Valentýnská tříchodová večeře: Recepty, které očarují chuťové buňky i srdce
Je tady den plný lásky a romantiky. A co je lepšího, než když v tento slavnostní den překvapíte svou drahou polovičku nějakým dobrým jídlem? Z tohoto důvodu jsme pro vás připravili kulinářského průvodce, který spojuje chuťový zážitek s nádechem romantiky. Tyto recepty nejenže zahřejí srdce vašeho partnera, ale také rozechvějí vaše chuťové buňky.
Záchrana jídla: Poradíme, jak využít zbytky masa, luštěnin či ovoce
V Evropské unii se každoročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin, což představuje 131 kg odpadu na osobu za rok. Více než polovinu tvoří odpad přímo z domácností.
Bábovka netradičně: Vyzkoušejte ji s pivem či v duhovém zbarvení
Bábovka je typický moučník, který často chystaly hospodyňky po nedělním obědě ke kávě či jako sladkou snídani. Kromě klasických receptů na dvoubarevnou bábovku vyzkoušejte alespoň jeden ze tří méně obvyklých. Máte chuť na duhovou bábovku, která je zajímavá především svým vzhledem po rozkrojení, nebo otestujete recept na bábovku z olivového oleje?
Perníčky jsou vánoční must-have. Vyzkoušejte je ve zdravé či švédské variantě
Měkké perníčky tradičně patří k vánočním svátkům společně s dalšími druhy cukroví. V historii patřily poddajné medové perníčky k velkému luxusu kvůli velmi vysoké ceně koření. Vyzkoušejte recept na okamžitě měkké perníčky, jejich zdravou variantu nebo skandinávskou obdobu vánočních perníčků.
Mexická kuchyně zahřeje tělo a potěší oko. Vyzkoušejte ty nejznámější pokrmy
Mexická kuchyně je typická svou barevností, kořením, fazolemi a pálivými papričkami, které prohřejí tělo. Mexická kuchyně je dokonce součástí nehmotných památek UNESCO. Jaké jsou tradiční recepty mexické kuchyně? Často hraje prim chilli paprička, guacamole a spousta zeleniny.
Co nevíte o bramboráku a jak si ho připravit netradičně
Tradiční bramborák patří do české kuchyně více než 200 let, ale původ u nás nemá. Smažené placky ze syrových strouhaných brambor připravují i germánské a slovanské národy a znají je také v Maďarsku. Pokrm podobný našim bramborákům jedí i Židé o svátku chanuka. Křupavý bramborák se dá připravit jak na slano, tak na sladko.
Od babiččina hovězího vývaru až k vietnamské Pho. Tradiční a exotické recepty pro každou kuchyni
Silný poctivý domácí vývar není jakákoliv polévka, a proto ho neuvaříme s kupovaným bujónem v kostce. Nejlepší poctivé vývary umí zpravidla babičky. Poctivé domácí vývary si budou v české kuchyni vždy držet své přední místo – jsou skvělé jako základ do omáček, polévek a do rizota.
Sumak: Exotické a návykové koření, které oživí kuchyni a pomůže i žaludku
Hledání netradiční chuti a dostupnost různých exotických druhů koření nás nutí zkoušet nové recepty, vůně a chutě. Populární koření je často ideálním „jedlým suvenýrem“ z dovolené. Možná se k vám touto cestou dostalo koření sumak (nazývané také sumah nebo sumach), pocházející z Blízkého východu.
Zeleninové variace: Okouzlující pokrmy pro moderní gurmány
Inspirace na lahodné pokrmy plné čerstvosti a vitamínů z lokálně pěstované zeleniny a ovoce. Pestrý salát s brambory, chřestem a hráškem, lehké těstoviny prima vera, výtečné kuřecí maso s bylinkovým pestem či krémová polévka z pórku a hrášku. Vše je krásně barevné, zdravé a hlavně chutné.
Zajímavé recepty z česneku: Vyzkoušejte například černé stroužky, které se řadí mezi superpotraviny
Česnek se nachází na seznamu nejpoužívanějšího koření napříč všemi světovými kuchyněmi. A není divu, protože jde o nejsilnější přírodní antibiotikum. V dávné historii lidé pokládali česnek za posvátnou rostlinu, využívali jeho blahodárné účinky také ve starověku a mnohá stavení chránil před zlými duchy a upíry. V dnešní době se už i černý česnek dostává stále častěji do nákupních košíků také českých spotřebitelů.