
Víno z cibule a jiné léčivé nápoje
Byliny, ovoce a zelenina jsou zdravé nejen v době sklizně, ale po celý rok. Máte pocit, že jich konzumujte tolik, že vás žádná nemoc nemůže překvapit? Zvlášť v chladném počasí oceníte výborné čaje, koupele či […]

Letní sklizeň ovoce
Srpen patří jednoznačně peckovinám. Naplno dozrávají nejrůznější ryngle a renklódy, broskve a dopřát si můžete i některé rané odrůdy hrušek a jablek. Víte, které je nejlepší konzumovat hned a jaké použít k dalšímu zpracování? Rané […]

Nevinný nanukový drink
Zchladit se ještě během posledních letních dnů pamlsky vonícími dozrálým ovocem, s vánkem ve vlasech a trávou pod nohama.

Lepší než slunce: sušičky ovoce
Domácí křížaly, sušené švestky, třešně, meruňky i hrušky se do spižíren vracejí i díky sušičkám. Stejně tak výrobu moštů a šťáv zjednodušují lisy ovoce. Víte, které vám pomohou úrodu ze zahrádky zpracovat nejlépe a nejkvalitněji? […]

Zpracování úrody aneb Jak uchovat vitamíny na zimu
Zahrada vás může zásobovat vitaminy od jara do podzimu, zvláště pokud zvolíte šikovnou skladbu raných, pozdních a opakovaně plodících odrůd. Jestliže úrodu správně uskladníte, můžete získat zásoby na celý rok. Nejjednodušším zpracováním úrody je zamrazení. […]

Ledové polévky – osvěžující, rychlé a extrémně zdravé
Osvěžující, rychlé a extrémně zdravé. Polévky, ve kterých ještě plavou kostky ledu či dokonce zmrzliny, se nemusíte obávat zařadit během těchto parných letních dnů do jídelníčku.

Svěží letní barbecue – tipy na letní grilovací menu
Je jedno, jestli si grilovačku zorganizujete u ohně na chalupě nebo doma na zahradě za pomoci trouby. Tipy na letní grilovací menu možná zpříjemní i osvěží ověřený jídelníček.

Zpracování úrody: Je lepší zavařovat, sušit, nebo zamrazovat?
Celou sezonu se poctivě staráte o záhony a rostliny na nich, pečujete o keře a stromy a odměnou vám je bohatá úroda. Plody samozřejmě vydrží nějaký ten týden, případně měsíc správně uskladněné, aniž by se […]

Bedničky pro bohatou sklizeň
Zaslouženou odměnou zahradničení je sklizeň úrody. Právě při ní poznáte užitečnost přepravek. Zvláště pokud pěstuje štědré ovocné stromy. Přepravky a lísky jsou nezbytné především pro sklizeň a skladování. Hodí se však i na přenášení sazeniček, […]

Chřest v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů
Od dubna do svatého Jana, kdy jeho sezona končí, má chřest výsostné místo ve zdravém jídelníčku. Jeho kulinářské přednosti v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů nelze nahradit žádnou jinou chutí, stačí ji jen směle vpustit do kuchyně.