
Nevinný nanukový drink
Zchladit se ještě během posledních letních dnů pamlsky vonícími dozrálým ovocem, s vánkem ve vlasech a trávou pod nohama.

Lepší než slunce: sušičky ovoce
Domácí křížaly, sušené švestky, třešně, meruňky i hrušky se do spižíren vracejí i díky sušičkám. Stejně tak výrobu moštů a šťáv zjednodušují lisy ovoce. Víte, které vám pomohou úrodu ze zahrádky zpracovat nejlépe a nejkvalitněji? […]

Zpracování úrody aneb Jak uchovat vitamíny na zimu
Zahrada vás může zásobovat vitaminy od jara do podzimu, zvláště pokud zvolíte šikovnou skladbu raných, pozdních a opakovaně plodících odrůd. Jestliže úrodu správně uskladníte, můžete získat zásoby na celý rok. Nejjednodušším zpracováním úrody je zamrazení. […]

Ledové polévky – osvěžující, rychlé a extrémně zdravé
Osvěžující, rychlé a extrémně zdravé. Polévky, ve kterých ještě plavou kostky ledu či dokonce zmrzliny, se nemusíte obávat zařadit během těchto parných letních dnů do jídelníčku.

Svěží letní barbecue – tipy na letní grilovací menu
Je jedno, jestli si grilovačku zorganizujete u ohně na chalupě nebo doma na zahradě za pomoci trouby. Tipy na letní grilovací menu možná zpříjemní i osvěží ověřený jídelníček.

Zpracování úrody: Je lepší zavařovat, sušit, nebo zamrazovat?
Celou sezonu se poctivě staráte o záhony a rostliny na nich, pečujete o keře a stromy a odměnou vám je bohatá úroda. Plody samozřejmě vydrží nějaký ten týden, případně měsíc správně uskladněné, aniž by se […]

Bedničky pro bohatou sklizeň
Zaslouženou odměnou zahradničení je sklizeň úrody. Právě při ní poznáte užitečnost přepravek. Zvláště pokud pěstuje štědré ovocné stromy. Přepravky a lísky jsou nezbytné především pro sklizeň a skladování. Hodí se však i na přenášení sazeniček, […]

Chřest v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů
Od dubna do svatého Jana, kdy jeho sezona končí, má chřest výsostné místo ve zdravém jídelníčku. Jeho kulinářské přednosti v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů nelze nahradit žádnou jinou chutí, stačí ji jen směle vpustit do kuchyně.

Víte, kde vás na každém kroku čeká sklizeň?
Do přírodní zahrady se rádi vracejí nejen drobní živočichové, kteří si zde nacházejí úkryt i potravu, ale především sám člověk. Vždyť prakticky na každém kroku zde čeká sklizeň, a to nejen v zeleninových nebo bylinkových záhonech. […]

Hrnek zdraví z vaší zahrady
Když vás v zimě trápí nachlazení nebo splín, vzpomeňte si na svou zahradu či louku za ní a léčivky, které jste tam pěstovali nebo nasbírali. Čaj z těchto rostlin vám nyní uleví na těle i duši, posílí […]