Výborné masopustní koblihy plněné vanilkovým krémem

Každá hospodyně zná recept na tradiční masopustní koblihy. Vláčné těsto s troškou rumu při smažení provoní celý dům, k tomu chutná domácí povidla a po chvíli zůstanou jen prázdné talíře. Máte chuť vyzkoušet nový recept?
Reklama

Existuje mnoho různých receptů na koblihy, dokonce i na zdravější koblihy, které se nesmaží, ale pečou v troubě. I když použijete podobné nebo stejné těsto, výsledek spíš připomíná klasické pečené povidlové buchty než koblihy.

Tento recept je sice náročnější, ale výsledek je delikátní – jestli tedy máte rádi koblihy a vanilkový krém, určitě ho vyzkoušejte. Nezlekněte se, že hotové budou až za tři dny, výsledek stojí za to!

masopustní koblihy

Foto istock

Na koblihy plněné vanilkovým krémem potřebujete

Na krém:

1/2 hrnku cukru
2 hrnky + 2 polévkové lžíce plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
6 velkých vaječných žloutků
1/3 hrnku univerzální mouky

Na koblihy:

2 hrnky chlebové mouky
kůra z 1 citronu
2 a 1/2 lžíce cukru
3/4 kávové lžičky instantního droždí
1/2 kávové lžičky soli
1/3 hrnku teplé vody
2 velká vejce, ohřátá na pokojovou teplotu
1/4 hrnku nesoleného másla, které necháte odstát při pokojové teplotě a nakrájíte na kostky
řepkový olej na smažení

masopustní koblihy

Foto istock

Postup přípravy

1. den: Vanilkový krém

Plnotučné mléko nalejte do hrnce se silným dnem a ohřívejte při mírné teplotě. Ostrým nožem rozřežte vanilkový lusk podél a seškrábejte semínka do mléka. Vložte i lusk do mléka a vařte na mírném ohni asi 10 minut.

Mezitím vložte do velké misky šest velkých vaječných žloutků a zbytek cukru. Rozmixujte, přidejte mouku a vyšlehejte.

Když mléko dosáhne bodu varu, vylejte ho na žloutkovou směs a důkladně šlehejte, aby se směs nesrazila. Potom ji nalejte zpět do pánve a vařte na mírném ohni. Stále rovnoměrně míchejte přibližně 3 minuty, respektive dokud hmota nezhoustne. Na střední misku položte síto s hustými oky a nalejte do něj pudink. Zbytky vanilkových zrn a případné hrudky vyhoďte. Procezený pudink ihned přikryjte fólií, aby nevznikl škraloup. Krém chlaďte asi hodinu ve studené lázni a pak vytáhněte a nechejte přes noc v ledničce.

2. den: Koblihové těsto

Mouku smíchejte s citrónovou kůrou, cukrem, droždím, solí a promíchejte. Uprostřed udělejte jamku, do níž nalejte teplou vodu a promíchejte. Přidejte vejce, promíchejte a vymiste, dokud se nebude těsto oddělovat od stěn misky. Nechejte ještě minutu odstát. Nyní je čas přidat máslo nakrájené na kostky – postupně po dvou kouscích a mezitím mixujte. Po přidání všeho másla opět miste asi 2 až 3 minuty. Těsto by mělo být hladké, elastické, lesklé. Přikryjte a nechejte hodinu dvě kynout. Až těsto zdvojnásobí velikost, vyklopte ho na pomoučenou podložku, promiste rukama – asi dvě minuty a vložte nazpět do mísy. Přikryjte plastovou fólií nebo pokrývkou a nechejte přes noc v lednici.

3. den: Hotové koblihy

Těsto vyklopte na moukou posypanou podložku, rozdělte ho na deset stejných kousků. Každý kousek tvarujte dohladka do tvaru koule, dokud nebude pevná a hladká. Koule poskládejte na moukou mírně posypaný plech, nechejte mezi nimi prostor, protože ještě nakynou. Přikryjte opět fólií a nechejte kynout další tři až čtyři hodiny.

Připravte si fritézu nebo pánev na smažení. Koblihy smažte po malých množstvích z každé strany přibližně dvě minuty, dokud nebudou zlatavé. Ještě teplé koblihy uložte do mísy s cukrem, počkejte 15 minut, a když mírně vychladnou, můžete je plnit. Udělejte hlubší dírku na boku každé koblihy. Puding dejte do stříkačky na zdobení nebo sáčku s odstřiženým rohem a naplňte jím každou koblihu, dokud nebude úplně baculatá – do jedné by mělo vejít přibližně 20 g krému.

Dobrou chuť!

Sabína Zavarská
Foto istock

Reklama

Komentovat