Zdravý nektarinkový koláč s limetkou

Limetka s nektarinkou vytváří velmi chutnou a zdravou kombinaci. Oceníte ji v syrovém stavu v rámci ovocného salátu, ale například i v chutném koláči.
Reklama

Ingredience:

100 g nesoleného másla
1 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce studené vody
1 lžíce cukru
sůl
1 hrnek mouky na koláče
zázvor

Na náplň:

5 nektarinek, očištěných, vypeckovaných a nakrájených na plátky
kůra a šťáva z limetky
malý nastrouhaný kousek zázvoru
¼ hrnku cukru

Na sirup:

½ hrnku cukru
malý kousek zázvoru, nakrájený na velmi tenké plátky
plátky limetky
½ hrnku vody

nektarinkový koláč

foto: istock

Jak na to?

Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte máslo, olej, vodu, cukr a sůl v ohnivzdorné míse. Směs vložte do trouby a vytáhněte, až bude hnědá, ale nespálená, a bude probublávat.

Přidejte mouku a zázvor, zamíchejte. Po vychladnutí těsto vložte do kulaté formy o průměru 23 cm a důkladně jím vystelte dno i boky formy. Propíchejte vidličkou, dejte na 10 minut zapéct a potom nechejte chladnout, zatímco připravíte náplň. Troubu nevypínejte, teplotu v troubě snižte na 180 °C.

Smíchejte plátky nektarinky, limetkovou kůru a šťávu, zázvor a cukr. Nakrájené ovoce ukládejte na pečené pečivo – směrem od okrajů do středu.

Připravte si sirup: všechny ingredience vložte do hrnce, přiveďte do varu, potom snižte teplotu a jemně duste, až se utvoří sirup – asi 10 minut. Nalejte sirup na upečený koláč, dokud je ještě horký. Podávejte se šlehačkou.

Dobrou chuť!

Sabína Zavarská
zdroj: gardenandhome.co.za
foto: istock

Reklama

Komentovat