Domácí hamburgerové žemle: chutné, čerstvé a voňavé!

Rádi si pochutnáte na hamburgerech? Ať už máte rádi masové, sýrové nebo zeleninové, důležitá je kvalitní žemle. Výhodou je, že ty nejlepší si můžete upéci sami doma.
Reklama

Existuje mnoho receptů, ten který uvádíme, překvapí nejen chutí, ale i pěkným tvarem. Celková doba přípravy sice trvá kolem čtyř hodin, ale skutečná práce jen deset až patnáct minut.

Potřebujete:

1 balíček sušeného droždí
450 g univerzální mouky, podle potřeby můžete nahradit část jiným druhem mouky, například celozrnnou, žitnou, špaldovou
1 šálek teplé vody
2 vejce
3 lžíce másla, rozpuštěného
3 lžíce bílého cukru
1 a 1/4 čajové lžičky soli
1 lžička olivového oleje
1 lžíce mléka
1 lžička sezamových nebo jiných semínek: slunečnicových, tykvových, chia

hamburgerové žemle

Foto: istock

Postup

Pekáč na pečení vyložte silikonovou podložkou nebo papírem na pečení. Droždí, půl šálku mouky a teplou vodu rozmíchejte dohladka a nechejte deset až patnáct minut odstát. Potom do této směsi přidejte jedno vejce, rozpuštěné máslo, cukr a sůl. Promíchejte a přidejte zbylou mouku. Míchejte při nízké rychlosti, dokud nebude těsto měkké a lepkavé. Obvykle to trvá pět až šest minut. Vyzkoušejte kvalitu těsta silikonovou špachtlí – pokud na ní zůstane hodně těsta, přidejte ještě trochu mouky. Těsto by mělo být vláčné a elastické, ale nemělo by se lepit na prsty.

Zobrazit více receptů

Pracovní podložku vysypte moukou, těsto vytvarujte do hladkého, oválného tvaru a vložte ho do mísy. Pokapejte olivovým olejem, párkrát převraťte, aby se olej dostal i na opačnou stranu. Misku přikryjte alobalem a nechejte na teplém místě kynout na dvojnásobný objem. Trvá to přibližně dvě hodiny.

hamburgerové žemle

Foto: istock

Nakynuté těsto vraťte na pomoučenou pracovní plochu, vytvarujte z něj válec, který rozdělíte na osm stejných částí. Z každé vyformujte žemle, které zploštěte na tloušťku přibližně půldruhého centimetru a uložte na pekáč. Jemně je poprašte moukou, přikryjte neprodyšnou fólií a nechejte stát další hodinu.

Troubu předehřejte na 190 °C. V misce rozmíchejte jedno vejce s mlékem, dokud se směs nespojí, a jemně jí potřete každou žemli. Posypte je semínky a pečte patnáct až sedmnáct minut – povrch jemně zhnědne. Nechejte vychladnout, rozkrojte a naplňte podle chuti.

Zobrazit více receptů

Sabína Zavarská
Foto: istock

Reklama

Komentovat