Jak si doma připravit ty nejlepší pečené kaštany

Voňavé horké kaštany si nejčastěji vychutnáváme v zimě, venku z pouličních stánků či na trzích. Víte, jak si doma v troubě udělat tuto chutnou a zdravou delikatesu?
Reklama

Pečené kaštany okamžitě vykouzlí v domově harmonickou rodinnou atmosféru. Existuje více receptů, někteří kaštany nejprve předvaří ve vodě a potom upečou, jiní je podlévají vodou na plechu, další pečou nasucho.

Mění se i způsoby, jak je můžete nakrojit. Tím nejdůležitějším však je, vybrat si čerstvé a zdravé kaštany, což v našich hypermarketech může být problém. Spíše se vyplatí nakupovat u pěstitelů nebo na trhu, případně v obchodech s biopotravinami. Upečte si je co nejdříve, v lednici vydrží pár dnů.

kaštany

Proč je třeba kaštany nařezat?

Během pečení v kaštanech vzniká tlak, který by mohl vést k „vybuchnutí“ kaštanu. Předejdeme tomu nařezáním každého kaštanu na oblé straně do tvaru písmene X. Díky tomu se nám budou kaštany po upečení i snáze loupat. Dbejte na to, abyste prořezali celou tloušťku skořápky.

Zobrazit více receptů

Náš tip: Někteří doporučují použít tupý nůž, ale tuto radu raději ignorujte. Nejlepších výsledků dosáhnete nařezáním ostrým nožem, ale buďte opatrní a kaštan držte pevně, aby vám neuklouzla ruka. Dobrého výsledku dosáhnete i vroubkovaným nožem na chléb.

Pečení kaštanů

Předehřejte troubu na 220 °C. Uložte kaštany na pekáč tak, aby nařezané X směřovalo nahoru. Pečte po dobu pětadvaceti minut, dokud se skořápka neotevře. Vyberte je z trouby a přikryjte na patnáct minut kuchyňskou utěrkou, aby se mírně napařily. Při použití této metody se budou snáze loupat. Nejchutnější jsou čerstvě upečené, raději si jich upečte méně a neupečené odložte na další den.

pečené kaštany

Co obsahují jedlé kaštany?

Jedlé kaštany nejsou jen chutné, ale i zdravé. Obsahují vitamíny A, C, B, E, K, železo, kalcium, bílkoviny, sacharidy, draslík. Podílem vitamínu C jsou srovnatelné s citróny. Důležitou látkou v nich je tanin, který působí protirakovinně a je dobrým antioxidantem. Víte o tom, že jedlé kaštany pěstovali už Řekové a později Římané? Používali je podobně jako brambory, ale dokonce i jako platidlo.

Kaštany pro krásu, i pro celiatiky

Kaštany pozitivně ovlivňují i naši krásu: především vlasy a kůži. Podporují paměť, trávení, krevní oběh. Jsou vhodné i pro celiatiky, lidi trpící srdečními nemocemi a vysokým krevním tlakem, protože neobsahují lepek ani sodík. Mají pozitivní efekt při únavě, bolestech hlavy. Obsahují přibližně sto osmdesát kalorií na sto gramů a velmi málo tuku.

Sabína Zavarská
Foto: istockphoto.com

Reklama

Komentovat