Jedlé květy
Plátky růží jsou běžnou součástí indické kuchyně, smažené cuketové květy zase italské a ve Francii je běžné objednat si levandulovou zmrzlinu. U nás se jedlé květy zatím stále používají jen jako ozdoba. Jedlé květy jsou […]
Plátky růží jsou běžnou součástí indické kuchyně, smažené cuketové květy zase italské a ve Francii je běžné objednat si levandulovou zmrzlinu. U nás se jedlé květy zatím stále používají jen jako ozdoba.
Jedlé květy jsou netradiční, ale chutnou přísadou salátových směsí, sladkých pokrmů, masa nebo nápojů. Jídlu dodávají nádech exkluzivity, a využívají se proto při přípravě slavnostních tabulí. Víte, že existuje více než 75 druhů rostlin, jejichž květy můžete konzumovat?
Z čeho vybírat
- Růže – okvětní lístky růží dodávají barvu salátům a ozdobí a vylepší chuť dezertů. Mohou se také přidávat do ovocných šťáv, sorbetu a džemu. Výraznější chuť mají tmavší odrůdy.
- Měsíček – okvětní lístky se používají jako přísada do rýže, koláčů, bylinkového másla, jogurtu, polévek, těstovin, omelet či letních salátů.
- Lichořeřišnice – dodává chuť bramborovým pokrmům, různým sýrům a je výtečná do salátů. Její zpočátku pikantní příchuť se mění na příjemnou chuť podobnou ředkvičkám.
- Karafiát – před jídlem odstraňte bílou část okvětních lístků, která mívá nahořklou chuť. Zbylé části lístků jsou sladké a aromatické. Používají se k výrobě sirupů, přidávají se do ovocných salátů nebo do vína.
- Zimní fiala – drobné květy uplatníte na chlebíčky nebo jednohubky, výborně se hodí na sýrovou pomazánku. Ochutí i zeleninový salát a zkrášlí jakýkoli masový pokrm. Jedlé květy
- Ibišek – květ mírně kyselé chutě dobře vypadá na dně poháru se sektem. Z květu ibišku, třtinového cukru a vody vytvoříte také sirup s chutí malin a rebarbory.
- Cuketa a dýně – oblíbenou lahůdku připravíte obalením květů v těstíčku a osmažením.
- Levandule – sladké, pikantní a voňavé kvítky jsou vhodné do sladkých i slaných pokrmů.
[xyz-ips snippet=“garlo-021″]
Jako ozdoba i do salátu
- Maceška a fialka – používají se jako dekorace na talíři. Fialová barva květů dodá barvu lehkým letním salátům. Pěknou ozdobu připravíte, když rozšleháte bílek s trochou vody, do směsi květy namočíte a posypte je jemným krystalovým cukrem. Budou pak vypadat jako zmrazené.
- Fuchsie – květ jablečné chuti je možné použít buď vcelku jako dekoraci, nebo jemně nasekaný do salátu.
- Chryzantéma – květy ostré až štiplavé chuti lze svařit v horkých sladkých nápojích a jsou vhodné i jako ozdoba salátů.
- Aksamitník – oranžové okvětní lístky vyniknou v každém salátu.
- Sedmikráska – drobné květy se využívají jako dekorace nebo se najemno nakrájené přidávají do salátů.
- Netýkavka – má chuť podobnou ředkvi. Květ je vynikající pro ochucení a ozdobení salátů.
- Begonie – díky syté barvě a ovocné chuti jsou květy begonií oblíbenou součástí salátů.
Bezpečnost především
- Do jídla dávejte vždy jen květy, které znáte a o nichž víte, že jsou jedlé.
- Jezte jen květy, které se pro tento účel přímo pěstují nebo jste je sami vypěstovali. Květy z květinářství nebo zahradnictví mohou být chemicky ošetřené a k jídlu se nehodí. Podobně jsou na tom květy z veřejných parků a blízkosti prašných cest.
- Nejezte ani květy s ovadlými a vybledlými lístky. Měly by být rozvité – příliš uzavřené nebo odkvetlé mohou být hořké nebo trpké. Vyhněte se i květům napadeným škůdci či chorobami.
- Květy raději nejezte ani v případě, že trpíte nějakou alergií. Mohly by ji zhoršit.
- Konzumujte vždy jen okvětní lístky, tyčinky a pestíky odstraňte. Ponechat je můžete jen v malých květech, jako má třeba bazalka nebo tymián.
PRAKTICKÝ TIP
Květy uchováte déle čerstvé, když je rozložíte na papírové utěrky a ve vzduchotěsné nádobě je dáte do ledničky. Vydrží pěkné až deset dní. Můžete je také zamrazit do kostek ledu a použít při přípravě nápojů.
FOTO: SHUTTERSTOCK A THINKSTOCK