Čtyři osvědčené recepty na chutný vánoční punč

13. 12. 2019
Diskuze (0)
Sdílet

První mrazy i kalendář nám ukazují, že Vánoce se blíží a s nimi i čas chutných dobrot. Kromě těch navařených a napečených je v mnoha rodinách tradicí podávání domácích svátečních nápojů. Nepřidáte se?

Přinášíme recepty na čtyři chutné nápoje – ovocné punče, které nejen chutnají, ale slavnostně i voní. Navíc vám nic nebrání v tom udělat si předpremiéru už nyní!

Vánočná sangria

Rozmarýn, brusinky a jablko dělají z této sangrie perfektní vánoční nápoj. Hodí se k jakémukoliv slavnostnímu jídlu.

Potřebujete:

2 x 750 ml vína – Rulandské šedé nebo Chardonnay
3/4 šálku perlivého jablečného moštu
1/4 šálku cukru
1/4 šálku brusinek, překrojených na polovinu
3/4 šálku celých brusinek
1 jablko Granny Smith, očištěné a nakrájené
3 větvičky rozmarýnu

vánoční punč

Foto istock

Jak na to?

Všechny ingredience zkombinujte ve velkém džbánu. Promíchejte velkou dřevěnou lžící, aby se rozpustil cukr. Před podáváním chlaďte nejméně čtyři hodiny. Sklenice ozdobte rozmarýnovými větvičkami. Nezapomeňte do každé sklenice přidat nějaké ovoce!

Přečtěte si také:
Jak si doma připravit ty nejlepší pečené kaštany

* * *

Tmavý kouzelný punč

Potřebujete:

750 ml suchého červeného vína
2 šálky tmavé ovocné šťávy (ostružinová, borůvková, brusinková, rybízová, malinová)
1/4 šálku brandy
1/3 šálku bezového nebo malinového likéru
1 šálek ostružin + další na ozdobu
1 šálek fialových hroznů nakrájených na plátky
2 švestky nakrájené na plátky
vyřezaná spirála z pomerančové slupky na ozdobu

vánoční punč

Foto istock

Jak na to?

Ve velkém džbánu smíchejte červené víno, ovocnou šťávu, brandy, likér, ostružiny, hrozny a švestky. Nechejte dvě hodiny v lednici. Potom nalejte do sklenic a ozdobte ostružinami a pomerančovou kůrou.

* * *

Šumivý hruškový punč s Proseccem

Potřebujete:

2 šálky hruškového nektaru
1 šálek brusinkové šťávy
1 šálek Prosecca nebo šumivého vína
plátky hrušek na ozdobení

vánoční punč

Foto istock

Jak na to?

V nádobě na punč smíchejte hruškový nektar a brusinkovou šťávu. Doplňte Prosecco nebo šumivé víno. Ozdobte plátky hrušek a podávejte vychlazené.

* * *

Mátový zmrzlinový punč-nepunč

Potřebujete:

2 l studeného mléka
1 balení instantního vanilkový pudingu
pár kapek stévie – podle chuti
1 čajovou lžičku muškátového oříšku
3/4 čajové lžičky skořice
1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového nebo rumového extraktu
1/2 čajové lžičky mátového extraktu
1/2 šálku šlehačky
300 ml zázvorového piva
1 l mátové zmrzliny, můžete použít i vanilkovou
2 až 4 kapky červeného potravinářského barviva
1/2 šálku rumu
čokoláda na ozdobu

vánoční punč

Foto istock

Jak na to?

Zmrzlinu nechejte rozmrazit půl hodiny při pokojové teplotě. Puding rozšlehejte s mlékem do zhoustnutí. Vmíchejte skořici, muškátový oříšek, extrakty a stévii. Přidejte zázvorové pivo a tuhou šlehačku. Potom doplňte zmrzlinu a směs rozšlehejte. Nakapejte barvivo a dobře promíchejte. Směs nalejte do sklenic na šampaňské a ozdobte čokoládou nebo drobnými cukrovinkami, případně lístečkem máty.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategorie: Recepty
Tagy: Babiččiny recepty Bezlepková kuchařka Bezlepkové recepty vánoční punč
Sdílejte článek

Diskuze