Zdroj: Olivier Blouin

Atypická rekonstrukce domu ve stylu retro

17. 07. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Tři podlaží dnes nejsou jen ideálním místem k bydlení, ale skvělým prostorem pro recepce a společenské události. Interiér je plný měkkých tvarů ve stylu retro.

Pár s malými dětmi si přál po návratu z práce milé a inspirativní přivítání. Prostory domu tedy neměly sloužit jen k základnímu účelu nocování a přípravy stravy, ale zároveň i jako únik od každodenního stresu a námahy. Právě proto architekti se společenskými prostory pracovali podobně jako s barovým salónkem v restauraci.

Přečtěte si také:
Bungalov s garáží zařídili v americkém stylu. Je jiný než všechny ostatní

Pohráli si s různými kódy, vytvořili dřevěné schodiště zakomponované do modulu s úložnými prostory a malou koupelnou, integrovaný kuchyňský nábytek v podobě boxu s oblými hranami a další zajímavé detaily. Architektonické moduly definují prostory a přispívají k uklidňující a trochu tajemné atmosféře domu.

Třípodlažní dům v Montrealu

Zajímavostí je i šest vchodů do interiéru, včetně tří předsíní. Zdroj: Olivier Blouin

Společenská místnost plná světla

V nejvyšším poschodí je situována velká obývací místnost. Právě zde je maximum světla. Na obývací pokoj navazuje prostorná terasa. Ložnice jsou v prvním poschodí – ve stínu dvougaráže, která stojí v zahradě. Renovace tří podlaží zahrnovala i suterén. Tady se nachází kromě technických místností a sklepa i samostatné studio určené pro hosty, případně k pronájmu.

Obývací pokoj v retro stylu

Další detaily, které dotvářejí tajemnou atmosféru domu působícího jako rezidence z filmu z padesátých let: kouřové sklo, měděné vodovodní baterie, italské umyvadlo na podstavci, terakotová keramika, ořechové dřevo. Zdroj: Olivier Blouin

Kuchyň jako retro bar

Kuchyň, která je součástí obytného prostoru v nejvyšším podlaží, připomíná bar. Elegantně zakřivená pracovní deska je zakončena zavěšenou konstrukcí ve tvaru písmene U. Všechny spotřebiče, zařízení a pomůcky jsou ukryty v zabudovaném nábytku, a tak prostor vždy působí čistě a uklizeně.

Kuchyň s barem a závesnou konstrukcí

Kuchyň, která je součástí obytného prostoru v nejvyšším podlaží, připomíná bar. Zdroj: Olivier Blouin

V noci atmosféru vylepší zatažené závěsy a prostor získá vzhled starých retro barů. Přes den místnost zalije přirozené světlo, a to i díky střešnímu oknu nad kuchyní a velkému arkýři s výhledem do uličky.

Přečtěte si také:
Dům v Brně okouzlí hrou s tvary, elegancí a čistotou

Měď, kouřové sklo, ořech, terazzo

Další detaily, které dotvářejí tajemnou atmosféru domu působícího jako rezidence z filmu z padesátých let: kouřové sklo, měděné vodovodní baterie, italské umyvadlo na podstavci, terakotová keramika, ořechové dřevo. Všechny podlahy zdobí barevná terazzová deska, která vnáší do prostoru radostný a hravý charakter.

Jídelna s východem na terasu

V noci atmosféru vylepší zatažené závěsy a prostor získá vzhled starých retro barů. Zdroj: Olivier Blouin

V koupelně s hlavní ložnicí harmonizují s terazzem i mramorová deska Verde Saint-Denis, smaragdově zelená umyvadla a teplé stěny z přírodní plsti. To všechno zapadá do finálního díla – elegantního interiéru plného pohodlí, ticha a luxusu.

Skryté schodiště v dubové stěně

Další detaily, které dotvářejí tajemnou atmosféru domu působícího jako rezidence z filmu z padesátých let: kouřové sklo, měděné vodovodní baterie, italské umyvadlo na podstavci, terakotová keramika, ořechové dřevo. Zdroj: Olivier Blouin

Šest vchodů

Zajímavostí je i šest vchodů do interiéru, včetně tří předsíní. Proč tolik různých vstupů? Majitelé si chtěli zachovat samostatný přístup do každého podlaží a zároveň samostatný vchod pro hosty. Vlastní vstup mají i rodiče, jejichž ložnice se otevírá do vnitřního nádvoří. O dostatku soukromí se určitě pochybovat nedá.

Přečtěte si také:
Neobvyklý dům potřebuje neobvyklý interiér. Unikátní úložné prostory a nezvyklá hra světel

Rezidence Garnier

architektonický ateliér: Dupont Blouin Architects

autoři: Marie-Josée Dupont a Olivier Blouin

lokalita: Montreal, Quebec, Kanada

realizace: 2021

plocha: 297 m2

Sabína Zavarská
Foto: Olivier Blouin
Zdroj: v2com

Kategorie: Design interiérů
Tagy: drevěné schodiště interiérové doplnky kuchynské linky obytné terasy Otevřený prostor retro design třípodlažní domy úložní prostory
Sdílejte článek

Diskuze