Byt v panelovém domě kompletně zbourali a postavili znovu. Tohle je výsledek ich proměny!

Vzdělaní a podnikaví mladí lidé potřebovali na určité životní období bydlení s dětmi v momentálně preferované lokalitě. Vhodný byt, jen několik desítek metrů od jejich každodenních cílů, se nacházel v klasickém panelovém domě s typizovanou dispozicí, která posléze prodělala celkovou proměnu.
Reklama

Na Prahu 13 se nastěhovali před čtyřmi lety, nejdřív do nájemního bytu. „Zalíbilo se nám tu, je to skvělá část Prahy, zejména pro bydlení s dětmi. Logicky jsme začali hledat vlastní bydlení. To trvalo poměrně dlouho, protože jsme věděli, že chceme byt v co nejhorším stavu, protože jsme si ho chtěli stejně celý postavit znovu. Zaprvé proto, že jsme měli poměrně specifické požadavky na pracovnu a dětský pokoj, a také proto, že většina bytů, které jsou proklamované jako rekonstruované, je ve skutečnosti hrozná,“ nastiňuje výchozí situaci mladý otec rodiny, do níž v současné době přibude už třetí potomek.

Reklama

„Když jsem poprvé viděl červený obklad v kuchyni, hned jsem ho chtěl sundat a koupit jiný. Připadal mi v kontrastu s kuchyní až moc výrazný. Nakonec jsem se nechal přesvědčit, ať chvíli počkám, ať nedám na první dojem. A teď jsem rád, červená tu místnost oživuje,“ vypráví majitel. FOTO TOMÁŠ BRABEC

„Když jsem poprvé viděl červený obklad v kuchyni, hned jsem ho chtěl sundat a koupit jiný. Připadal mi v kontrastu s kuchyní až moc výrazný. Nakonec jsem se nechal přesvědčit, ať chvíli počkám, ať nedám na první dojem. A teď jsem rád, červená tu místnost oživuje,“ vypráví majitel. FOTO TOMÁŠ BRABEC

„Původní stavební program z dob centrálního hospodářství nepočítal s individuálními požadavky plynoucími z volného pracovního trhu. Částečně živit rodinu nebo řídit firmu z pracovny ve vlastním bytě, to byla na rýsovacích prknech normalizačních architektů sídlišť utopie.“

Daniela Nováková Baráčková, No Architects

Od podlahy. Majitelé nechali byt postavit prakticky celý znova. Brali to jako pozitivum, protože jen díky tomu teď přesně odpovídá jejich potřebám.

Od podlahy. Majitelé nechali byt postavit prakticky celý znova. Brali to jako pozitivum, protože jen díky tomu teď přesně odpovídá jejich potřebám.

Naslepo, a přesto se šťastnou rukou

Mladý podnikatel a jeho žena prakticky denně hlídali nové byty − na tento reagovali obratem a rezervovali ho, aniž by se v něm byli podívat nebo z něj viděli fotky. „Popis paní makléřky, že je byt ve velmi špatném stavu a určitě bychom ho měli před rezervací vidět, nás přesvědčil, že je to správná volba,“ vysvětluje neobvyklý postup majitel.

„Majitelé měli dva typy požadavků: provozní a atmosféru. Mile překvapující byla otevřenost majitelů vůči míře zásahů do dispozice, vycházejících vstříc jejich požadavkům. Výsledkem byla zásadní reorganizace provozu bytu a jí přizpůsobený interiér,“ popisuje architektka.

Majitelé jsou spíše konzervativní, proto si představovali světlý byt, nenápadné barvy. „Daniela nám tak byla se svou zálibou v barvách dobrým protikladem. Každopádně jsme jí důvěřovali a obklady jsme ani předem neviděli v reálu, jen na fotkách,“ popisuje domácí pán. FOTO TOMÁŠ BRABEC

FOTO TOMÁŠ BRABEC

Majitelé jsou spíše konzervativní, proto si představovali světlý byt, nenápadné barvy. „Daniela nám tak byla se svou zálibou v barvách dobrým protikladem. Každopádně jsme jí důvěřovali a obklady jsme ani předem neviděli v reálu, jen na fotkách,“ popisuje domácí pán. FOTO TOMÁŠ BRABEC

Majitelé jsou spíše konzervativní, proto si představovali světlý byt, nenápadné barvy. „Daniela nám tak byla se svou zálibou v barvách dobrým protikladem. Každopádně jsme jí důvěřovali a obklady jsme ani předem neviděli v reálu, jen na fotkách,“ popisuje domácí pán. FOTO TOMÁŠ BRABEC

Byt až na nosnou stěnu kompletně zbourali a postavili znovu. Podlahy, stěny, podhledy, rozvody, dveře… Z původního bytu zůstala jen kvalitní plastová okna a nosná zeď. „Na začátku jsme s architekty věnovali hodně času definici našich potřeb. Chtěli jsme velký obývák s kuchyní, trávíme hodně času společně, celá rodina. Často se u nás schází víc lidí, takže druhý požadavek byl na větší kuchyň a velký jídelní stůl, který ale můžeme složit a jíst klasicky ve čtyřech nebo pěti lidech. Dalším požadavkem byla pracovna – chtěl jsem, aby byla přístupná z obýváku a současně abych se v ní mohl zavřít a pracovat. Na druhou stranu jsme nepotřebovali moc místa v ložnici, ta je proto menší. Její prostor ukrojila šatna, která se v budoucnu dá přebudovat na spací ložnici, abychom měli k dispozici dva dětské pokoje. Nechtěli jsme jít do kompromisů, což se nakonec podařilo − postavili jsme byt, ve kterém ani po dvou letech nevidíme, že bychom se v něčem zásadně sekli,“ vypráví majitel.

„Zajímavé jsou reakce lidí, kteří se u nás zastaví – vcházejí do paneláku a uvnitř najdou místo, které je svou kvalitou dál než mnohé novostavby.“ FOTO TOMÁŠ BRABEC

„Zajímavé jsou reakce lidí, kteří se u nás zastaví – vcházejí do paneláku a uvnitř najdou místo, které je svou kvalitou dál než mnohé novostavby.“ FOTO TOMÁŠ BRABEC

ednoduchou koupelnu oživuje červený obklad za vanou. Podobně jako v kuchyni za linkou, kde mu pan majitel původně nemohl přijít na chuť. FOTO TOMÁŠ BRABEC

ednoduchou koupelnu oživuje červený obklad za vanou. Podobně jako v kuchyni za linkou, kde mu pan majitel původně nemohl přijít na chuť. FOTO TOMÁŠ BRABEC

Velké pozitivum celé rekonstrukce bylo, že měli spolehlivou a šikovnou stavební firmu, která byla v přímém kontaktu s architekty. „Nechal jsem jim volnou ruku a důvěřoval, že to dokončí beze mne. Což také vyšlo. Od chvíle, kdy se začalo rekonstruovat, jsem se prakticky o nic nemusel starat,“ pochvaluje si majitel. „Překvapilo mě, jak šla celá rekonstrukce hladce. Drobné komplikace byly jen se sousedy, ale to se dá při rekonstrukci paneláku čekat.“

Dětský pokoj je hravý a barevný, jako celý byt. FOTO TOMÁŠ BRABEC

Dětský pokoj je hravý a barevný, jako celý byt. FOTO TOMÁŠ BRABEC

Původní stav

Původní stav

Byt po rekonstrukci

Byt po rekonstrukci

MgA. Jakub Filip Novák
Mgr., MgA. Daniela Nováková Baráčková
založili v roce 2009 No Architects jako spolupráci architekta a umělkyně. „Nezajímá nás architektura, zajímá nás autentická odpověď na individuální situaci našich klientů. Jako studio umíme vše a děláme vše. Naší prioritou je dotahovat záměry do realizace, kvůli čemuž se zaměřujeme na tři složky: provedení povolovacími procesy, náklady v mezích očekávání a radost z užívání výsledku. Architektura pak přichází sama.“
www.noarchitects.cz

TEXT DOMINIKA ZÁVESKÁ VE SPOLUPRÁCI S NO ARCHITECTS
FOTO TOMÁŠ BRABEC
ZDROJ časopis HOME 6/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentáře

  • Dobrý den,
    pěkný článek. Zajímaly by mě náklady na projekt. Můžete je pro mě rozkrýt?

    Díky a pěkný den

    Pavel Kučera

Komentovat