Jak dopadla zásadní proměna městského bytu?

V moderním interiéru městského bytu se příjemně prolínají různé styly, přírodní materiály a zemité barvy s exotickými artefakty.
Reklama

Nemělo to být jejich první bydlení a netoužili po domě. Líbilo se jim centrum města a kouzlo večerních ulic s osvícenými kostely. Lokalita byla tedy jasná, vybrat ten správný byt však nebylo jednoduché. Naštěstí se však už v této fázi Dušan a Lea obrátili na designéra, jemuž hodlali svěřit úpravy interiéru, a ten odhalil skryté, pro laika nečitelné benefity jejich dnešního bydlení. „Problémem byla jednak nevhodná dispozice s množstvím šikmých stěn, což mnohé zájemce předtím odradilo, a jednak to, že developer nabízel byt bez schodiště. Byl tu jen malý otvor s žebříkem do podkroví,“ vzpomíná Michal Staško na první dojem. „Byt měl však i silné stránky – například dvě terasy a lodžii. Dnes je působivý právě i díky tomu, že je atypický, což však při první návštěvě v novostavbě určitě zřejmé nebylo,“ dodává.

Eamesovi, Le Corbusier a zebra. Africké suvenýry, skříňky ze starého bytu a několik kousků nadčasového designu z první poloviny minulého století. FOTO DANO VESELSKÝ

Eamesovi, Le Corbusier a zebra. Africké suvenýry, skříňky ze starého bytu a několik kousků nadčasového designu
z první poloviny minulého století. FOTO DANO VESELSKÝ

Originální marocká lampa se stěhovala spolu s rodinou.

Chodbu lemují koberce a tapety, které vytvořily podklad pro sbírku afrických artefaktů. Nasvícená tapeta je efektním detailem, který přitom neznamenal dramatický zásah do rozpočtu. FOTO DANO VESELSKÝ

Chodbu lemují koberce a tapety, které vytvořily podklad pro sbírku afrických artefaktů. Nasvícená tapeta je efektním
detailem, který přitom neznamenal dramatický zásah do rozpočtu. FOTO DANO VESELSKÝ

Staré v novém. Zakomponovat do nového interiéru několik dřevěných skříněk z předcházejícího bytu byl jeden z úkolů pro autora interiéru. Za atypickou knihovnou je rafinovaně ukrytá pracovna, přes kterou se prochází na terasu. FOTO DANO VESELSKÝ

Staré v novém. Zakomponovat do nového interiéru několik dřevěných skříněk z předcházejícího bytu byl jeden z úkolů pro autora interiéru. Za atypickou knihovnou je rafinovaně ukrytá pracovna, přes kterou se prochází na terasu. FOTO DANO VESELSKÝ

Spojování rozděleného

Prvním krokem k zásadní proměně bylo odstranění příčky, díky čemuž vznikl velký obytný prostor otevřený napříč celou budovou, od severu na jih. „I když majitelé chvíli váhali, zda obětovat jeden pokoj, nakonec je přesvědčila představa otevřeného prostoru, jehož síla je právě v komunikaci světla a výhledu z obou stran,“ říká designér. Další kapitolou rekonstrukce bylo schodiště do podkroví. Dnes patří k nejpůsobivějším prvkům bytu, rodilo se však nesnadno. „Asi čtvrt roku jsme strávili jeho plánováním, návrhy, technickým řešením, statickými posudky, řezáním otvoru a vyztužováním stropu,“ upozorňuje Michal Staško. Náročnou rekonstrukci nakonec zdrželo i zvětšování koupelny, které zpočátku vypadalo jako jednoduchý, logický a prospěšný zásah. „V projektu totiž nebyly zakresleny všechny rozvody, které se po odstranění příčky
najednou ocitly ve středu místnosti a bylo potřeba je přeložit,“ vysvětluje designér.

 

Schodiště s kovovou treláží, spojené s atypickou policí na CD, patří k nejzajímavějším prvkům v interiéru. „Stavělo se na míru a návrh i realizace byly velkou výzvou,“ říká autor interiéru, designér Michal Staško. FOTO DANO VESELSKÝ

Schodiště s kovovou treláží, spojené s atypickou policí na CD, patří k nejzajímavějším prvkům v interiéru. „Stavělo se na míru a návrh i realizace byly velkou výzvou,“ říká autor interiéru, designér Michal Staško. FOTO DANO VESELSKÝ

Poloha kuchyně byla v dispozici bytu od začátku jasně daná. Příjemná kombinace masivního, jemně rustikálního dubového dřeva a elegantních hladkých černých ploch zapadla do celkové „moderně exotické“ koncepce. FOTO DANO VESELSKÝ

Poloha kuchyně byla v dispozici bytu od začátku jasně daná. Příjemná kombinace masivního, jemně rustikálního dubového dřeva a elegantních hladkých černých ploch zapadla do celkové „moderně exotické“ koncepce. FOTO DANO VESELSKÝ

Barové židle od Konstantina Grcice se trochu vymykají z celkového stylu bytu. Jsou jakýmsi pendantem k zábradlí schodiště naproti.

Párty byt. Dušan a Lea rádi vaří a často k nim chodí hosté, potřebovali prostor pro hodně lidí. Designér jejich přání splnil velkým jídelním stolem a špičkově vybavenou kuchyní, v níž nechybí ani vinotéka. FOTO DANO VESELSKÝ

Párty byt. Dušan a Lea rádi vaří a často k nim chodí hosté, potřebovali prostor pro hodně lidí. Designér jejich přání
splnil velkým jídelním stolem a špičkově vybavenou kuchyní, v níž nechybí ani vinotéka. FOTO DANO VESELSKÝ

„CD-čkovnice“ pro diskofila. Police, která je součástí originálního schodiště a pojala Dušanovu úctyhodnou sbírku CD, byla splněným snem hudebního nadšence.

Rozdíl, který pocítíte. „Sedačka musí být láska na první pohled, ale hlavně na dotyk,“ tvrdí Michal Staško. „Sedačka na fotografii je totiž jedna věc a pohodlí druhá. Když si majitelé sedli, pochopili rozdíl.“ FOTO DANO VESELSKÝ

Rozdíl, který pocítíte. „Sedačka musí být láska na první pohled, ale hlavně na dotyk,“ tvrdí Michal Staško. „Sedačka na fotografii je totiž jedna věc a pohodlí druhá. Když si majitelé sedli, pochopili rozdíl.“ FOTO DANO VESELSKÝ

Barva kůže. Jedním z nejnáročnějších úkolů bylo vybavit obývák dostatkem sedacího nábytku tak, aby nepůsobil zahlceným dojmem. „Chtěl jsem, aby měl každý kus jinou barvu kůže, díky čemuž nebude sedací nábytek vypadat jako jedna velká masa. Zároveň bylo důležité, aby byl prostorný a pohodlný a aby jeho povrch nebyl choulostivý,“ vypočítavá designér požadavky, které udělaly z hledání sedačky běh na dlouhou trať. FOTO DANO VESELSKÝ

Barva kůže. Jedním z nejnáročnějších úkolů bylo vybavit obývák dostatkem sedacího nábytku tak, aby nepůsobil zahlceným dojmem. „Chtěl jsem, aby měl každý kus jinou barvu kůže, díky čemuž nebude sedací nábytek vypadat jako jedna velká masa. Zároveň bylo důležité, aby byl prostorný a pohodlný a aby jeho povrch nebyl choulostivý,“ vypočítavá designér požadavky, které udělaly z hledání sedačky běh na dlouhou trať. FOTO DANO VESELSKÝ

Rozhodl to pes. Pes byl klíčovým argumentem pro to, aby majitelé upustili od masivní dřevěné podlahy a dali přednost laminátu. „Vzhledem k odolnosti je to s ohledem na psa a časté návštěvy určitě praktičtější volba,“ vysvětluje Michal Staško. „Nakonec jsme našli podlahu, která dřevo imituje opravdu k nerozeznání, a dali jsme pod ni speciální izolaci proti hluku.“

Ozvěny Afriky

Dobrý interiér by měl být obrazem svých majitelů. Jelikož Dušan a Lea jsou duchem mladí, kulturní a scestovalí lidé, Michalovi Staškovi byl leitmotiv jejich bytu okamžitě jasný. „Dušan je cestovatel. Miluje hlavně Afriku, odkud si vždy přiveze nějaký suvenýr. Vše, co tu je, je autentické: zvířecí kůže, masky i zbraně v galerii, různé foukače, oštěpy… Výjimkou jsou jen koberce na stěnách, které vytvořily podklad pro tyto originální sbírky,“ říká designér. Manželé toužili mít v bytě hodně dřeva a přírodních barev, podmínkou také bylo začlenit do interiéru několik původních kousků nábytku – koloniální dřevěné skříňky s kovovými nožičkami. „Ze začátku jsem z toho měl obavy, ale potom jsem to vzal jako zajímavé téma,“ směje se designér. „Velmi rychle jsme si tu zvykli, což je možná i tím původním nábytkem. Od začátku nemám pocit, že
jsem v novém bytě. Tak dobře se nám tu bydlí, že se nám ani nechce chodit ven,“ dodává domácí paní s úsměvem.

Pestrá skládačka. Věci, na nichž se nešetřilo, doplnily materiály, které (i když to tak nevypadá) nebyly příliš drahé. Nábytek kupovali postupně, aby byt zbytečně nepřeplnili. FOTO DANO VESELSKÝ

Pestrá skládačka. Věci, na nichž se nešetřilo, doplnily materiály, které (i když to tak nevypadá) nebyly příliš drahé.
Nábytek kupovali postupně, aby byt zbytečně nepřeplnili. FOTO DANO VESELSKÝ

Na galerijní systém osvětlení, který ideálně doplnil artefakty na stěnách, využil designér kovová LED světla upevněná na vodicích kolejničkách.

„Aby interiér nebyl přehuštěný, je třeba ho vyskládat z věcí, které upoutají na první pohled, ale také z těch, které zůstanou v pozadí.“
Michal Staško, designér

Utajený šatník. Část ložnice ukrojil šatník, který byl pro dvojici důležitým odkládacím prostorem. Designér ho nenápadně skryl za bílou strukturovanou stěnou za postelí. FOTO DANO VESELSKÝ

Utajený šatník. Část ložnice ukrojil šatník, který byl pro dvojici důležitým odkládacím prostorem. Designér ho nenápadně skryl za bílou strukturovanou stěnou za postelí. FOTO DANO VESELSKÝ

Dušan a Lea byli ztotožněni s tím, že ložnice slouží jen na spaní a jejich životním prostorem je celý byt.

Koupelna získala při rekonstrukci víc prostoru a vlastní okno. Denní světlo, které se z ní přes skleněné dveře dostává do dlouhé chodby, působí v jinak tmavém prostoru velmi příjemně. FOTO DANO VESELSKÝ

Koupelna získala při rekonstrukci víc prostoru a vlastní okno. Denní světlo, které se z ní přes skleněné dveře dostává do dlouhé chodby, působí v jinak tmavém prostoru velmi příjemně. FOTO DANO VESELSKÝ

Dlažbou s vintage vzhledem dřeva trefil designér u manželů „do černého“.

Každý z Dušanových originálních cestovatelských klobouků má svůj příběh, stejně jako schodiště, pod nímž jsou zavěšeny. FOTO DANO VESELSKÝ

Každý z Dušanových originálních cestovatelských klobouků má svůj příběh, stejně jako schodiště, pod nímž jsou zavěšeny. FOTO DANO VESELSKÝ

Původní dispozice bytu

Původní dispozice bytu

Dnešní stav

Dnešní stav

Designér
Michal Staško,
autor rekonstrukce a interiéru
www.stasko.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis HOME 7-8/2015, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat