Království funkcionalismu za dveřmi bytu v jednom z vinohradských činžáků

V jednom z vinohradských činžáků vznikl pod taktovkou Stana Bachledy byt, který se hrdě hlásí k historii a tomu nejlepšímu, co v minulosti bydlení nabízelo, na druhou stranu ctí moderní pojetí interiéru i novodobé technologie.
Reklama
Dobové kousky sháněla majitelka po nejrůznějších obchůdcích, bazarech, s řadou „položek“ pomohli přátelé, kteří mají obchod s tímto druhem nábytku. FOTO DANO VESELSKÝ

Dobové kousky sháněla majitelka po nejrůznějších obchůdcích, bazarech, s řadou „položek“ pomohli přátelé, kteří mají obchod s tímto druhem nábytku. FOTO DANO VESELSKÝ

Za původními, dvoudílnými dřevěnými dveřmi se otevírá království funkcionalismu. Toho historického, ke kterému vzhlížíme, ale i toho moderního, soudobého, který vzniká tak jaksi mimoděk, protože si skvěle rozumí s aktuálními požadavky na komfortní bydlení. „Mnohakomůrkový brloh Ferdy Mravence“, jak by se původní podoba současného 3+1 s otevřenou dispozicí dala pohádkově nazvat, doznal zásadních změn. Předchozí majitel, vášnivý kutil, byt rozdělil mnoha příčkami, díky čemuž se paradoxně zdál větší, než je tomu nyní. Vrcholem všeho byla pidikoupelna hned v zádveří, kde se dveřmi vstupovalo přímo do velké rohové vany. „Pán na ni byl sice asi opravdu pyšný, ale byla ohromně nepraktická,“ popisuje stávající majitelka. „Nezůstal tu doslova kámen na kameni,“ pokračuje čerstvá maminka. Práci na nové dispozici se manželé rozhodli svěřit odborníkovi, a protože jejich dobrým známým byl architekt Stano Bachleda (a jeho předchozí realizace se jim líbily), padla volba právě na něj.

Vestavěný nábytek vznikal samozřejmě na míru podle návrhu architekta, ale solitérní kusy už pocházejí z toho, co padlo do oka domácí paní.

Vestavěný nábytek vznikal samozřejmě na míru podle návrhu architekta, ale solitérní kusy už pocházejí z toho, co padlo do oka domácí paní. FOTO DANO VESELSKÝ

Manžel si dal jedinou podmínku – v bytě musí být místo na reproduktory a klavír.

Z původní stísněné koupelny se stala technická místnost, opravdová koupelna hodná rodiny vznikla hned ve dvou verzích, jedna u vstupu do otevřené společenské místnosti s jídelnou, obývákem a pracovním koutem a jedna přístupná z ložnice. Z předsíně se dá vstoupit také do jednoho ze dvou průchozích dětských pokojů, které zatím slouží spíše jako pokoj pro hosty a skladiště. „Mladá dáma“ zatím spí u rodičů v ložnici, do níž se vchází přímo z obývacího pokoje. Je zařízena střízlivě, v jednoduchém duchu. Na posteli a nočních stolcích vyniká půvab kresby tmavého dřeva.

Původní stav 1 Hala 2 Koupelna 3 WC 4 Jídelna 5 Kuchyň 6 Pokoj 7 Pokoj 8 Pokoj 9 Pokoj

Původní stav
1 Hala 2 Koupelna 3 WC 4 Jídelna 5 Kuchyň 6 Pokoj 7 Pokoj 8 Pokoj 9 Pokoj

Stav po rekonstrukci 1 Hala 2 Kuchyňský kout 3 Pokoj 4 Pokoj 5 Pracovní kout 6 Obývací pokoj 7 Ložnice 8 Koupelna 9 Koupelna 10 WC 11 Technická místnost

Stav po rekonstrukci
1 Hala 2 Kuchyňský kout 3 Pokoj 4 Pokoj 5 Pracovní kout 6 Obývací pokoj 7 Ložnice 8 Koupelna 9 Koupelna 10 WC 11 Technická místnost

Elegantní černo-bílá kuchyně měla svůj předobraz v jedné ze starších realizací Stana Bachledy. FOTO DANO VESELSKÝ

Elegantní černo-bílá kuchyně měla svůj předobraz v jedné ze starších realizací Stana Bachledy. „Byli jsme se kdysi podívat na jeden jeho vydařený byt a toto pojetí linky se nám moc líbilo,“ vypráví mladá paní. Architekt na přání majitelky zvolil záměrně diskrétní polootevřenou dispozici. FOTO DANO VESELSKÝ

Otevřenému dennímu prostoru dominuje sezení ve stylu slavného návrhu Miese van der Rohe.

Otevřenému dennímu prostoru dominuje sezení ve stylu slavného návrhu Miese van der Rohe. Sedačky objevila majitelka v jednom ruském obchůdku za zlomek běžné ceny. Masivní konferenční stolek ze skla a kovu pochází z nabídky jednoho obchodu s designovým nábytkem. FOTO DANO VESELSKÝ

K obrazu šikovné majitelky

Otevřenému dennímu prostoru dominují sezení ve stylu Miese van der Rohe, skleněný stůl se židlemi z ohýbaných trubek (Thonet) a funkcionalistická černo-bílá kuchyňská linka. Architekt na přání majitelky zvolil záměrně polootevřenou dispozici kuchyně. „Dřez je schovaný hezky za rohem, takže návštěvám unikne případný nepořádek ve dřezu,“ pochvaluje si mladá paní. Byt z velké části vznikal podle jejích představ. „Jeden čas jsem studovala dějiny umění a tam jsem si velmi oblíbila funkcionalismus. Manžel mi dal více méně volnou ruku, takže nábytek jsem vybírala převážně já.“ Sháněla po nejrůznějších obchůdcích, bazarech, s řadou kousků pomohli opět přátelé, kteří prodávají starožitný nábytek.

Ve výklenku u okna vzniklo ideální místo pro pracovní kout. Podle původního návrhu ho měla oddělovat posuvná skleněná stěna, ale majitelé od ní nakonec upustili. FOTO DANO VESELSKÝ

Ve výklenku u okna vzniklo ideální místo pro pracovní kout. Podle původního návrhu ho měla oddělovat posuvná skleněná stěna, ale majitelé od ní nakonec upustili. FOTO DANO VESELSKÝ

První z koupelen umožňuje majitelům dopřát si pohodlnou sprchu ve velkorysém sprchovém koutě.

První z koupelen umožňuje majitelům dopřát si pohodlnou sprchu ve velkorysém sprchovém koutě. Zdobí ho mozaikový obklad v příjemných zlatohnědých odstínech. FOTO DANO VESELSKÝ

„Mozaiku jsem si do koupelny moc přála,“ vysvětluje majitelka.

Jedinou podmínkou manžela, milovníka hudby a kvalitního poslechu, bylo, že se v novém bytě musí najít místo pro jeho „mazlíčky“ − obří hi-tech reproduktory, a také pro klavír, na nějž jednou bude hrát jejich dcerka, která se nedávno narodila. Po menších úpravách nakonec do bytu reproduktory skvěle sedly, o klavíru, jemuž architekt přizpůsobil návrh knihovny, ani nemluvě, takže to nebyl zase tak náročný úkol, jak se možná mohlo při prvním jeho vyslovení zdát.
Byt je dnes přesně takový, jako jeho majitelé. Mladistvý, svěží, s úctou k tomu dobrému, co historie nabízí, ale zároveň hledící do budoucnosti…

Zařízení koupelen, stejně jako v ostatních místnostech nábytek, si vybírala zejména sama majitelka, která dostala od manžela volnou ruku.

Zařízení koupelen, stejně jako v ostatních místnostech nábytek, si vybírala zejména sama majitelka, která dostala od manžela volnou ruku. FOTO DANO VESELSKÝ

Je libo horkou koupel? Ve druhé koupelně si majitelé dopřáli komfort vany.

Je libo horkou koupel? Ve druhé koupelně si majitelé dopřáli komfort vany. Za čas ji jistě ocení i nejmenší obyvatelka bytu, která se před nedávnem narodila. FOTO DANO VESELSKÝ

Ložnice je zařízena ve střízlivém duchu, aby nic nerušilo klidný spánek.

Ložnice je zařízena ve střízlivém duchu, aby nic nerušilo klidný spánek. Největší vzruch do prostoru vnáší malba s podzimní atmosférou, pověšená nad čelem postele. FOTO DANO VESELSKÝ

Nová okna svým provedením věrně napodobují původní špaletové předchůdce a vypadají krásně. Během jejich realizace se ale majitelé s dodavatelskou firmou pěkně nazlobili…

Stano Bachleda vystudoval dějiny umění a architekturu v Bratislavě. Od roku 2015 působí v česko-slovenském atéliéru Plan B se sídlem v Praze a Bratislavě.
www.plan-b.cz

TEXT DOMINIKA ZÁVESKÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis HOME 11-12/2015, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat