Inteligentní rekonstrukce třípokojového bytu

Prostor se sice nafouknout nedá, existují však metody, jak ho udělat alespoň na pohled větším. V tomto bytě použil architekt na optické zvětšení hned několik šikovných triků.
Reklama

Přibližně 80 m2 obytné plochy sice není málo, ale ani moc – na třípokojový byt tak akorát. Mladý pár však toužil po pocitu volnosti a otevřeném prostoru, které jim v jejich novém bydlení chyběly.

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

V denním prostoru je osm zdrojů světla, které zabezpečují různé způsoby jeho osvětlení. Bílé LED-ky jsou zdrojem difuzního světla na pracovní ploše, zbývajících sedm představují stmívatelné halogenky, pomocí nichž se dá v prostoru vytvořit zajímavá atmosféra.

Hledání prostorových rezerv

Dispozice třípokojového bytu v jedné z bratislavských novostaveb byla poměrně vydařená – logická a praktická. Proto tu nebylo potřebných mnoho stavebních zásahů: „Zbourali jsme jen dvě krátké, podle mě zbytečné polopříčky – jedna byla mezi obývákem a chodbou, druhá v obýváku vymezovala místo na kuchyňský kout. Denní prostor se tím uvolnil a otevřel,“ vysvětluje spoluautor rekonstrukce, architekt Rudolf Lesňák. Další změna v dispozici byla čistě funkční – ačkoli se odrazila na prostoru ložnice i koupelny, změnu v pozici příček si nevyžádala. Původně byly totiž v bytě dvě koupelny, což byl při třech pokojích a nevelké ložnici zbytečný luxus. Menší z koupelen proto přidělili roli šatníku, díky čemuž odlehčili ložnici od objemné šatní skříně. Jelikož sem byla přivedená voda i odpad, umístili do šatníku i pračku, čímž se uvolnil prostor v koupelně.

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Aby prostor působil vzdušně, nesmí být zahlcen různorodými předměty, tvary a barvami. Architekti proto zařídili byt v duchu minimalismu, geometrické tvary nábytku zároveň zjemnili a zútulnili přírodními materiály a teplými barvami.

Tip architekta: Odlišnou atmosféru může prostor získat i díky RGB LED páskům, u nichž se dá volit a různými způsoby měnit barva i intenzita světla. Přes den barevné světlo interiér jen jemně natónuje, večer při umělém osvětlení dokáže ovlivnit barevnost prostoru poměrně výrazně.

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Pracovní část linky navrhli architekti na konzoly – díky volné podlaze pod skříňkou se místnost jeví opticky větší, takovýto prostor se zároveň snáze udržuje. S čistými liniemi interiéru koresponduje otevírání dvířek bez úchytek, tzv. push-to-open systémem.

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Pracovní plocha pokračuje i za nerezovou roletkou. Zároveň jsou tu uloženi kuchyňští pomocníci a další předměty, které by měly být po ruce – po skončení práce stačí zatáhnout roletku a je uklizeno.

Spoj a zařiď

Největší vliv na denní prostor mělo jeho spojení s předsíní. Nešlo přitom jen o odstranění krátké příčky mezi chodbou a obývákem, ale i o zařízení, které toto spojení podpořilo a pomohlo navodit pocit jednotného prostoru – dřevěná obývací stěna s nízkou skříňkou plynule pokračuje do předsíně, kde se mění na věšákovou stěnu na kabáty s čalouněnou lavicí, na kterou si můžete sednout při přezouvání. Čalounění lavice zároveň barevně ladí se sedačkou v obýváku a dlažba v předsíni s obkladem na stěně kuchyně, čímž architekti dovedli optické propojování prostorů do dokonalosti. Dojem většího prostoru navozuje i jednoduchý světlý nábytek a jednolité plochy podlah a stěn. Nábytek je přitom v obýváku, kuchyni a jídelně umístěn tak, abyste z předsíně až na balkón procházeli širokým koridorem, což je pre pocit volnosti a prostornost důležité.

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Minimalistická kuchyň. K zajímavým prvkům zařízení patří kuchyňská stěna s dvířky z javorové překližky – jednolitá plocha skrývá úložné prostory určené do kuchyně i do obýváku. K jídelnímu stolu se vejde až šest lidí – stačí ho odsunout dál od sedačky. Barevné plastové židle oživují jednoduše zařízený prostor a působí neformálně.

Architekt radí: „Sjednocením materiálů získá byt celistvost. Opticky se tím sloučí jednotlivé prostory a celek díky tomu působí prostorně a vzdušně.“

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Spojení s předsíní opticky zvětšilo plochu denního prostoru, tento efekt ještě více podpořilo zařízení. Dřevěný obklad tvoří základ obývací stěny, plynule přechází do předsíně, kde plní funkci věšákové stěny. Bílá skříňka, která v obýváku skrývá hi-fi aparaturu, se v předsíni mění v lavici, na níž se dá sedět při obouvá.

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Obývací stěnu vytváří nízká bílá skříňka vyrobená na míru a obklad z lakované javorové překližky – její dřevěný „dekor“ je na rozdíl od laminátových napodobenin skutečně dílem přírody. Za předsazenou stěnou je šikovně skryta kabeláž multimediální sestavy. Z praktických důvodů je proto překližkový obklad odnímatelný.

Tři finty v jedné koupelně

Ačkoli je byt slunný, koupelna byla tmavá. A co je tmavé, vypadá malé. Architekti ji proto, i navzdory osudu v centru dispozice, v první řadě vybavili oknem – probourali ho kousek pod stropem směrem do denního prostoru. Ze strany kuchyně vypadá jako skříňka se skleněnými dírkami, které se dají dokonce otevírat. Takovéto větrání koupelně prospěje, a jelikož v ní není WC, kuchyni neublíží. Co je však podstatné, okno, ačkoli i malé, přineslo do koupelny důležité denní světlo. Dalším osvědčeným zvětšovacím trikem je zrcadlo – rozhodně by mělo být bez rámu, čím větší, tím lépe. Jelikož tu zabírá téměř celou stěnu, místnost opticky působí téměř dvojnásobným dojmem. A do třetice přidalo koupelně na prostoru i eleganci to, že na pračku se našlo místo jinde (konkrétně v sousedním šatníku).

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Zrcadlová stěna, v níž jsou osazena svítidla, nástěnná baterie i skříňka pod umyvadlem jsou dominantním prvkem koupelny. Takováto efektní „lotrovinka“ je na montáž i její organizaci mnohem náročnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Promyšlené zrcadlení

V ložnici použili architekti osvědčený zvětšovací trik se zrcadlem opravdu vtipně – zrcadlo oproti posteli sice sahá od stěny po stěnu, tak, aby byl efekt zdvojnásobení prostoru co nejúčinnější, ve středu je však přerušeno překližkovým obkladem. Vzniká tak dojem, že místnost pokračuje dál za úzkou dřevěnou příčkou, a zároveň se člověk v posteli v zrcadle neodráží.

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

V ložnici je na stěně oproti posteli použitý stejný obklad z lakované překližky jako ve zbytku bytu. Díky promyšlené kombinaci se zrcadly se prostor opticky prodloužil, zároveň se však z postele v zrcadle neuvidíte.

Chcete, aby váš byt vypadal větší? Nezahltit věcmi je první zásada, barevně a materiálově sjednotit druhá. Co nejvíce světla, jednolité plochy a světlé barvy jsou dalšími osvědčenými pravidly.

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Barevné LED osvětlení změní obyčejnou koupelnu na wellness oázu – na navození té správné atmosféry je majitelům k dispozici více než 16 milionů barev. Díky zástěně při sprchování nezpůsobíte potopu, čiré sklo zároveň neruší minimalistický vzhled koupelny.

podorys
Legenda:

1 otevřený denní prostor 39,2 m2
2 noční chodba 5,2 m2
3 WC 1,3 m2
4 koupelna 6,5 m2
5 ložnice 12,3 m2
6 šatník s pračkou 3,6 m2
7 pracovna (dětský pokoj) 12 m2

Kde nakupovali

Obklady a dlažby: Villeroy & Boch
Stůl s nerezovou podnožou: ABAB comfort, www.abab.sk
Židle: Vitra, www.vitra.com
Svítidla: Rendl Light, www.rendl.sk
Elektroinstalace: Legrand, www.legrand.sk
Kuchyň: Elica (digestoř), Bosch (bílá technika), Corian (pracovní deska a dřez)
Koupelna: Alapé (umyvadlo), Hansgrohe (sprcha), Kludi (baterie), Kaldewei (vana), Duravit (nábytek)
Nábytek na míru (čalouněný + skříňky): RULES

15_new_RULES_spolu

vizitka ateliéru

Návrh a realizace interiéru RULES ARCHITEKTI
Architektonický ateliér RULES je tým architektů − momentálně ho tvoří 11 osobností: Rudolf Lesňák, Tomáš Huliman, Milan Grega-Jakub, Kvetoslava Miľáková, Mária Trnovská, Peter Gajdarik, Miroslav Šustek, Erika Hvaťová, Katarína Országhová, Róbert Bôžek, Matej Kollár.
www.rules.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
REDAKČNÍ ÚPRAVA DOMINIKA ZÁVESKÁ

Reklama
Reklama

Komentovat