Prostorný byt pro rodinu, která již nechtěla Tatry pouze navštěvovat

Jak to může vypadat, když se rodina, která Tatry pravidelně navštěvovala, rozhodne v nich usadit?
Reklama
Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Materiály ve vlastní podstatě

Základní představou byl moderní, útulný prostor, který se bude jemně dotýkat industriálního stylu. Ten měl odkazovat na technické památky a specifika Tater, například lanovky. Dotek je cítit na svítidlech, na barových židlích, či surovějších materiálech. Při hledání ideového řešení byly majitelé i SEMANarchitekti na jedné vlně. Na obou stranách zvítězily přírodní materiály a materiály ve své přirozené podstatě.

Reklama

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Dřevo je hlavním prvkem celého interiéru. Vznikl tak čistý, funkční a zároveň útulný prostor. „Snažíme se navrhovat byty tak, aby odrážely budoucí majitele. Zvolili jsme jakýsi „venkovský minimalismus“. Příště to však klidně může být i úlet,“ vysvětluje architekt Michal Seman.

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Jak je řešena dispozice?

Čtyřpokojový rekonstruovaný byt v Tatrách – ve výjimečné části obce Vysoké Tatry – je zajímavý i dispozicí, která vznikla propojením doposud jako by nesouvisejících pokojů. Je rozdělen na denní a noční část, přičemž denní část tvoří obývací pokoj, jídelna, kuchyň, chodba a noční dětský pokoj, pokoj pro hosty, která funguje také jako pracovna, ložnice, koupelna, WC a prádelnou.

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Podstatné změny

Původní interiér byl členitý a tmavý – rozdělený dvěma hrubými nosnými zdmi. Velmi nepraktická byla i dlouhá chodba, která procházela celým bytem a zbytečně ubírala z obytného prostoru, který by se dal využít funkčně. Rekonstrukce otevřela a odlehčila nosné zdi, čímž se podařilo propojit kuchyň s obývákem a zároveň se z bývalé chodby stala součást obytného prostoru.

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Nejblíže k venkovní terase se nachází jídelní část. Už při jídle, stejně jako při pobytu na terase, se domácí mohou těšit s nádherného výhledu na Tatry. V kuchyni nechybí prostor pro společné setkání rodiny na snídani, či posezení s přáteli.

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Funkční vzpomínka z minulosti

Mezi obvodovou zdí a záhlavím postele v pokojích se objevuje starý známý prvek – peřiňák. Jeho úkolem není připomenout časy socialismu, ale vytvořit praktické úložné prostory, které zároveň izolují prostor na spaní od chladu zdí. V obývacím pokoji dominuje cihlová stěna v kontrastu s betonem oproti – odkaz na stavební materiál budovy.

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Speciality bytu

Byt je jedinečný, i ztvárnění některých neobvyklých požadavků jeho obyvatel. O co jde? Například o vanu – přání majitelů, nacházející se přímo v ložnici, terasu na střeše a krb v nejvyšším patře. Vana splňuje funkci mini wellnes centra. Ložnice se tak stává prostorem, který nezavřete, jakmile ráno vstanete, je to prostor i pro odpočinek nebo práci, k čemuž slouží pracovní koutek vedle vestavěné skříně. Povrchová úprava stěny za vanou bez problémů odolává vodě a není nutná ani zástěna.

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

V Tatrách teplo

Realizace měla náročné mezifáze. Takto je charakterizuje Michal Seman: „Hrubou stavbu interiéru jsme řešili v zimě, což trochu zkomplikovalo stavební práce, hlavně vysoušení betonu. Podlahu jsme museli klást dvakrát kvůli zbytkové vlhkosti. Prostory nebyly předtím rovnoměrně vytápěny. Šikovní mistři nasbírali litry a litry vody, která se hromadila jako déšť v Tatrách. Původní elektrické topení fóliemi jsme vyměnili za systém suché teplovodní podlahovky, kterou pohání elektrokotel, skrytý v kuchyni. Vzhledem k orientaci bytu na světové strany má každý pokoj vlastní regulaci teploty.“ Akumulační krb v obývacím pokoji slouží jako sekundární zdroj tepla.

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

I fasáda se dočkala vylepšení

„Původní fasádu nepodařené přístavby k tatranské poválečné stavbě se nám podařilo vylepšit. Vnesli jsme symetrii do průčelí a navíc jsme vytvořili terasu s výhledem, jaká se těžko hledá. Propojením interiéru a exteriéru vznikl byt, který připomíná rozlohou dům,“ vysvětluje Michal Seman. Vyměněná okna se barvou v exteriéru přidala k zbytku budovy, a uvnitř jejich bílá barva ladí s interiérem.

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Byt v Tatrách ve zkratce

Architektonický ateliér: SEMANarchitekti, www.mseman.sk

Architekt: Mgr. Art. Michal Seman

Realizace: 2018

Podlahová plocha bytu: 129 m2

Terasa: 28 m2

Lokalita: Vysoké Tatry

Sabína Zavarská
Foto: MarcusMotion – SEMANarchitekti

Reklama
Reklama

Komentovat