Zdroj: Amit Gosher

Toužili mít luxusní byt, který by zároveň působil skromně. Inspirovali se blízkým muzeem

09. 11. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Když děti vyrostou a odejdou z domu, mění se i nároky rodičů na bydlení. Mnozí v tomto období vymění bydliště za menší, nebo se přestěhují na místo, které je jejich srdci nejbližší. Pár se zálibou v umění se v podobném momentě rozhodl přestěhovat do kulturního centra Tel Avivu. Koupili si prostorný byt v blízkosti muzea, který jim na míru navrhli designéři ze studia Tzvia Kazayoff – Interior & Planing.

Hlavním přáním páru bylo, aby jejich nový domov byl luxusní, ale přitom stále skromný. Chtěli, aby byl na jedné straně elegantní a formální, ale zároveň i pohodlný a příjemný.

Designéři formálnost konceptu zdůraznili ostrým a čistým obdélníkovým půdorysem, který charakterizují paralelní linie. Přísný geometrický útvar rozdělily a zjemnily vestavěné funkce. Proti kuchyňskému koutu stojí symetrická knihovna obývacího pokoje. Designéři prostor harmonizovali jemnými barvami a měkkými textiliemi.

Přečtěte si také:
Úplně jiný byt: Dominantní oblouky a luxus i navzdory malé ploše

Obývací pokoj jako domácí kulturní centrum s galerií

Největší výzvou pro designéry bylo propojit všechny části symetrického obdélníkového bytu tak, aby spolu komunikovaly, navazovaly na centrální prostor, mluvily stejným materiálovým jazykem a zároveň splňovaly všechny potřeby investorů.

Obývací pokoj s kuchyní - Cultural Zed v Tel Avivu

Kuchyň se nachází v nejsvětlejším prostoru v srdci bytu. Zdroj: Amit Gosher

Zde přišla vhod blízkost muzea, které designéry inspirovalo prostorovou konfigurací. Uprostřed bytu vytvořili domácí kulturní centrum, do kterého vložili bohatou sbírku uměleckých děl. Nemohly chybět ani užitečné funkce jako knihovna a krb.

Součástí plánu byl i pokoj pro hosty, resp. pro děti

I když byt není rozlohou malý, je menší než dům, ve kterém předtím manželé spolu s dětmi bydleli. Důležité pro ně bylo zachovat obývací pokoj a kuchyň v podobné velikosti, na jakou byli zvyklí z rodinného domu. Dalšími místnostmi jsou pohodlný a příjemný pokoj pro hosty, resp. pro děti, které přijdou na návštěvu, pracovna, resp. studovna a ložnice, která slouží jako ostrov klidu pro pár.

Ložnice- Cultural Zed v Tel Avivu

Součastí bytu je i pohodlný a příjemný pokoj pro hosty, resp. pro děti, které přijdou na návštěvu. Zdroj: Amit Gosher

Kovové police, dřevěné skříňky, obložená stěna, měkké textilie

Projekt využívá širokou škálu materiálů. V obývacím pokoji vás osloví kombinace kovových polic a sloupků s dřevěnými skříňkami, dřevem obložená stěna a kovové části v konstrukci krbu.

Pracovní kout -Cultural Zed v Tel avivu

Pracovna v denní zóně se dá od prostoru izolovat jednoduchým zatažením závěsů. Zdroj: Amit Gosher

Část denní zóny tvoří pracovna za skleněnými stěnami usazenými v černém kovovém rámu. Dá se od prostoru izolovat jednoduchým zatažením závěsů. Podlahu tvoří klasické parketové desky, které vytvářejí pocit rustikálního domu a zdůrazňují dlouhé linie interiéru.

Dřevěný kubus z černé dýhy zahrnuje krb

Uprostřed dispozice stojí na míru vyrobená dřevěná kostka, ve které se nachází krb. Stává se těžištěm prostoru, které je zvýrazněno černou dýhou. Designéři ji použili i ve výklenku při vstupu do chodby či v kovových konstrukcích pracovny.

Obývací část - Cultural Zed v Tel Avivu

Uprostřed dispozice stojí na míru vyrobená dřevěná kostka, ve které se nachází krb. Zdroj: Amit Gosher

Kuchyň se nachází v nejsvětlejším prostoru v srdci bytu. Je navržena ve světlých barvách a vybavena precizně vypracovaným nábytkem na míru, který zahrnuje i vestavěnou ledničku na víno. Manželé rádi vaří a hostí děti i vnoučata, proto ocenili nápad spojit jídelní stůl s kuchyňským ostrůvkem. Do charakteru kuchyně skvěle zapadla i dlouhá lavice z předcházejícího domu.

Přečtěte si také:
Ve světlém a vzdušném bytě hraje hlavní roli neviditelnost a vhodně umístěná zrcadla. Designérka ukryla dveře i televizi

Inteligentní bydlení

Celý interiér je řešen jako inteligentní a umožňuje velkou flexibilitu. Moderní technologie staršímu páru výrazně usnadňují život. Oceňují též ambientní osvětlení a zatmívací funkci. Celý chod domácnosti mohou ovládat jednoduše pomocí aplikace a inteligentních spínačů.

Protože televizi moc nepoužívají, designéři pro ni našli skrytý koutek – v ložnici vytvořili televizní systém sestupující se stropu. Klimatizační systém je napojen na inteligentní elektrické rozvody, a tak se dá ovládat i na dálku.

Úložný prostor na chodbě - Cultural Zed v Tel Avivu

Podlahu tvoří klasické parketové desky, které vytvářejí pocit rustikálního domu a zdůrazňují dlouhé linie interiéru. Zdroj: Amit Gosher

Etanolový krb sice vyžadoval tepelněizolační přípravky, avšak funguje bez komínu jako městský krb. Teplota v bytě a distribuce tepla jsou citelně příjemnější než standardní topení.

Přečtěte si také:
Elegantní světlý dům s moderním interiérem a inteligentními systémy

Cultural Zed

designérské studio: Tzvia Kazayoff – Interior & Planing
hlavní designérka: Zlil Gani
lokalita: Tel Aviv, Izrael
realizace: 2022

Sabína Zavarská
Foto: Amit Gosher

Kategorie: Design interiérů
Tagy: designové krby domácí pracovny inteligentní bydlení knihovny luxusní byty
Sdílejte článek

Diskuze