Inspirující rekonstrukce 2 mezonetů uprostřed centra Prahy

Jednoduchý základ ve stylu moderního minimalismu, experimenty s barvami či tapetami a fotografie usměvavé rodinky, to je mix, který dohromady vytváří příjemnou atmosféru novodobého podkroví v jednom z historických činžáků nedaleko pražského Staroměstského náměstí.
Reklama

Vzdušný mezonetový byt v samotném srdci Prahy, který vznikl spojením dvou menších bytových jednotek, odpovídá modernímu pojetí bydlení v podkroví. Promyšlenou dispozici a maximální využití prostoru mají na svědomí zkušené architektky ze studia Artiga, zařízení a celkový design interiéru pak tvořily společně s majitelkou, která svoje zkušenosti z této rekonstrukce nakonec přetavila do nového povolání.

Jídelní stůl využívá rodina spíše ke slavnostním příležitostem, posezení s návštěvami a večeřím s příbuznými či přáteli. Ke komornímu stolování si oblíbila zvýšené sezení navazující na kuchyňskou linku na opačné straně kuchyně. Foto Robert Žákovič

Jídelní stůl využívá rodina spíše ke slavnostním příležitostem, posezení s návštěvami a večeřím s příbuznými či přáteli. Ke komornímu stolování si oblíbila zvýšené sezení navazující na kuchyňskou linku na opačné straně kuchyně. Foto Robert Žákovič

Totální rekonstrukce umožnila lépe využít prostor dvou půdních mezonetů, vyladit dispozici přesně podle přání a potřeb čtyřčlenné rodiny a poradit si se specifiky starého domu, například dvěma komíny ve středu obývacího prostoru. Foto Robert Žákovič

Totální rekonstrukce umožnila lépe využít prostor dvou půdních mezonetů, vyladit dispozici přesně podle přání a potřeb čtyřčlenné rodiny a poradit si se specifiky starého domu, například dvěma komíny ve středu obývacího prostoru. Foto Robert Žákovič

Neutrální světlé barvy, dostatek světla a moderní řešení charakterizují tento příjemný půdní byt, který se stal domovem čtyřčlenné rodiny milující městský život. Foto Robert Žákovič

Neutrální světlé barvy, dostatek světla a moderní řešení charakterizují tento příjemný půdní byt, který se stal domovem čtyřčlenné rodiny milující městský život. Foto Robert Žákovič

Neutrální světlé barvy, dostatek světla a moderní řešení charakterizují tento příjemný půdní byt, který se stal domovem čtyřčlenné rodiny milující městský život.

Starý činžovní dům dýchá i v horkém červnovém dni chladivou pohodou a překvapivě, vzhledem k tomu, že se nacházíme v historickém centru Prahy nedaleko turistických „taháků“, i poklidnou atmosférou. Obzvláště v posledním patře, kde si svou oázu uprostřed města vytvořila Monika Younis s rodinou. Místo s manželem objevili v roce 2004 a okamžitě se do něj zamilovali. Trend, který pozorovali u většiny svých známých s malými dětmi, tedy úprk z města do rodinného domku, nakonec zavrhli. Jejich nátuře odpovídal spíše městský život se spoustou dobrých restaurací, kulturního vyžití, parků a množstvím dětských hřišť ve skrytých zákoutích Starého Města.

Jednoduché, nadčasové zařízení bytu ozvláštňují barvy na stěnách a zejména tapety. Majitelé s barvami rádi experimentují a dopřávají si tak čas od času poměrně nenáročnou změnu. Foto Robert Žákovič

Jednoduché, nadčasové zařízení bytu ozvláštňují barvy na stěnách a zejména tapety. Majitelé s barvami rádi experimentují a dopřávají si tak čas od času poměrně nenáročnou změnu. Foto Robert Žákovič

Průsvitný díl stěny propouští do jinak tmavého koutu zádveří přirozené denní světlo.

Kuchyňský stůl, kolem něhož se točí rodinný život Younisových. Rodina tu společně snídá, děti píší úkoly… A Monika tu ráda takhle postává, pravda trochu ležérněji opřená o kuchyňský modul, a užívá si jedinečnou atmosféru a přehled z tohoto místa.Foto Robert Žákovič

Kuchyňský stůl, kolem něhož se točí rodinný život Younisových. Rodina tu společně snídá, děti píší úkoly… A Monika tu ráda takhle postává, pravda trochu ležérněji opřená o kuchyňský modul, a užívá si jedinečnou atmosféru a přehled z tohoto místa. Foto Robert Žákovič

Původně koupili a zrekonstruovali jednu z půdních bytových jednotek, které nabízel developer, ale když se po čase naskytla možnost koupit i sousední mezonet, neváhali a okamžitě po něm sáhli. Pouhé napojení druhé jednotky k prvnímu bytu se ukázalo jako nereálné. Takže pět let po první rekonstrukci začali z gruntu a zahájili druhou. Ta nakonec umožnila lépe využít prostor, vyladit dispozici a poradit si se specifiky starého domu. Přáním Younisových bylo mít velkou obývací část pro společné setkávání, pracovnu pro rodiče, vlastní pokoj pro každé z dětí a ložnici pro hosty. A snem paní majitelky byla i velkorysá šatna.

Kuchyně je zařízena jednoduše a účelně. Nesmí chybět police na kuchařky, protože Monika ráda vaří. (Své místo tu našly i společné portréty členů rodiny – k vidění jsou po celém bytě.) Díky dispozici je případný provozní nepořádek v kuchyni relativně skrytý před nenadálými návštěvami. Foto Robert Žákovič

Kuchyně je zařízena jednoduše a účelně. Nesmí chybět police na kuchařky, protože Monika ráda vaří. (Své místo tu našly i společné portréty členů rodiny – k vidění jsou po celém bytě.) Díky dispozici je případný provozní nepořádek v kuchyni relativně skrytý před nenadálými návštěvami. Foto Robert Žákovič

Neutrální barevný základ, tvořený kombinací červenohnědé dřevěné podlahy z exotického dřeva, šedé a bílé doplňují v obývací části huňatý béžový koberec a zvířecí vzory na dekoračních polštářích. A případně pestrobarevné výrobky z Lega, když je děti vysvobodí z úkrytu v úložné stěně. Foto Robert Žákovič

Neutrální barevný základ, tvořený kombinací červenohnědé dřevěné podlahy z exotického dřeva, šedé a bílé doplňují v obývací části huňatý béžový koberec a zvířecí vzory na dekoračních polštářích. A případně pestrobarevné výrobky z Lega, když je děti vysvobodí z úkrytu v úložné stěně. Foto Robert Žákovič

Televizi lze jediným pohybem schovat za posuvnou stěnou. Malí obyvatelé si na ni pak ani nevzpomenou.

Pracovna je situovaná do klidného vnitrobloku a lze z ní vyjít i na terasu. Původně byla určena zejména manželovi, ale dnes ji hojně využívá Monika při plánování svých projektů. Foto Robert Žákovič

Pracovna je situovaná do klidného vnitrobloku a lze z ní vyjít i na terasu. Původně byla určena zejména manželovi, ale dnes ji hojně využívá Monika při plánování svých projektů. Foto Robert Žákovič

Většinu podlah v bytě tvoří olejované parkety z exotického dřeva merbau.

Středobodem rodinného života se podle očekávání stala obývací část s velkou kuchyní, obývákem a jídelnou v prvním podlaží bytu. Kromě toho zde našly své místo i dětské pokoje, ložnice pro hosty, pracovna, koupelna a především spousta praktických úložných prostor (kumbálů, komor, vestavných skříní…). Manželé nalezli soukromí v horní části bytu, kde se vpravo za schody nachází zmíněná šatna a velká koupelna s vanou. Vlevo se úzkou chodbičkou (spojující ony dvě bytové jednotky a původně patřící SVJ) dostanete do ložnice s malou koupelnou a menší šatnou pro domácího pána.

Projekt: Studio Artiga
Ing. arch. Lenka Langerová
MgA. Kamila Hornychová
www.artiga.cz

Dětské pokoje jsou zařízeny dětským nábytkem na míru ve veselém duchu. I tady však rodiče dopřáli dětem stylovou podlahu z exotického dřeva, kterou najdeme ve všech obytných prostorách. Foto Robert Žákovič

Dětské pokoje jsou zařízeny dětským nábytkem na míru ve veselém duchu. I tady však rodiče dopřáli dětem stylovou podlahu z exotického dřeva, kterou najdeme ve všech obytných prostorách. Foto Robert Žákovič

Střešní okna dobře osvětlují hrací plochu.

V „dospěláckém“ interiéru jsou radiátory vesměs ukryté, tady zůstaly zatím přiznané.

Chlouba a radost paní majitelky. Velká šatna, která skýtá dostatek místa pro její poklady ze světa módy: bot, kabelek a oblečení. Když se výběrem outfitu unaví, může si tu i chvíli posedět. Foto Robert Žákovič

Chlouba a radost paní majitelky. Velká šatna, která skýtá dostatek místa pro její poklady ze světa módy: bot, kabelek a oblečení. Když se výběrem outfitu unaví, může si tu i chvíli posedět. Foto Robert Žákovič

„S výsledkem jsem naprosto spokojená, myslím, že jsme z prostoru dostali maximum, co bylo vzhledem k omezením ve starém domě možné,“ usmívá se Monika Younis, která začala svou profesní dráhu v konzultační firmě v oblasti nemovitostí, ale nyní se pod vlivem zkušeností z rekonstrukce svého bytu věnuje realizacím residenčních projektů (od návrhu interiérů, přes rekonstrukci až po vybavení bytu atp.). „A jestli bych něco změnila? Asi bych volila podlahové topení. A rozhodně bych uvítala dvě trouby, protože v nich strašně ráda vařím a jedna už mi sotva stačí.“

Ložnice manželů. Stěny zdobí dekorační tapeta s rostlinným motivem, příjemnou dřevěnou podlahu ještě zútulňují kožešiny a koberec. Foto Robert Žákovič

Ložnice manželů. Stěny zdobí dekorační tapeta s rostlinným motivem, příjemnou dřevěnou podlahu ještě zútulňují kožešiny a koberec. Foto Robert Žákovič

Šedo-bílou kombinaci na dřevěném „základu“ najdeme i v rodičovské koupelně. Poskytuje skutečně královské pohodlí: velkou vanu, sprchový kout i dvě umyvadla. Foto Robert Žákovič

Šedo-bílou kombinaci na dřevěném „základu“ najdeme i v rodičovské koupelně. Poskytuje skutečně královské pohodlí: velkou vanu, sprchový kout i dvě umyvadla. Foto Robert Žákovič

Také v koupelně se o dostatek světla starají velká střešní okna.

N1_podkrovi-kozi

půdorys 5. NP (192 m2)
1 chodba
2 pracovna
3 technická místnost
4 pokoj 1
5 pokoj 2
6 pokoj 3
7 jídelna
8 kuchyně + obývák
9 komora

N1_podkrovi-kozi_H_07-08_2014-4

půdorys 6. NP (117 m2)
1 komora
2 šatna
3 ložnice
4 chodba
5 šatna 2
6 komora 2

Text Dominika Záveská
Foto Robert Žákovič
Zdroj časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat