Jak vytvořit z extrémně malého bytu místo k plnohodnotnému životu mladé dvojice

Z extrémně malého bratislavského bytu vytvořila studia Mimo architekti a Archholiks prostor se spoustou nápaditých barevných prvků. Proměnili ho v místo, kde může mladá dvojice žít plnohodnotný život a které je svou velikostí nakonec vlastně sympatické.
Reklama
I v extrémně malém bytě může vzniknout jídelní kout, kam se pohodlně vejdou dva lidé. FOTO MARIE KUKULOVÁ

I v extrémně malém bytě může vzniknout jídelní kout, kam se pohodlně vejdou dva lidé. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Efektivně přetvořit a zařídit malý byt není snadné. Zvlášť když jsou jeho rozměry opravdu extrémně malé. Vše by do sebe mělo zapadat, nic by nemělo vyčnívat, vykukovat a překážet, vše by mělo být po ruce, zároveň dobře a přehledně uskladněné a celkově by prostor neměl působit klaustrofobním dojmem.

FOTO MARIE KUKULOVÁ

FOTO MARIE KUKULOVÁ

Architekti maximálně využili prostor na stěnách a nad kuchyňskou linku umístili odkládací poličky, nad sezením v kuchyni zase větší police. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Architekti maximálně využili prostor na stěnách a nad kuchyňskou linku umístili odkládací poličky, nad sezením v kuchyni zase větší police. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Díky otvorům v překližkové dělicí zástěně lze s jednotlivými poličkami hýbat a měnit jejich uskupení.  

Ani drobností, které v bytech vytváří útulnou atmosféru, se majitelé nemuseli vzdát, krásně se vejdou na poličky v kuchyni. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Ani drobností, které v bytech vytváří útulnou atmosféru, se majitelé nemuseli vzdát, krásně se vejdou na poličky v kuchyni. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Výzva

Nejmenší byt v Bratislavě byl tak pro architekty velkou výzvou, v níž se bojovalo o každý centimetr čtvereční. Požadavkem majitelů bylo vytvořit životní prostor pro dva dospělé lidi a veškeré standardy větších bytů vložit do tohoto malého. Původní členění bytu proto architekti přetvořili a v dispozičně pozměněném bytě dnes najdeme plnohodnotné místo na spaní, jídelní i kuchyňský kout, koupelnu a dostatek úložných prostor. Aby se sem všechno pohodlně vešlo, původní chodbičku architekti odstranili a hlavními dveřmi se tak vstupuje rovnou do kuchyně. Tímto zásahem také vznikl prostor pro zvětšení koupelny a na levé straně od vstupu se vytvořila šatní skříň, která představuje dostatek úložného prostoru, schovává v sobě ledničku a u okna přechází do niky na sezení. Naproti ní je navržena kuchyňská linka s dělicí překližkovou zástěnou, která nabízí variabilní policový systém a zároveň odděluje spací část od obytného prostoru. Postel je výklopná a na vyvýšené platformě, čímž se docílilo další snadno dostupné skříně.

Za kuchyňskou linkou se tyčí dělicí překližková stěna, která odděluje jídelní a spací část. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Za kuchyňskou linkou se tyčí dělicí překližková stěna, která odděluje jídelní a spací část. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Postel je umístěna ve vyvýšeném patře. Po odklopení postele se otevírá úložný prostor, který je snadno přístupný. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Postel je umístěna ve vyvýšeném patře. Po odklopení postele se otevírá úložný prostor, který je snadno přístupný. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Postel je umístěna ve vyvýšeném patře. Po odklopení postele se otevírá úložný prostor, který je snadno přístupný. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Barevné akcenty

Barevné provedení bytu je světlé s lehkými barevnými akcenty. Stěna za vstupními dveřmi je natřená tabulovou barvou na psaní poznámek a vzkazů. V bytě převládá bílá barva kombinovaná se světlou překližkou. V koupelně dominuje lesklý zelený obklad a pro optické zvětšení prostoru použili architekti zrcadlovou plochu.

Plocha koupelny se oproti původnímu stavu zvětšila, i když bylo nutné spokojit se s nestandardním sprchovým koutem. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Plocha koupelny se oproti původnímu stavu zvětšila, i když bylo nutné spokojit se s nestandardním sprchovým koutem. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Stoupačky architekti využili jako ozdobný prvek. Zároveň mezi ně šikovně aplikovali další malé poličky. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Stoupačky architekti využili jako ozdobný prvek. Zároveň mezi ně šikovně aplikovali další malé poličky. FOTO MARIE KUKULOVÁ

I když bylo nutné původní chodbu úplně zrušit, věšák, police, botník i sedátko se do vstupního prostoru vešly. FOTO MARIE KUKULOVÁ

I když bylo nutné původní chodbu úplně zrušit, věšák, police, botník i sedátko se do vstupního prostoru vešly. FOTO MARIE KUKULOVÁ

Byt v kostce

Místo: Bratislava
Autoři: Ing. arch. Jana Tartaľová
Ing. arch. Michal Tartaľ
Ing. arch. Soňa Králiková
Ing. arch. Monika Jendrálová

ARCHHOLIKS
www.archholiks.com
MIMO architekti
www.mimoarchitekti.sk
Plocha řešených prostorů: 16 m2
Realizace: prosinec 2016

TEXT: VERONIKA SLOMKOVÁ
FOTO: MARIE KUKULOVÁ
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat