Zrekonstruovaný byt ve znamení minimalismu a čistých linií

Díky absolutní shodě s architektkou si Martin naplno vychutnává své zrekonstruované bydlení ve znamení minimalismu a čistých linií.
Reklama
FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Odstín dřevěné vestavné skříňky barevně ladí ke světlé sedačce. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Odstín dřevěné vestavné skříňky barevně ladí ke světlé sedačce. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Naplněné představy

Rekonstrukce bytu měla být pro Martina nový začátek. Toužil po tom, aby jeho byt působil designově jednoduše a čistě a aby nebyl plný zbytečností, které k životu vůbec nepotřebuje. Na pomoc si přizval architektku Katalin Karsay z coolstock studia, jejíž práce se mu zalíbily na internetu, a svého rozhodnutí ani na moment nelitoval.

Dřevěné bedýnky místo poliček.
Přečtěte si také:

Zařizujete první bydlení? Máme pro vás několik praktických tipů

„Na začátku jsem jí řekl, jakou mám představu, a ona přišla s návrhem, na němž jsem chtěl změnit opravdu jen jednu drobnost. Katka naplnila moje představy a navrhla to tak, jak jsem to já cítil,“ přibližuje majitel. Architektka přišla s absolutně čistým řešením s minimem otevřených ploch, které Martina okouzlilo, měl však požadavek, aby zastřešila předělání bytu jako celku. „Při rekonstrukci mého bytu se postarala o vše – od první skici v grafickém programu až po poslední kliku a samotný stavební dozor. Konzultoval jsem s ní i výběr maleb, které moje bydlení dotvářejí,“ vysvětluje.

Byt dekorují tři velká plátna. Autorkou dvojice obrazů v denní části je Češka Nikol Struhárová, ten v ložnici zase namalovala Slovenka Gabriela Halás. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Byt dekorují tři velká plátna. Autorkou dvojice obrazů v denní části je Češka Nikol Struhárová, ten v ložnici zase namalovala Slovenka Gabriela Halás. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

„Barevný tón bytu udává populární trojice – bílá barva, světlé dřevo a tmavá stěrka imitující beton. Při návrhu jsem kladla důraz na světlé materiály použité na nábytku, tmavá stěrka představuje pozadí, před kterým pěkně vyniknou,“

Jídelní stůl a židle jsou od různých dodavatelů, dekor dřeva na nich je však téměř identický. „Měl jsem štěstí při výběru,“ tvrdí majitel. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Jídelní stůl a židle jsou od různých dodavatelů, dekor dřeva na nich je však téměř identický. „Měl jsem štěstí při výběru,“ tvrdí majitel. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Praktické LED osvětlení si Martin mimořádně pochvaluje. Spolu s architektkou kladli velký důraz i na výběr teploty světla, aby nešlo do modra a nepůsobilo příliš studeně (v obytných místnostech je to maximálně 3 000 K).

Veškerý nábytek včetně kuchyňské linky, konferenčního stolku v obývacím pokoji, šatních skříní v ložnici, samotné šatny a umyvadlové skříňky v koupelně vyrobilo na míru studio Daniela Interiér. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Veškerý nábytek včetně kuchyňské linky, konferenčního stolku v obývacím pokoji, šatních skříní v ložnici, samotné šatny a umyvadlové skříňky v koupelně vyrobilo na míru studio Daniela Interiér. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Osvětlením k dotvoření atmosféry

Dispoziční řešení bytu se při rekonstrukci příliš nezměnilo. „Částečně jsme ubrali z předsíně, abychom mohli rozšířit kuchyňskou linku a přidat vestavěné spotřebiče – lednici, troubu a mikrovlnku, které nyní tvoří spolu s věšákovou stěnou v předsíni jednotnou hmotu,“ popisuje změny autorka návrhu. Nutným bodem rekonstrukce bylo vyrovnání původního stropu, na což byl použit sádrokartonový podhled, který posloužil i k zakrytí kabeláže. Při návrhu a následné realizaci se kladl důraz i na vylepšení osvětlení v bytě, které se po rekonstrukci stalo jedním z jeho nejzajímavějších atmosférotvorných prvků.

Koupelna s WC barevně i materiálově harmonizuje se zbytkem bytu. Místo vany se tu nachází praktický „walk-in“ sprchový kout. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Koupelna s WC barevně i materiálově harmonizuje se zbytkem bytu. Místo vany se tu nachází praktický „walk-in“ sprchový kout. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

„Jako hlavní světelný zdroj v denní části jsme zvolili rastr nezapuštěných bodových svítidel, který v obývacím pokoji doplňuje výrazná světelná obruč a LED pásy osvětlující kuchyňskou linku i nábytek v obývací části,“ přibližuje Katalin. Díky možnosti nastavit si intenzitu světla si může majitel dotvořit atmosféru přesně podle své aktuální nálady.

FOTO Westwing Home & Living
Přečtěte si také:

Jak si mladý manažer zařídil svůj retro byt

„Je to velmi uklidňující. Přijdu domů, vypnu a těším se z toho,“ říká absolutně spokojený Martin, který ani po několika měsících bydlení nenašel na bytě nic, co by chtěl měnit.

Část stěn svou povrchovou úpravou imituje beton. Pro dosažení tohoto efektu byla použita speciální strukturovaná barva. „Řemeslníci něco takového dělali poprvé, ale díky supervizi architektky, která stála u nich a radila jim, stojí výsledek za to,“ přibližuje majitel. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Část stěn svou povrchovou úpravou imituje beton. Pro dosažení tohoto efektu byla použita speciální strukturovaná barva. „Řemeslníci něco takového dělali poprvé, ale díky supervizi architektky, která stála u nich a radila jim, stojí výsledek za to,“ přibližuje majitel. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Zatemňovací závěsy v ložnici nepropouštějí žádné světlo, což přispívá k tomu, že se tu Martinovi dobře spává. 

„Celý proces od první skici až po nastěhování trval přibližně půl roku.“

Světelná obruč v obývacím pokoji, tzv. ufo, představuje nejvýraznější prvek osvětlení – intenzitu světla lze podobně jako v případě LED pásů různě nastavit. Přidaným bonusem je dekorativní funkce. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Světelná obruč v obývacím pokoji, tzv. ufo, představuje nejvýraznější prvek osvětlení – intenzitu světla lze podobně jako v případě LED pásů různě nastavit. Přidaným bonusem je dekorativní funkce. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Kožené křesílko je pěkný solitér a do bytu vnáší zajímavý akcent. 

„Na celém projektu se mi nejvíc líbilo to, že spolupráce začala absolutní shodou hned v prvním návrhu, který na 99 % splňoval mé představy.“

Půdorys

Půdorys
Byt si Martin vybral, protože se mu líbil jeho nepravidelný zkosený tvar. Charakterizuje ho prostorná denní část, která se díky minimalistickému ztvárnění bez zbytečného zahlcení nábytkem či doplňky jeví ještě větší. Nechybí praktická samostatná šatna, která v tomto případě slouží i jako prádelna.

Legenda: 1 vstup do bytu, 2 koupelna s WC, 3 šatna, 4 ložnice, 5 lodžie, 6 obývací pokoj, 7 kuchyň s jídelnou, 8 lodžie

Byt v kostce

Místo: Bratislava
Dispozice: 2 + kk + šatna + 2 lodžie
Rozloha: 86 m2
Autor: Ing. arch. Katalin Karsay, ArtD.
Coolstock studio
karsay@coolstock.sk
www.coolstock.sk

TEXT: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: NORA A JAKUB ČAPRNKOVI
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat