Jak zorganizovat malý mrazák
Zdroj: Shutterstock

Máte malý mrazák a nic se vám tam už nevejde? Osvědčené tipy, jak využít každý volný kousek místa efektivně

12. 02. 2025
Diskuze (0)
Sdílet

Máte pocit, že se vám mrazák zmenšuje, protože se do něj už nic nevejde? Nebo v něm nacházíte zapomenuté poklady z dob, kdy jste chtěli být šéfkuchaři? Přinášíme osvědčené tipy, jak ho vyčistit, roztřídit a využít každý volný kousek místa efektivně.

Vytáhněte všechno ven a udělejte si přehled

Prvním krokem k dokonale uspořádanému mrazáku je jeho úplné vyprázdnění. Všechny potraviny položte na čistý povrch, abyste mohli důkladně zhodnotit jejich stav. Možná vás překvapí, kolik zapomenutých věcí v něm objevíte. Pokud se obáváte, že se potraviny začnou rozmrazovat, přemístěte je do chladicího boxu s ledovými vložkami nebo je dočasně uložte do lednice. Takto zůstanou bezpečně vychlazené, dokud se nepustíte do organizace.

Přečtěte si také:
Plánujete si vysněnou kuchyni? Toto je 5 nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí při jejím zařizování

Zbavte se starých a neoznačených potravin

Nyní je ideální čas udělat si pořádek v zásobách. Zkontrolujte data spotřeby a vše, co je již dávno prošlé nebo vypadá podezřele, bez výčitek vyhoďte. Nejste si jistí, jestli je jídlo ještě v pořádku? Stačí se řídit pár základními pravidly. Maso a ryby vydrží v mrazáku zhruba dva měsíce, mléčné výrobky tak tři, a zelenina dokonce i rok. Pokud tam něco leží déle, může to ztratit kvalitu. Navíc se často objeví námraza, která jídlu moc neprospívá. Když si nejste jistí, radši to zkontrolujte, ať pak nejste nemile překvapení.

Když si nejste jistí, radši to zkontrolujte, ať pak nejste nemile překvapení.

Když si nejste jistí, radši to zkontrolujte, ať pak nejste nemile překvapení. Zdroj: Shutterstock

Třídění je základem dobré organizace

Jakmile víte, co vám v mrazáku zůstalo, je fajn si to trochu zorganizovat. Rozdělte potraviny do skupin – zvlášť maso, zeleninu, pečivo, ovoce nebo hotová jídla. Díky tomu nebudete muset pokaždé přehrabovat zmrzlé sáčky, když něco hledáte. Fakt se vyplatí pořídit si průhledné úložné boxy nebo zásuvky, protože s nimi máte hned přehled o tom, co kde je. Pokud je zrovna nemáte po ruce, stačí i obyčejné plastové nádoby – hlavní je vytvořit si v mrazáku nějaký systém, ať se v něm dobře orientujete.

Štítkování je klíčem k přehlednosti

Pokud se vám někdy stalo, že jste v mrazáku našli tajemný balíček, u kterého jste si nebyli jisti, co obsahuje, víte, jak důležité je správné označování. Každý sáček nebo nádobu označte štítkem s názvem potraviny a datem zmrazení. Díky tomu budete mít přehled o tom, co je potřeba spotřebovat jako první, a vyhnete se nepříjemným překvapením. Na označování můžete použít obyčejný popisovač nebo nalepovací etikety – čím jednodušší a rychlejší systém, tím lépe.

Každý sáček nebo nádobu označte štítkem s názvem potraviny.

Každý sáček nebo nádobu označte štítkem s názvem potraviny. Zdroj: Shutterstock

Využijte prostor na maximum

Když máte malý mrazák, počítá se každý centimetr. Aby se do něj vešlo co nejvíc, je dobré potraviny uspořádat chytře. Sáčky se dají skládat naležato, podobně jako knihy v polici – ušetříte tím místo a snadno se v nich vyznáte. Hodí se taky využít celou výšku mrazáku. Věci, které berete často, dejte dopředu nebo níž, a ty, které nepotřebujete tak často, klidně nahoru nebo dozadu. Další trik? Zbavte se zbytečných krabic a velkých obalů, které jen zabírají místo – potraviny radši přesypte do skladnějších sáčků nebo nádob.

Nezapomeňte na pravidelnou údržbu

I když si mrazák dokonale uspořádáte, udržet ho v tomto stavu vyžaduje trochu disciplíny. Alespoň jednou měsíčně si najděte chvíli na kontrolu jeho obsahu a odstraňte vše, co je již na hranici své trvanlivosti. Pokud se vám často stává, že váš mrazák namrzá, pravidelné odmrazování vám pomůže nejen udržet pořádek, ale také snížit spotřebu energie.

Připravila: Lucia Blažiová
Foto: Shutterstock

Kategorie: Kuchyně
Tagy: jidlo mrazničky
Sdílejte článek

Diskuze