
Ne všechno jídlo patří do lednice– pozor na banány, med i pečivo
Dáváte do lednice banány… a potom se divíte, že zčernají rychleji než si stihnete uvařit kávu? Nebo schováváte rajčata vedle másla, a potom vám přijdou tak nějak bez chuti? Nejste v tom sami – lednice se často stává výchozím bodem pro všechno, co „by se mohlo zkazit“, ale pravda je, že ne všechno tam má své místo.
Tropické ovoce potřebuje teplo
Banány, mango, ananas, avokádo nebo třeba papája jsou zvyklé na teplo. V lednici se jim nejen zpomalí dozrávání, ale často ztratí chuť i texturu. Banánům v chladu zčerná slupka a dužina ztrácí sladkost, mango nebo avokádo v lednici tvrdnou a nikdy pořádně nedozrají. Pokud je chcete uchovat déle, dejte je spíš do mísy mimo přímé slunce.

Tropické ovoce patří na stůl, ne do chladničky. V chladu ztrácí chuť, vůni i barvu. Zdroj: Shutterstock
Pečivo, rajčata nebo med? Ne, ne a ještě jednou ne
Možná to zní prakticky – máte zbytek chleba a šup s ním do lednice, aby vydržel. Jenže přesně tím zkracujete jeho životnost. V chladu pečivo rychleji tvrdne a ztrácí čerstvost. Rajčata v lednici přijdou o chuť i aroma, protože chlad naruší jejich strukturu a vůni. A co med? Ten je přirozeně konzervovaný sám o sobě – v lednici zcukernatí a zhoustne, takže se potom špatně používá. Držte se pravidla: co chutná nejlíp při pokojové teplotě, tam také zůstane.
Brambory, cibule a česnek si vystačí samy
Kořenová zelenina jako brambory, cibule nebo česnek má jednu velkou výhodu – milují suché a chladnější místo, ale rozhodně ne lednici. Brambory v chladu sladnou, protože se v nich začne štěpit škrob na cukry, a to nejen změní chuť, ale také způsobí, že při pečení rychle hnědnou. Cibule v lednici vlhne a plesniví, česnek zase klíčí. Ideální je košík nebo bedýnka ve spíži, sklepě nebo na balkóně – zkrátka tam, kde je sucho, tma a kolem 10 stupňů.
Lednice není univerzální řešení
Lednice je skvělý pomocník, ale ne spása pro každou potravinu. Někdy je pokojová teplota to nejlepší, co jí můžete dopřát. Sledujte, co vašim surovinám svědčí – a možná zjistíte, že v kuchyni bude najednou víc místa… a na talíři více chuti.
Text: Katarína Saidl
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis HOME