Netradiční norská tradice: Komfortní dřevostavba s funkčním interiérem

Více než čtvrtina Norů vlastní „hytte“ – dřevěnou boudu, kterou využívají k lyžařským nebo rybářským výletům. Ze Spojených států do Osla přesazený manželský pár se dvěma dětmi si norský životní styl tak zamiloval, že si nechal jednu dřevěnku vystavět. Úctou k tradici se ale Američané Scott Young a Christine Griffin Young moc svazovat nenechali. Jejich hytte je naprosto komfortní.
Reklama
Přestože podle pravidel územního plánování bylo nutno postavit sedlovou střechu, architektům se podařilo ji rozdělit na dvě části a vytvořit půdorys ve tvaru větrníku, díky čemuž vznikly dvě proti větru chráněné verandy. FOTO BRUCE DAMONTE

Přestože podle pravidel územního plánování bylo nutno postavit sedlovou střechu, architektům se podařilo ji rozdělit na dvě části a vytvořit půdorys ve tvaru větrníku, díky čemuž vznikly dvě proti větru chráněné verandy. FOTO BRUCE DAMONTE

Reklama
Neošetřená borovicová fasáda bude postupně měnit barvu až do stříbrného odstínu, který v zimě splyne se závějemi sněhu. FOTO BRUCE DAMONTE

Neošetřená borovicová fasáda bude postupně měnit barvu až do stříbrného odstínu, který v zimě splyne se závějemi sněhu. FOTO BRUCE DAMONTE 

Norsko očima Američanů

Scott, který pracuje jako geolog, svou rodinu přestěhoval do Osla už před sedmi lety. Pro všechny to byla změna pozitivní, protože jim Norsko učarovalo. Rodina začala trávit volný čas v létě rybařením a v zimě na lyžích a užívat si všeho, co nedotčená příroda nabízí.

Bylo tedy jen otázkou času, kdy se Scott a Christine rozhodnou následovat Nory a odjíždět z Osla do lesů nejen na pár dní v roce. Místo, které si v zalesněné oblasti Nordmarka na sever od Osla vybrali, je situované asi hodinu cesty autem od jejich městského domova. Dostanou se tam ale i za pár hodin po lesních stezkách v létě na kole a v zimě na lyžích. Ideální místo si zároveň žádalo ideální řešení. Manželé tedy oslovili architektonické studio Mork-Ulnes se sídlem v Oslu a San Franciscu a začala stavba prázdninového domku pojmenovaného Mylla.

Domek je posazen na vrcholu kopce a shlíží na údolí a jezero Mylla. FOTO BRUCE DAMONTE

Domek je posazen na vrcholu kopce a shlíží na údolí a jezero Mylla. FOTO BRUCE DAMONTE

„Domek je tak malý, že jsme chtěli vytvořit co nejvíce multifunkční nábytek. Kuchyňský ostrůvek je zároveň i lavice k jídelnímu stolu, všechny postele mají úložný prostor, prostor nad koupelnou je využíván jako herna pro děti,“

doplňuje Lexie Mork-Ulnes.

Cílem architektů bylo vytvořit kompaktní otevřený prostor, ve kterém bude ale místo i na soukromá zákoutí. Množství příležitostí k tomu dává i strop, jenž dosahuje výšky od 2,4 m až do 4,3 m. FOTO BRUCE DAMONTE

Cílem architektů bylo vytvořit kompaktní otevřený prostor, ve kterém bude ale místo i na soukromá zákoutí. Množství příležitostí k tomu dává i strop, jenž dosahuje výšky od 2,4 m až do 4,3 m. FOTO BRUCE DAMONTE

Dětský pokoj tvoří palanda a rozšiřuje ho také prostor nad koupelnou, kam architekti navrhli hernu. FOTO BRUCE DAMONTE

Dětský pokoj tvoří palanda a rozšiřuje ho také prostor nad koupelnou, kam architekti navrhli hernu. FOTO BRUCE DAMONTE

„Jako Američané jsme neměli žádné předpojaté představy o tom, jak by měla ,hytte‘ vypadat či jak by měla fungovat. Proto jsme dali architektům plnou důvěru a jediné požadavky, které jsme měli, se týkaly zařízení,“ vysvětluje Christine. Pro architekty bylo výzvou přetvořit tradiční, primitivně vybavenou stavbu s půdorysem rozčleněným do malinkých místností soustředěných podél chodby v moderně vybavený prázdninový domek, který by si stále zachoval svou užitkovou funkci a kompaktnost, ale který by působil velkorysejším a lépe uspořádaným dojmem. Na 84 m² se jim podařilo poskládat tři dostatečně velké ložnice, obývací pokoj, kuchyni a dvě plně vybavené, ač malé koupelny.

Kuchyně plynule přechází v jídelnu díky kuchyňskému ostrůvku, jehož přední část slouží jako jídelní lavice. FOTO BRUCE DAMONTE

Kuchyně plynule přechází v jídelnu díky kuchyňskému ostrůvku, jehož přední část slouží jako jídelní lavice. FOTO BRUCE DAMONTE

„Chtěli jsme vytvořit čistý a jednoduchý interiér, a proto jsme použili pouze dva materiály – bělenou borovicovou překližku a beton,“

vysvětluje architektka Lexie Mork-Ulnes.

FOTO BRUCE DAMONTE

FOTO BRUCE DAMONTE

Martinin pohled

Půvabný domek poskytuje všechno, co rodina potřebuje ke svým výpravám za dobrodružstvím. Prostor je příjemně propojený a funkčně členitý. Každý centimetr je využit na maximum. Líbí se mi jednoduchost a promyšlenost zařízení, které poskytuje vysoký uživatelský komfort po celý rok. K domu patří i sauna, kterou rodina využívá po lyžařských výletech k prohřátí organismu. Lze jen závidět.

„Půdorys ve tvaru větrníku vychází ze specifik místního klimatu, z přání majitelů oddělit ložnice tak, aby bylo zajištěno soukromí, a ze snahy nabídnout z každé místnosti unikátní výhled. V tomto ohledu je budova velmi přímou odezvou na kontext, ve kterém vznikla,“

říká architekt Casper Mork-Ulnes.

dřevostavba

užitná plocha 84 m²

lokalita jezero Mylla, Norsko

autoři projektu Mork-Ulnes Architects

TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: BRUCE DAMONTE
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat