Racionální dům, který respektuje místní architekturu i potřeby rodiny

Na konci slepé ulice vyrostl rodinný dům, tvarem připomínající někdejší stodoly. Díky přírodním materiálům nepůsobí rušivě ani jeho větší objem.
Reklama
drevostavba

Foto: Michal Lachkovič

Fasády a střechy jsou „oblečeny“ do sibiřského modřínu. Za domem je zahrada, na kterou navazuje les. Jednoduše příjemné bydlení pro moderní rodinu, která nechce žít ve městě.

Architekt Daniel Kubiš přiznává, že cílem návrhu bylo skloubit současnou architekturu rodinných domů s objekty, které v této lokalitě už existovaly. Tak, aby nový dům nepůsobil vedle ostatních staveb ani v přírodním prostředí jako „pěst na oko“.

Jednolitou dřevěnou hmotu obalu domu ruší vsazené tmavé otvory – okna a dveře vybavené exteriérovými žaluziemi. Nechrání interiér jen před ostrým sluncem, ale zároveň v létě i proti přehřívání.

drevostavba

Foto: Michal Lachkovič

Funkční minimalismus

Samotný dům se skládá ze dvou podlaží: přízemí a podkroví. Oba prostory jsou navzájem propojené prostřednictvím dvou galerií. V interiéru vládne jednoduchý minimalistický styl zvýrazněný použitím světlého dřeva a bílé omítky. Černé doplňky umocňují atmosféru a zdůrazňují prostornost interiérových místností.

vstupní hala s galerií a šatnou, sklad a toaleta

Foto: Michal Lachkovič

Dostatek prostoru i světla

V přízemí se nachází vstupní hala s galerií a šatnou, sklad a toaleta. Dále se dostanete do kuchyně s jídelnou. Na kuchyni navazuje obývací místnost, položená o půl metru níže. Druhá galerie je nad obývacím pokojem. Z obývací místnosti je východ na jižně orientovanou terasu. Jihovýchodní část dispozice patří pokoji pro hosty s hygienickým zázemím. Z ní je též východ na terasu. V podkroví se nacházejí dva dětské pokoje, hygienické zázemí a ložnice rodičů s šatnou a balkónem.

kuchyne

Foto: Michal Lachkovič

Konstrukční řešení a izolace

„Mezi naše koncepční ideje patří maximálně racionalizovaný interiér podle požadavků klientů s plnohodnotnými a kvalitními uživatelskými a tepelně-technickými vlastnostmi. Rodinný dům v Záhorské Bystrici je komponovaný z dřevěných CLT panelů a dřevěných sendvičových panelů se sloupkovým nosným jádrem. Celý objekt je nadstandardně izolován,“ vysvětluje architekt.

koupelna

Foto: Michal Lachkovič

V tomto případě jde o příjemné a vydařené řešení pro čtyřčlennou rodinu. K domu patří samostatně stojící garáž pro dvě auta, taktéž se sedlovou střechou, skladem a domkem pro psa.

detský pokoj

Foto: Michal Lachkovič

RD Záhorská Bystrica ve zkratce

architektonický ateliér: KubisArchitekti, s. r. o.

autoři: Ing. arch. Daniel Kubiš, Ing. arch. Martin Hudec, Ph.D.

lokalita: Záhorská Bystrica

odpovědný projektant: Ing. arch. Daniel Kubiš

dodavatel stavby: Úsporne Drevodomy, s. r. o.

autor zahrady: Bc. Martin Malachovský

interiér: Ing. arch. Lucia Vlasáková

realizace stavby: 2018

realizace zahrady: 2019

celková zastavěná plocha: 170,14 m2

z toho garáž: 47,44 m2

celková výměra pozemku: 815 m2

Sabína Zavarská
Foto: Michal Lachkovič

Reklama

Komentovat