Bydlení pro čtyřčlennou rodinu s atypickým půdorysem domu ve tvaru mnohoúhelníku

Domy nepravidelných tvarů vznikají obvykle kvůli atypickému tvaru pozemku, kterému se musejí přizpůsobit.
Reklama
foto: ZETTE ateliér s.r.o.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

Reklama

Dům pro čtyřčlennou rodinu na okraji Pardubic stojí na velkém pozemku s krásnou zahradou. V blízkosti se nachází les a po stranách stavby typové domy dělnické kolonie. Jak vznikl?

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

Architekta vyhledal už s navrženým domem

Začátek celé akce nebyl typický. Investor a majitel pozemku totiž přišel za architektem již s navrženým domem. Problém byl v tom, že nevěděl, kolik bude daná investice stát, ale návrh neodpovídal ani jeho potřebám. Kdyby trval na realizaci návrhu, se kterým přišel, utratil by celý majetek za něco, co vlastně vůbec nepotřebuje. Zdeněk Balík se rozhodl tedy začít znovu – pokud měl být výsledek optimální, jiné řešení nepřipadalo v úvahu.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

Odstrčený od ulice

Z ulice si všimnete jen nenápadné šedé brány, za kterou pokračuje volné prostranství. Architekt schválně odstrčil dům od ulice směrem hlouběji k pozemku, aby vytvořil soukromnější prostředí. Navíc na vydlážděném prostoru před domem si mohou hrát děti. Podstatou tohoto domu je půdorys ve tvaru mnohoúhelníku. Připomíná krystal nebo bílý balvan posazený uprostřed zahrady. Tímto způsobem získali domácí ochranu vlastního soukromí, ale také výjimečný výhled.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

Jak je řešena dispozice?

V prvním nadzemním podlaží je směrem do zahrady orientovaný denní společenský prostor – jídelna s obývákem s krbem a možností vyjít na terasu. Vedle jídelny je umístěna samostatná kuchyň se spíží a technická místnost, na druhé straně domu zase najdete pracovnu s hygienickým zázemím. Horní podlaží domu je řešeno jako soukromá zóna. Nachází se zde ložnice rodičů s koupelnou, šatnou, dva samostatné pokoje, pracovna. Schodiště je obklopeno galerií.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

foto: ZETTE ateliér s.r.o.

Točité schodiště proráží střechu

Obě podlaží domu jsou uprostřed propojena točitým schodištěm, jehož pomyslná šachta proráží i střechu. Díky světlíku ve střeše se také z obývacího pokoje můžete dívat na hvězdy. Přes den zase tímto střešním oknem proniká do interiéru dostatek světla.

RD na Studánce ve zkratce

Architektonický ateliér: ZETTE ateliér s.r.o.

Autor: Zdeněk Balík

Lokalita: Pardubice, ČR

Studie: 2013

Projekt: 2014

Realizace: 2015 až 2018

Užitková plocha: 165,1 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ZETTE ateliér s.r.o.

Reklama
Reklama

Komentovat