Dům v Záhorských sadech: Kvalitní celek z ekologických materiálů

Sofistikované řešení, ultranízkoenergetický standard, zatravněné střechy, biojezírko s příjemným posezením, krytá veranda, světlý, vzdušný interiér a skvělá akustika. To jsou hlavní rysy nového domu v Záhorských sadech, který vyšel z dílny architekta Pavla Pokorného.
Reklama
Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Reklama
Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Konečně vlastní domov

Majitelé tohoto domu strávili roky v zahraničí, kde žili v pronajatých rezidencích. Vyhlédli si pozemek v Záhorských sadech o rozloze 1 500 metrů čtverečních a rozhodli se mít konečně vlastní domov. Základním požadavkem páru ve zralém věku byla velká garáž a dostatek skladovacích prostor. Stejně trvali na kuchyni oddělené od obývacího prostoru, dostatečně velké ložnici se šatnou a hygienickým zázemím. Přáním pana domácího bylo vytvoření audio-video prostoru v centru domu. Jejich touhou bylo mít biojezírko, ve kterém by se dalo i vykoupat.

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Ke „krabicové“ bezduchosti má daleko

Při navrhování a realizaci domu domácí ocenili možnost zapojit se do procesu a dotvářet svůj budoucí domov. Výsledný koncept domu není složitý, právě naopak. „Všechno důležité, co se děje v domě, má kontakt s jižním exteriérem a horizontem zahrady. Centrální pozice obytné části a samostatné kuchyně je obklopená na severu technologickými prostory domu, na východě ložnicí a pracovnou, na západě garáží. V patře jsou dva pokoje s hygienickým zázemím. Je samozřejmé, že od doby, kdy znám benefity energeticky úsporného stavitelství, stal se tento způsob uvažování o architektuře základem každého konceptu. K bezduchosti lineární ʻkrabice s okny na jihʼ má však dům daleko díky sofistikovaně navrženým řešením,“ vysvětluje Pavel Pokorný.

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Sklo, ale i vzdušnost

Jižní fasáda, jejíž velkou část tvoří prosklení, je po celé délce překryta tři metry hlubokou verandou. Ta nabízí možnost krytého posezení i v horším počasí, zároveň tvoří plynulý přechod z interiéru do zahrady. Chrání interiér před přímým sluncem. V části, kde se vychází na krytou terasu z kuchyně a jídelny, je veranda hluboká až šest metrů. Velmi efektním řešením je skleněná střecha v tomto místě, která tvoří světelný difuzér. Samozřejmostí je horní roletové přistínění a větrací pole. V části hlavního obytného prostoru je strop ve výšce až šest metrů. Podobně je to i v audioprostoru, který je sekundárně přisvětlen bazilikálním způsobem.

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Jaká je konstrukce domu?

Majitelé se rozhodli v souladu s návrhem architekta postavit celý dům jako montovanou dřevostavbu. Právě vybraný systém má na svědomí příjemnou atmosféru domu. „Konstrukční systém Lignotrend s integrovaným akustickým stropem v provedení masivní dub natural a přirozené světlo vytvářejí v domě vynikající akustiku a nenapodobitelnou atmosféru. Stavba je ukázka toho, jak mohou správně aplikovány materiály, komponenty a technika vytvářet kvalitní celek z ekologických materiálů se zdravým vnitřním prostředím a zároveň být energeticky úspornou stavbou s dlouhou životností,“ vysvětluje výhody tohoto řešení architekt.

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Funguje, a bez technologií

Fasády jsou řešeny v kombinaci bílé omítky a kanadského cedru. Biojezírko ze dvou geotermálních vrtů dotváří kvalitu mikroklimatu. Dům má podlahové vytápění a stěnové chlazení – a co je nejdůležitější: díky pasivnímu stínění a příčnému komínovému provětrávání funguje i bez technologií pomocí pasivních prvků. Zelená střecha zmírňuje nárazový odtok vody do dešťové kanalizace a pomáhá zachovat nižší teploty na střeše a v okolí v letním období.

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Dům v Záhorských sadech ve zkratce

Autor: Pavol Pokorný | POKORNY ARCHITEKTI

Spolupráce: Tomáš Ružiak, Patrícia Botková, Bjorn Kierulf | CREATERRA

Hlavní inženýr projektu: Bjorn Kierulf | CREATERRA

Projekt: 2016

Realizace: 2017

Zastavěná plocha: 310 m2

Podlažní plocha: 320 m2

Sabína Zavarská
Vizualizace: archiv Pavla Pokorného
Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archiv Pavla Pokorného

Reklama
Reklama

Komentovat