Zdroj: Dima Visualization, noa* network of architecture

Jak vyřešit bydlení tří generací pod jednou střechou, aby se navzájem nerušily

08. 12. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

V srdci Skalnatých hor, uprostřed nedotknuté přírodní krajiny Colorada, vyrostla vila určená pro relaxaci tří generací pod jednou střechou. Slouží jako dovolenkový dům. Architekti z ateliéru noa* network of architecture, kteří stavbu navrhli, se inspirovali ikonickým tvarem lokálních chat. Proto finální chata zahrnuje více fasád ve tvaru písmene A a sofistikované soukromé i společné prostory pro celé tři generace.

Chaty ve tvaru písmene A jsou v této oblasti časté i proto, že strmé šikmé střechy, které úplně nahrazují stěny chat, poskytují ideální ochranu před povětrnostními vlivy v zasněžených oblastech Skalnatých hor. Díky propracovanosti návrhu a adaptaci užívané typologie na současné potřeby vzniklo útulné útočiště, kde se tři generace mohou setkat jako rodina v lůně přírody a vychutnat si společné chvíle v úžasném prostředí.

Přečtěte si také:
Vícegenerační bydlení v rodinné usedlosti na kouzelném místě

Souhra tří generací, společné místnosti, i soukromí

Už jen představa, jak by pod jednou střechou mohly fungovat tři generace, je často náročná. Stala se výzvou i pro architekty. Každá generace má jiné potřeby a všechny měly být sladěny pod jednou střechou – v každém případě nesnadné zadání. Zároveň interiér musel kombinovat společné prostory s nezávislými zónami soukromí pro každého člena rodiny.

Díky typologii trojúhelníkového domu se autorům projektu podařilo vytvořit mnohostrannou prostorovost, denní zóny jsou v přízemí, soukromé místnosti uložili do vyššího poschodí.

Jihovýchodní pohled na fasádu domu - Vícegenerační vila v Coloradu

Na vztah stavby k okolní krajině poukazují velké prosklené fasády na všech průčelích domů. Zdroj: Dima Visualization, noa* network of architecture

Dvě vily v jednom velkém celku

„Do projektu jsme zahrnuli jasnou geometrii a vnější otevřenost typickou pro „A-frame“, ale zároveň jsme dovnitř včlenili menší, nečekané, avšak stále velmi pohodlné prostory. Je to vesmírný koncept podobný matrjošce,“ vysvětluje Andreas Profanter, partner noa* a vedoucí projektu.

Výsledkem je třicet metrů dlouhý trojúhelníkový hranol, který je v několika bodech přeťat objemy s touž geometrií. V rámci tohoto celku se nachází úplně nezávislá soukromá vila pro manželský pár a rodinná vila pro jejich děti a vnoučata.

Severovýchodní pohled na dům -Vícegenerační vila v Coloradu

Díky propracovanosti návrhu a adaptaci užívané typologie na současné potřeby vzniklo útulné útočiště pro tři generace. Zdroj: Dima Visualization, noa* network of architecture

V přízemí společenské prostory, v poschodí ložnice

Vstupní dveře na východní straně domu vedou k prvnímu schodišti. Odsud se dostanete do tří prostorů: můžete jít do suterénu, kde jsou parkovací místa a sklepní prostory, do soukromé vily pro klienty, a též do rodinné vily pro jejich děti a vnoučata s velkým společným obývacím prostorem.

V přízemí vily majitelů se nachází obývací pokoj, samostatně stojící schodiště, kuchyň s ostrůvkem na vaření a dvě kanceláře s výhledem do vnitřního dvora, kde je grilovací zóna.

Interiér obývacího pokoje - Vícegenerační vila v Coloradu

V přízemí vily majitelů se nachází obývací pokoj, samostatně stojící schodiště, kuchyň s ostrůvkem na vaření a dvě kanceláře. Zdroj: Dima Visualization, noa* network of architecture

Srdcem vily pro děti a vnoučata majitelů je velký krb v přízemí, který slouží jako ústřední bod mezi prostrannou kuchyní a velkorysým obývacím pokojem. Na tento prostor navazuje reprezentativní jídelna s dvounásobnou výškou stropu.

Příroda uvnitř, pohoda i venku

Na vztah stavby k okolní krajině poukazují velké prosklené fasády na všech průčelích domů. Nabízejí neustále se měnící perspektivy z místností dolů i nahoru. V horním poschodí vily je pět ložnic. Mají otevřený design a konvenční rozdělení prostoru na spaní. Hygienické zázemí obsahuje volně stojící umyvadla a vany.

Exteriér z ptačí perspektivy - Vícegenerační vila v Coloradu

Výsledkem je třicet metrů dlouhý trojúhelníkový hranol, který je v několika bodech přeťat objemy s touž geometrií. Zdroj: Dima Visualization, noa* network of architecture

V podkroví jsou pro nejmenší vytvořeny hrací plochy, které jsou přímo přístupné z pokojů rodičů skrytým schodištěm. Všechny soukromé prostory jsou „šité“ na míru každého obyvatele.

„Je to projekt, kde se setkává intimita a sounáležitost a kde se člověk může ocitnout v jedinečné symbióze s okolní krajinou,“ doplňují autoři vily Colorado. Jak se líbí vám?

Vila Colorado

architektonický ateliér: noa* network of architecture
interiérový design: noa* network of architecture
lokalita: Rocky Mountains, Colorado
plocha: 600 m2
realizace: 2022

Sabína Zavarská
Foto: Dima Visualization, noa* network of architecture

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chaty prosklené fasády prosklené plochy šikmé střechy vícegenerační bydlení vily
Sdílejte článek

Diskuze