Vícegenerační bydlení v rodinné usedlosti na kouzelném místě

04. 01. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Obyvatelé lokality u kanadského městečka Saint-Sauveur se rozhodli spojit životní styl bydlení v přírodním prostředí s vymoženostmi malého regionálního města. Tento projekt navrací hodnoty vícegeneračního bydlení rozčleněného do tří celků, které navzájem spolupracují.

Architekt pojal projekt nadčasově a plně funkčně pro všechny „zúčastněné“. Členitost stavby podtrhuje použití materiálů, příklad si vzal i z logiky typických bytových domů z předměstských oblastí.

Kombinace betonových zdí, přechodových schodišť, podesty a teras vytváří doslova sochařský reliéf a zdůrazňuje členitost stavby. Na betonových základech jsou položeny dřevěné „domky, které konzolovitě přesahují sokly.

Fasáda z přírodních materiálů

Fasáda je z přírodních materiálů. Zdroj: Raphael Thibodeau

Betonový sokl neukrývá jen garáž

Díky terénním nerovnostem základové podlaží z některých stran není vidět – vidíte jen na první pohled útlé dřevěné chatky, které přirozeně zapadají do prostředí hory. Samozřejmě zdání klame. Pod nimi se nachází celé rozsáhlé podlaží, které autoři označují jako sklepní. Co se v něm nachází?

Přečtěte si také:
Pracujete kvůli pandemii z domu? Takovéto bydlení by se vám určitě líbilo

V jednom rameni je garáž pro dva automobily a skladovací prostory. Na garáž se kolmo napojuje další křídlo, tvořící samostatné apartmá s kuchyní, obývacím pokojem, ložnicí a vlastním vchodem. Třetí křídlo je posunuto co nejvíce do soukromí, navazuje na hlavní vchod vedle garáže. V suterénu tohoto křídla se nachází pokoj pro hosty, herna a televizní místnost v jednom, hygienické zázemí, technická místnost.

Výhled z obývacího pokoje

Výhled z obývacího pokoje je neskutečný. Prostor je zařízen útulně.  Zdroj: Raphael Thibodeau

Výhled do lesa s kočkou

Přírodní materiály a výhledy do lesa. To je dokonalé spojení. Zdroj: Raphael Thibodeau

Tři křídla, tři generace

Podívejme se o poschodí výše. Schody u hlavního vchodu se dostaneme do přízemí, tedy do výše umístěné dřevěné části stavby. Nad garáží jsou dětské pokoje a herna, celé vedlejší rameno patří hlavní ložnici s šatnou a vlastní koupelnou. Třetí rameno zahrnuje prádelnu, koupelnu, kuchyň, jídelnu a obývací pokoj s krbem.

Střední část domu

Díky členitosti jsou v domě různé zákoutí a příjemné místa. Zdroj: Raphael Thibodeau

Do horního podlaží se dá jednoduše dostat zvenku i přes přístupovou terasu. Další rozměrné kryté i otevřené terasy se ukrývají mezi středním a posledním ramenem domu. V nejodlehlejší části otevřené terasy je obdélníkový bazén. Na křižovatce tří dřevěných struktur autor vytvořil metaforické „místo setkávání tří generací“ – dá se sem dostat ze všech směrů.

zajímavě řešená a členitá stavba

Stavba je členitá a zajímavě řešená. Zdroj: Raphael Thibodeau

Cedr, dub, ořech a jedinečná členitost

Velmi působivým momentem celého projektu je jeho horizontální i vertikální členitost. Díky ní vznikají i v okolí ramen domu různá zákoutí a příjemná místa. Jednotlivé prostory v nejbližším okolí stavby prošla působivou zahradní úpravou, která stavbu ještě intenzivněji včleňuje do přírody a domácím zpříjemňuje každou sekundu strávenou na tomto kouzelném místě.

Přečtěte si také:
Z nechtěné zdi na pozemku udělali výhodu a přizpůsobili jí dům

Maison Koya

architektonický ateliér: Alain Carle Architecte
hlavní architekt: Alain Carle
krajinný design: Carlos Ipser
lokalita: Saint-Sauveur, Québec, Kanada
plocha: 696
realizace: 2019

Sabína Zavarská
zdroj: v2com
foto: Raphael Thibodeau

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: betonové stěny chaty dřevěné fasády přírodní materiály vícegenerační bydlení
Sdílejte článek

Diskuze