Zdroj: BoysPlayNice

Jak vytvořit přechod mezi socialistickou zástavbou a nedotknutou loukou

12. 06. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Přáním investora bylo na pozemku mezi domy ze sedmdesátých let a nedotknutou loukou postavit dům, který by byl nejen zázemím pro příjemný rodinný život, ale též místem pro kreativitu a tvorbu. Architekti ze studia ValArch navrhli dům s půdorysem ve tvaru písmene L, který komunikuje s nedalekými stavbami a zároveň i s blízkou loukou.

Z každého prvku vybrali to nejlepší

Pozemek investora leží na rozhraní třetí a čtvrté zóny CHKO Beskydy. Architekti bojovali s několika výzvami: „Navzdory tomu, že všude kolem je původní zástavba ze sedmdesátých let dvacátého století, museli jsme vyvinout velké úsilí, abychom mohli tento dům postavit. Ani orientace pozemku nebyla úplně ideální, ale nic, co bychom nezvládli. Vytvořit delikátní přechod mezi socialistickou zástavbou a nedotknutou loukou nebylo jednoduché. Proto jsme zvolili z každého prvku to nejlepší.

Přečtěte si také:
Světlý rodinný dům, ve kterém hraje hlavní roli měď

Ze současné výstavby urbanistické uspořádání, především uliční linii, z louky zase jemné křivky terénu. Louku natahujeme až na střechu ložnice a stíráme hranice mezi terénem a domem.“ Setření hranic mezi stavbou a přírodou umocňuje i absence oplocení.

 Bílý obdélnikový rodinný dům se šikmou střechou v CHKO Beskydy

Dům s půdorysem ve tvaru písmene L komunikuje s nedalekými stavbami a zároveň i s blízkou loukou. Zdroj: BoysPlayNice

Přízemí má více funkčních zón

Přízemí zahrnuje několik odčleněných funkcí. Nejprve vstupní část, která funguje i jako předprostor fotografického ateliéru v podkroví. Denní zónu v hlavní části domu tvoří spojená kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Samostatné křídlo orientované do zahrady je přízemní a s loukou „nataženou“ na střechu. Ukrývá ložnici rodičů s koupelnou, která je společná pro celý dům.

 Bílý obdélnikový rodinný dům se šikmou střechou v CHKO Beskydy

Díky půdorysu ve tvaru písmene L vzniklo malé „atrium“, které zachovává soukromí majitelů. Zdroj: BoysPlayNice

V podkroví najdeme pokoj pro děti a ateliér

Horní část hlavní hmoty stavby je rozdělena na dvě stejné části. V jedné se nachází ateliér pro kreativní aktivity, ze kterého se dá vyjít na zelenou střechu. Druhá polovina je sídlem dětí a je charakteristická proskleným štítem s výhledem na valašské kopce.

Přečtěte si také:
Nezvyklý rodinný dům u starého mlýna oživil zmizelou historickou stopu známé dominanty

Letní obývací pokoj jako oáza pohody a soukromí

Díky půdorysu ve tvaru písmene L vzniklo malé „atrium“, které zachovává soukromí majitelů. Ze dvou stran je chráněno rameny domu a z ostatních zelenou vlnou svahu, z východu přirozeně splývá s terénem. Tento venkovní prostor slouží zároveň jako hlavní oáza klidu a pohody rodiny.

Šedobílá moderní denní část v domě s trámy a prosklením

Denní zónu v hlavní části domu tvoří spojená kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Zdroj: BoysPlayNice

Žádný plot, žádná brána

Ve vstupní části do domu architekti vytvořili „záliv“ na parkování. Jím zároveň vyrovnali první výškový rozdíl pozemku a vytvořili pocit soukromí. Tímto „polosoukromým předprostorem“ oddělili samotnou soukromou část domu.

Přečtěte si také:
Starý mezonet proměnili ve funkční rodinný dům pro rodiče se dvěma dětmi

Zajímavé je, že stavba nejenže nemá oplocení, nemá ani žádnou branku či bránu. Díky tomu skvěle přímo navazuje na okolní louky a volně plynoucí valašskou krajinu.

Šedobílá moderní denní část v domě s trámy a krbem

Přízemí zahrnuje několik odčleněných funkcí. Zdroj: BoysPlayNice

Dům pro fotografa

architektonický ateliér: Studio ValArch

autoři: Ing. arch. Tomáš Jalůvka, Ing. Tomáš Kašík, Ing. arch. Lenka Jalůvková

lokalita: Valašská Bystřice, ČR

zastavěná plocha: 150 m²

hrubá podlahová plocha: 125 m²

projekt: 2017

realizace: 2018

Použité materiály

dřevo – kompletní nosná konstrukce, schodiště, nábytek
dřevovlákno – kompletní tepelná izolace
betonové stěrky – toaleta, koupelna, kuchyň
MDF – nábytek podle autorského návrhu

Sabína Zavarská

Foto: BoysPlayNice

Zdroj: linka.news

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: atelier dřevěné trámy Obytné podkroví Otevřený prostor rodinne domy schodišťové zábradlí šikmé střechy v souladu s přírodou
Sdílejte článek

Diskuze