K vytouženému domu ve skandinávském stylu je přivedlo až rozhodnutí na poslední chvíli

30. 12. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Projekt rodinného sídla v kanadském městě Windsor zachránilo od všednosti intuitivní a odvážné rozhodnutí majitelů na poslední chvíli. Mladá rodina dala dům navržený jiným studiem k posouzení architektům z ateliéru Dory Azar Architect. Chtěla nový pohled na projekt. Po krátké debatě slyšeli architekti z úst majitelů překvapivou otázku: „Můžeme vám ukázat, co opravdu chceme?“

Právě tato debata s otázkou, která nemluvila zrovna o spokojenosti klientů s navrženým řešením, se stala základem spolupráce s architektem Dory Azarem. Potom otevřeli přihrádku a vytáhli několik obrázků. „To, co nám ukázali, bylo VELMI odlišné od toho, na co měli povolení. Byly to obrazy moderních minimalistických skandinávských domů.

Skandinávská rezidence s prosklením garážemi a zahradou

Výsledná forma novostavby se skládá ze dvou dlouhých ramen uložených rovnoběžně, která jsou spojena kolmou hmotou. Zdroj: Devon Pastorius

Zjistili jsme, že mají skutečnou vášeň pro tento styl. Nakonec nás požádali, zda bychom pro ně ve Windsoru nedokázali vytvořit dům, který by odpovídal jejich životnímu stylu a zároveň odrážel tyto skandinávské principy designu. Odpovědí bylo nadšené ano!“ popisuje zajímavé úvodní setkání s majiteli dnes už hotové rezidence sám architekt Dory Azar.

Přečtěte si také:
Dům v Brně jako součást lesa? Dřevěná fasáda, která se dá vyklápět

Půdorys ve tvaru písmene J

Výsledná forma novostavby se skládá ze dvou dlouhých ramen uložených rovnoběžně, která jsou spojena kolmou hmotou. Obraz půdorysu tak vytváří tvar písmene J. Dlouhá „noha“ obsahuje prostor na spaní a hernu. Kratší „noha“ zahrnuje garáž a sklad. V části domu, která spojuje oba celky, je logicky umístěna denní zóna, tedy hlavní obytná místnost – kuchyň, jídelna a obývací pokoj.

Skandinávská rezidence s prosklením a chodníkem mezi budovami

Venkovní úpravy představují vertikální bílé cedrové obklady a kovové střechy se stojatou drážkou. Zdroj: Devon Pastorius

Celkově dům obsahuje tři ložnice, dvě koupelny, hernu a skromný „loft“ s vnitřním balkonem s výhledem na hernu. Celý interiér je řešen minimalisticky, nic zbytečného tu nenajdete – ani chodbičky či zákoutí, které by zbytečně zabíraly prostor. Stavba není ani podsklepená. Minimalistický životní styl zdůrazňuje podstatu a priority.

Přečtěte si také:
Dům ve tvaru trojcípé hvězdice. Jaké výhody má toto originální řešení půdorysu?

Jediná chodba, leštěný beton a světlé barvy

Osou soukromého křídla domu je jediná chodba, která odděluje ložnice od exteriéru. Končí skromnou venkovní terasou, kterou klienti využívají ke čtení, kreslení a občasná improvizovaná hudební vystoupení. Hlavní obytný prostor je dlouhý a úzký, aby přiváděl dostatek přirozeného světla. Leštěné betonové podlahy a světlá interiérová barevná paleta prostory rozjasňují a provzdušňují.

Obývací část s koženým gaučem a retro jídelnou

Leštěné betonové podlahy a světlá interiérová barevná paleta prostory rozjasňují a provzdušňují. Zdroj: Devon Pastorius

Jak čelili obavám ze záplav?

Kromě přizpůsobení stavby životnímu stylu majitelů a jejich zálibě ve skandinávském minimalismu musel autor projektu brát v úvahu i specifika pozemku a lokality, kde se nachází. Pozemek je totiž v záplavové oblasti. Klienti se proto velmi obávali rizika záplav. Designérský tým spolupracoval přímo s ochránci přírody, aby našli bezpečný způsob, jak lze stavbu realizovat. Využili místní stavební postupy. Orientace domu podporuje propojení mezi interiérem a exteriérem a zakrývá nechtěné pohledy.

Obývací část s krbem koženým gaučem a retro židlemi

Celý interiér je řešen minimalisticky, nic zbytečného tu nenajdete. Zdroj: Devon Pastorius

Dřevěné rámování, cedrové obklady, kovové střechy

I použité konstrukční metody jsou lidové a jednoduché. Zahrnují standardní dřevěné rámování, leštěné betonové podlahy a frézování. Venkovní úpravy představují vertikální bílé cedrové obklady a kovové střechy se stojatou drážkou.

Přečtěte si také:
Klasický dům se sedlovou střechou? Jedinečný dům vás přesvědčí, že existují i jiná řešení

Rezidence J

architektonický ateliér: Dory Azar Architect Inc.

autor: Dory Azar

lokalita: Windsor, Kanada

realizace: 2018

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: v2com, Devon Pastorius

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: designový nábytek moderni architektura rodinne domy skandinávský minimalismus skandinavsky styl
Sdílejte článek

Diskuze