Na pozemku širokém jen čtyři metry stojí malý domek, kterému nic nechybí

13. 01. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Největší město portugalského souostroví Azory – Ponta Delgada – má speciální atmosféru, díky níž je oblíbenou destinací turistů. Ve městě plném historie a zajímavostí mají obyvatelé při hledání pozemků a stavění domů podobné problémy jako my. Speciálně jde-li o pokus postavit pohodlný dům na malém nebo úzkém pozemku.

Na začátku byl mimořádně úzký a dlouhý pozemek. Jeho šířka měla jen něco přes čtyři metry, a tak bylo už předem jasné, že stavba bude vyžadovat promyšlené řešení. Výsledkem je zajímavý domek, kterému nakonec vůbec nic nechybí a skvěle zapadá mezi sousední domy, doslova „nalepené“ po stranách novostavby. Dům má dvě podlaží. V dolním podlaží je umístěna společenská zóna, v horním dvě malé místnosti. Přední fasáda lemuje ulici, zadní se rozšiřuje do zahrady.

Domy na ulici na Azorech

Přední fasáda lemuje ulici. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Vydlážděný pozemek zvětšuje dispozici

Architekti uvažovali směrem dovnitř pozemku. Protáhli obě podlaží, přičemž spodní je více vysunuto směrem k zahradě. Tímto šikovným řešením vznikla zajímavá mírně sešikmená terasa, na kterou se dá vyjít z horních místností.

Přečtěte si také:
Velmi malý pozemek? Řešením může být vertikální dům

Na společenskou zónu v přízemí, které nechybí koupelna a kuchyň s jídelním stolem, navazuje vydlážděná část zahrady, která prochází až na protilehlou stranu pozemku. Tam se nachází malá jednopodlažní přístavba s další ložnicí s vlastní koupelnou, která může sloužit jako domek pro hosty. Navzdory tomu zůstal ještě prostor i pro zeleň.

Azorský dvoupodlažní rodinný domek s prosklením a terasou

Venkovní společenské prostory se rozprostírají na dlážděné terase, která obklopuje záhon. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Žádná chodba, plovoucí schodiště

V interiéru hlavní stavby nenajdete žádné průchozí nebo dělicí prostory, prostě na to nebylo místo, ani jich nebylo potřeba. Černé schodiště směřující do horního podlaží je pojato vzdušně – ukotvené do boční stěny místnosti v přízemí působí jako přirozená součást interiéru. V horním podlaží se nacházejí dvě samostatné ložnice, mezi nimiž je umístěna koupelna.

Béžová kuchyňská linka s jídelnou a designovými svítidli

Na společenskou zónu v přízemí, které nechybí koupelna a kuchyň s jídelním stolem, navazuje vydlážděná část zahrady, která prochází až na protilehlou stranu pozemku. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Bílá zvenčí i zevnitř

Zahradu lemují po obou stranách bílé stěny, podél jedné je vestavěna lavička. Venkovní společenské prostory se rozprostírají na dlážděné terase, která obklopuje záhon.

Přečtěte si také:
Jak získat soukromí, pokud je pozemek na rohu ulice? Tento zajímavý dům vám odpoví

Stejně tak i interiér je světlý s bílými stěnami, aby se zvýšil pocit světla v domácnosti. Svěží bílá forma fasád odráží charakteristický tvar sousedních budov, ale s několika vnějšími prvky. Působí jako „jednoduchá dětská kresba domu – jedny dveře a jedno okno“.

Černé vzdušné schodiště směřující do horního podlaží

Černé schodiště směřující do horního podlaží je pojato vzdušně – ukotvené do boční stěny místnosti v přízemí působí jako přirozená součást interiéru. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Šikmé střešní světlíky vpouštějí denní světlo

Architektům se podařilo zvýšit světelnost interiéru speciálně uloženými střešními světlíky. Zvenčí jsou zvýrazněny kontrastní černou barvou. „Světlíky v šikmé střeše stimulují větší prostorovou amplitudu.

Casa dos Moinhos em Ponta Delgada, Açores com arquitectura box:

Světlíky jsou v šikmé střeše zvýrazněny kontrastní černou barvou. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Přijímají světlo a šíří ho do vnitřních prostorů, fungují jako ‚brána‘, čímž se zvětšuje vertikální perspektiva stavby,“ vysvětlují autoři projektu Barbara Morgado a Oscar Catarin.

Přečtěte si také:
Malý pozemek? I toto je řešení pro zahradu!

Malý domek v Açores

architektonický ateliér: BOX arquitectos

autoři: Barbara Morgado + Oscar Catarin

lokalita: Ponta Delgada, Azory, Portugalsko

plocha: 110 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Ivo Tavares Studio

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: Dvoupodlažní rodinné domy malé domky malé domy minimalistické domy Otevřený prostor
Sdílejte článek

Diskuze