Rozlehlý rodinný dům v lůně přírody, který nepůsobí rušivě

Kamenný sokl, vyšší podlaží obložené z každé strany šindeli. Krásné výhledy na scenérii italských Dolomit z více směrů. Tak by se dala charakterizovat rozlehlá vila zahrnující dva samostatné apartmány, zakomponována do svahu s krásnou okolní přírodou. Věřili byste, že někdy zde byl kamenolom?
Reklama
Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz 

Reklama

Pro dvě rodiny

Vila od architektů ze studia noa* network of architecture byla realizována jako soukromý dům pro dvě rodiny. Na rozdíl od dvoj-domů, na které jsme zvyklí u nás, využívá tradiční i moderní architektonické prvky s atypickým řešením dispozice. Velkou roli ve finálním vzhledu domu sehrálo místo, na kterém se nachází. Kromě toto, že je to svah, se kterým si bylo třeba pohrát, je to bývalý kamenolom. To byl také částečně důvod, proč je podpůrná část domu budovaná z kamene, podobně jako i zeď u domu.

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Do přírody jedině přírodní

Stavební normy na tomto místě nedovolují žádnou stavbu, která by nesplňovala přísná kritéria. Architekti se proto snažili, aby měla vila co nejpřirozenější vzhled a co nejméně rušila přirozené prostředí. Použití kamene na podpůrné účely staveb je v této oblasti tradiční – kamenné sokly staveb byly nejčastěji u domů na svazích. Řešení vily tedy nese v sobě i kouzlo propojení historie s moderním. Architekti tvrdí, že tradice a soulad hráli největší roli v řešení celého projektu.

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Na společném základě

Na společném kamenném základě stojí dva na první pohled samostatné, jednoduché domy se šikmými střechami a z každé strany pokryté šindeli. Přední fasády obou domů jsou plně prosklené. Spodní části jsou řešeny jako soukromé prostory – nacházejí se zde ložnice a hygienické místnosti. Společenské prostory jsou umístěny výše, nad ložnicemi, a jsou řešeny jako otevřené, aby zvýraznily průnik okolní přírody do interiéru přes velké prosklené stěny.

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Uvnitř a přece venku

„Naším cílem bylo vytvořit prostor, který spojuje obyvatele domu s okolní přírodou. Když sedíte u kuchyňského stolu, jste uvnitř, a přitom máte pocit, že jste přímo venku. Stavba kombinuje tradici se současnou architekturou, přitom vždy používá silné spojení s okolní krajinou,“ vysvětlují autoři projektu architekti Stefan Riera a Lukas Rungger.

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Vila STEINBRUCH ve zkratce

Architektonické studio: noa* network of architecture

Lokalita: Oberbozen / Soprabolzano

Realizace: 2015

Sabína Zavarská
Foto: Alex Filz

Reklama
Reklama

Komentovat