Unikátní proměna 200-leté kamenné stáje

Místo vyzařující archaickou sílu, starousedlíci vždy ochotní pomoci a úcta k dědictví předků – na těchto třech pilířích postavili svůj projekt architekti, kteří změnili starou maštal v odlehlém údolí kantonu Tessin na působivé letní obydlí.
Reklama

Linescio je jednou z těch prastarých horských vesniček v kantonu Tessin, kde ještě bydlí původní obyvatelé, nejen letní hosté. Jsou tu rodiny, spjaté s místem už stovky let – a vztahy mezi nimi jsou také tradičně přátelské nebo nepřátelské. K cizím se však chovají vstřícně. Tuto otevřenost zažili i architekti z ateliéru Buchner Bündler Architekten, kteří se rozhodli přetvořit starou maštal v odlehlém údolí Val Rovana na letní sídlo. „Místní lidé nás během stavby ochotně ubytovali a vařili nám,“ vzpomínají architekti. „Radovali se, že se konečné někdo ujal té ruiny.“

Stará kamenná stavba sice zůstala zvenčí nedotknutá, původní hospodářské prostory v jejím nitru však nahradila samostatná betonová stavba, realizovaná přímo na místě. Nový obsah z nového materiálu je podobně asketický jako ten původní.

Stará kamenná stavba sice zůstala zvenčí nedotknutá, původní hospodářské prostory v jejím nitru však nahradila samostatná betonová stavba, realizovaná přímo na místě. Nový obsah z nového materiálu je podobně asketický jako ten původní. Foto Martin Guggisberg

Obvodové zdi a střechu staré kamenné stavby přestavba vůbec nezměnila – zůstaly v původním stavu. Zbytky malty na suchém kamenném zdivu naznačují, že kdysi bylo omítnuté.

Obvodové zdi a střechu staré kamenné stavby přestavba vůbec nezměnila – zůstaly v původním stavu. Zbytky malty na suchém kamenném zdivu naznačují, že kdysi bylo omítnuté. Foto Martin Guggisberg

Daniel Buchner a Andreas Bründler zahlédli starou kamennou budovu na vývěsce jisté realitní kanceláře v Locarnu. V následujících týdnech se k myšlence na ni neustále vraceli, a když se jim naskytla možnost navštívit kanton Tessin, udělali si zajížďku do Val Rovana. Byl březen a údolí bylo ještě pusté a nevlídné – až na právě kvetoucí magnólie. Stará maštal stála v nehostinné kamenité krajině, kde ticho narušoval jen vítr a zurčící říčka Rovana. „Ocitli jsme se v úplně jiném světě. Po deseti minutách jsme se cítili jako znovuzrozeni.“

Srubová stodola je přistavěná kolmo na kamennou maštal − tak, že spolu vytvářejí malý dvůr. Dřevěná dostavba s kamennou podnoží sloužila kdysi na skladování sena a sušení plodů.

Srubová stodola je přistavěná kolmo na kamennou maštal − tak, že spolu vytvářejí malý dvůr. Dřevěná dostavba s kamennou podnoží sloužila kdysi na skladování sena a sušení plodů. Foto Martin Guggisberg

Moment rozhodnutí

Budova někdejší maštale zcela okouzlila mysl obou architektů, a tak se do Linescia vydali v květnu znovu. To už si vesničku podmanilo jaro. Tam, kde byla předtím pustina, narostla opravdová džungle. Kolem kamenné maštale vykvetla obruč bujných keřů, všechno se zelenalo a kvetlo. Netrvalo dlouho a architekti se rozhodli, že starou maštal koupí.

Kamenné sloupy jsou ve skutečnosti zbytky pergoly, po níž se kdysi popínala vinná réva. Obraz Madony namalovaný na sousedním domě svědčí o tom, že oblast je převážně katolická.

Kamenné sloupy jsou ve skutečnosti zbytky pergoly, po níž se kdysi popínala vinná réva. Obraz Madony namalovaný na sousedním domě svědčí o tom, že oblast je převážně katolická. Foto Martin Guggisberg

Foto Martin Guggisberg

Foto Martin Guggisberg

Celé léto odstraňovali z budovy a z jejího okolí keře a plevel, vysekávali maliní, odnášeli staré desky a seno. Za zdmi našli kalendář z roku 1958 – důkaz, že to tu už 50 let nikdo nevyužíval. Pomalu odkrývali původní strukturu asi 200 let staré kamenné stavby. Její spodní část se zařezávala do strmého svahu a kdysi sloužila jako maštal. Nad ní byla jediná obytná místnost – bez vytápění a vodovodu, která se pravděpodobně využívala jen na přenocování. V nejvýše položených prostorech se skladovalo seno a sušila část úrody. Dřevěná přístavba na kamenném soklu, situovaná kolmo na maštal, sloužila hlavně na uskladnění sena a sušení plodů.

Betonový komín a skleněné dveře do zahrady jsou jedinými zvenčí viditelnými důkazy nového života v dvousetleté budově.

Betonový komín a skleněné dveře do zahrady jsou jedinými zvenčí viditelnými důkazy nového života v dvousetleté budově. Foto Martin Guggisberg

Nový obsah starých zdí

Rozhodnutí přetvořit objekt na letní bydlení umožnilo neřešit vytápění, okna a izolaci, takže zvenčí zůstala původní stavba úplně nedotknutá. (Beton, který použili, nalévali vrstvu za vrstvou přes otevřenou střechu.) Vnitřní vybavení navrhli úplně nově, ale stejně jednoduše a syrově. „Chtěli jsme, aby se zachoval původní archaický ráz,“ vysvětluje Daniel Buchner. Běžné požadavky na bydlení zredukovali jen na ty elementární. „Jen obývací prostor, výklenek na spaní a krb,“ vypočítává architekt.

Božský klid. Pohled z bočního údolí Val Rovana do doliny Maggia.

Božský klid. Pohled z bočního údolí Val Rovana do doliny Maggia. Foto Martin Guggisberg

„Ocitli jsme se v úplně jiném světě. Po deseti minutách na tomto místě jsme se cítili jako znovuzrozeni.“

Nová stavba z původní „trčí“ jen na dvou místech: jedním jsou skleněné dveře do zahrady, které zároveň poskytují panoramatický výhled, druhým je betonový komín krbu sahající vysoko nad původní kamennou střechu. Do sousední budovy – srubové přístavby s kamennou podnoží, která kdysi sloužila jako stodola – vede nový průchod. Architekti v tomto prostoru, otevřeném k sazemi zčernalé střeše, vytvořili „kuchyň“ i „koupelnu“ (do betonové desky vložili dřez, do betonové stěny zase umyvadlo). Celé koupelnové vybavení tvoří jen betonová vana zapuštěná do podlahy a vysoká trubka, která je jakousi zjednodušenou verzí sprchy.

Dveře, kdysi zpřístupňující prostor na ukládání sena, dnes vedou k místu na spaní nad krbem.

Dveře, kdysi zpřístupňující prostor na ukládání sena, dnes vedou k místu na spaní nad krbem. Foto Martin Guggisberg

Architekti měli zpočátku hrůzu z představy, že budou stavět na velmi strmém svahu, ale nakonec zjistili, že místní řemeslníci jsou na to zvyklí a dobře vybavení. „Mají menší a lehčí stavební mechanizaci, která se mohla přenášet helikoptérou a v neschůdném terénu se s ní dalo šikovně manévrovat,“ vysvětluje Andreas Bündler.

Kuchyň v přístavbě je zredukovaná na nezbytné minimum. Pracovní deska i dřez jsou z betonu.

Kuchyň v přístavbě je zredukovaná na nezbytné minimum. Pracovní deska i dřez jsou z betonu. Foto Martin Guggisberg

Foto Martin Guggisberg

Foto Martin Guggisberg

Koupelna se zapuštěnou betonovou vanou má atmosféru prastaré svatyně. Kdysi se tu sušily kaštany.

Koupelna se zapuštěnou betonovou vanou má atmosféru prastaré svatyně. Kdysi se tu sušily kaštany. Foto Martin Guggisberg

Budoucím generacím

V závěru stavebních prací se před vysoké úzké otvory betonové stavby namontovaly okenice z dubového dřeva, přes které se nový prostor otevírá směrem k původním oknům a dveřím. Při pohledu zvenčí se téměř nic nezměnilo. Možná až na to, že nyní se dá do někdejší maštale bez problémů vejít. Staré zdi nadále ohlodává zub času a to architektům vyhovuje. Starý dům tak bude ještě po mnohé zimy bičovat ledový vítr a mnohá léta se bude pražit na horkém slunci, až se jednoho dne rozpadne… A na jeho místě se objeví, možná už také archaická, betonová stavba.

Introvertní budova má jen jedny nové dveře – skleněné v ocelovém rámu, které zároveň poskytují výhled na panorama údolí.

Introvertní budova má jen jedny nové dveře – skleněné v ocelovém rámu, které zároveň poskytují výhled na panorama údolí. Foto Martin Guggisberg

Vysoké úzké otvory v nových stěnách korespondují s dveřmi a okny původní stavby. Za dubovými okenicemi se otevírá nejen výhled ven, ale i pohled na původní stěny a zachovalá okna a dveře. (Pohled z vyvýšeného místa na spaní.)

Vysoké úzké otvory v nových stěnách korespondují s dveřmi a okny původní stavby. Za dubovými okenicemi se otevírá nejen výhled ven, ale i pohled na původní stěny a zachovalá okna a dveře. (Pohled z vyvýšeného místa na spaní.) Foto Martin Guggisberg

Legenda 1 obývací prostor 2 krb 3 WC 4 kuchyň 5 koupelna 6 dvůr

Legenda
1 obývací prostor
2 krb
3 WC
4 kuchyň
5 koupelna
6 dvůr

Buchner Bründler Architekten, Basilej, Švýcarsko
Daniel Buchner, Andreas Bründler
www.bbarc.ch

Text Mirko Beetschen, Bergdorf AG
Foto Martin Guggisberg
Odpovědná redaktorka Dominika Záveská
Zdroj časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat