Venkovská usedlost v krásném prostředí na Vysočině

11. 01. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Krásné přírodní prostředí, ticho, nově vybudovaný rybník, ve kterém žijí ryby a zároveň v něm můžete i plavat. Navazuje přímo na obytný prostor. Z pracovny máte výhled na ovocný sad i nedaleký les. Místo, kde se prolíná více typů přírodního prostředí, se stalo domovem osvíceného investora.

Architekti z ateliéru 3K Architects – Roman Kučírek a Jan Komárek – na rozlehlém pozemku nedaleko města Telč navrhli tradiční venkovskou zástavbu.

Usedlost na Vysočině

Zdroj: Jiří Ernest

Majitel měl velké prostorové nároky, které v tomto provedení nepůsobí jako „pěst na oko“. Naopak, příjemně se včleňují do okolní přírody. Už na první pohled pozemku dominuje větší jezero pro drobný chov ryb, v němž se dá zároveň i plavat. Je čerstvě vybudováno na přání majitele.

Přečtěte si také:
Vícegenerační bydlení v rodinné usedlosti na kouzelném místě

Dvě stavby: rodinný dům a stodola

Venkovskou usedlost tvoří dvě základní stavby – samotný rodinný dům a stodola. Samozřejmě jejich vnitřní uspořádání i funkce stodoly jsou úplně jiné než kdysi. Architekti postavili dům kolmo na stodolu tak, aby stavby svíraly devadesátistupňový úhel. Vznikl příjemný soukromý prostor dvora a zahrada členěná na funkční celky. Aby vizuálně zmenšili objem rodinného domu, rozdělili ho na severní a jižní křídlo. Spojuje je krček s dostatkem úložného prostoru.

Usedlost na Vysočině

Zdroj: Jiří Ernest

Pracovna s výhledem a tichá noční zóna

Pracovna se nachází spolu se zázemím domu a hlavním obytným prostorem v jednopodlažním severním křídle. Jižní křídlo je obytné s podkrovím. Najdete zde ložnici, šatnu, hygienické zázemí a oddělené apartmá 1 + kk, do kterého je samostatný vstup. V obytném podkroví jižního křídla jsou dva prostorné dětské pokoje s koupelnou.

Přečtěte si také:
I navzdory těsné blízkosti sousedních domů mají domácí dostatek soukromí

Součástí obou křídel domu je terasa, kde si domácí i hosté mohou klidně odpočinout.

Usedlost na Vysočině

Zdroj: Jiří Ernest

Stodola v tradičním pojetí

Stodola stojí kolmo na samotný rodinný dům. Je navržena v tradičním pojetí přesně tak, jak se kdysi stodoly stavěly. Architekti její objem rozdělili do tří částí: v první se nacházejí dvě krytá parkovací stání, v druhé sklad zahradní techniky a sportovních potřeb a v poslední části je umístěna působivá černá kuchyně s centrálním ohništěm, otevřená do krovu. Z ní po dřevěném schodišti vyjdete na půdu.

Usedlost na Vysočině

Zdroj: Jiří Ernest

Dřevo, kámen, štuková omítka

Vzhledem k charakteru stavby dostaly hlavní slovo přírodní materiály. „Použili jsme tradiční materiály jako dřevo, kámen a štukovou omítku. Kámen se objevuje nejen na zpevněných plochách, které jsou ve vjezdové části, ale i jako obklad vstupního krčku či opěrných zídek. Dřevo je použito na terase a stodole,“ vysvětlují autoři projektu.

Přečtěte si také:
Dokonalá zimní pohádka: Moderní dům v sousedství alpského stavení z dvacátých let

Střechy jsou zastřešeny tradiční skládanou krytinou, která je nad černou kuchyní ve stodole doplněna prosvětlovacími šindeli. Tak do místnosti proudí přirozené světlo i shora.

Usedlost na Vysočině

Zdroj: Jiří Ernest

Usedlost na Vysočině

architektonický ateliér: 3K Architects, s. r. o.

autoři: Ing. arch. Roman Kučírek, Ing. arch. Jan Komárek

lokalita: Vysočina, ČR

projekt: 2016

realizace: 2017 až 2019

plocha pozemku: 4 836 m2

zastavěná plocha: rodinný dům 275 m2, stodola 119 m2

užitná plocha: rodinný dům 260 m2, stodola 197 m2

Sabína Zavarská
foto: Jiří Ernest

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chalupy rodinne domy Venkovská usedlost venkovský styl
Sdílejte článek

Diskuze