Zdroj: BoysPlayNice

Jak může vypadat moderní a plnohodnotné bydlení na jihočeském venkově

06. 10. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

I v českých vesnicích a na okrajích menších měst si můžete všimnout tendence chaotické výstavby domů. Zdá se, že nejdůležitější je pro investory zaplatit co nejméně za pozemek a postavit co nejvyšší zeď, aby jim nikdo neviděl „do hrnce“. Navíc většina domů nemá žádný výraz – jsou to klasické domy se čtvercovým půdorysem a valbovou střechou, často nevkusně omítnuté.

Majitelé těchto domů potom postupně přicházejí na jejich nedostatky. Najednou si uvědomí, že z okolní krásné krajiny nemají nic, protože si sami znemožnili výhled vysokým plotem. Jedna garáž jim přestane stačit, potřebují pokoj navíc či větší prostor k pěstování plodin. A možná i altánek, bazén, přístřešek na dřevo či místo na gril. Přístavby jsou nekonečné a absolutně bez efektu, výsledkem je chaoticky přeplněný prostor.

Jihočeská venkovská usedlost do U s moderním přírodním interiérem

Hmotu sídla vytvořili ze tří bílých celků s oranžovými sedlovými střechami – následovali tradici a zkušenost. Zdroj: BoysPlayNice

Jednoduchý, nenápadný, a přitom velkorysý

Architekti z Atelieru 111 architekti, Barbora Weinzettlová a Jiří Weinzettl, se rozhodli bojovat proti tomuto špatnému návyku vlastní ukázkou, jak může vypadat moderní, plnohodnotné bydlení na jihočeském venkově. „Stavba v Miletíně je naší odpovědí na otázku, jak vstoupit současnou architekturou do prostředí jihočeské vsi.

Přečtěte si také:
Půvabná rekonstrukce starého domu s příjemnou atmosférou v lůně přírody

Od začátku jsme věděli, že chceme vytvořit jednoduchý a velkorysý objem, který uspokojí všechny požadavky rodiny. Dům, který se nebude muset skrývat před okolím, aby si vytvořil vlastní intimitu, protože už samo „souhmotí“ utváří dvůr a zarámuje okolní pole a lesy,“ tvrdí architekti.

Jihočeská venkovská usedlost do U s moderním přírodním interiérem

Vzniklo vnitřní nádvoří, které chrání soukromí obyvatel bez toho, že by se dům musel skrývat za vysokými zdmi bránícími výhledu. Zdroj: BoysPlayNice

Tvar písmene „U“ vytvořil nádvoří

Hmotu sídla vytvořili ze tří bílých celků s oranžovými sedlovými
střechami – následovali tradici a zkušenost. Uspořádali je do tvaru písmene „U“, přičemž rameno, které spojuje dvě ostatní, mírně přečnívá. Díky tomuto uložení vzniklo vnitřní nádvoří, které chrání soukromí obyvatel bez toho, že by se dům musel skrývat za vysokými zdmi bránícími výhledu. Právě naopak, spolupracuje s okolním prostředím. Nádvoří se otevírá směrem do zahrady.

Přečtěte si také:
Inspirace na stavbu chatky vyplynula z tvaru lodě, architekti ji však postavili vzhůru nohama

Každé křídlo má jinou funkci

Rozdělení hmoty rodinného domu na tři celky má i další význam – díky němu se podařilo snadno rozčlenit funkce prostorů a rozložit velký objem tak, aby působil co nejméně nápadně a harmonizoval s okolím. V jednom křídle domu se nacházejí technické zázemí, garáž, pracovna a venkovní kuchyň s krytým sezením.

Jihočeská venkovská usedlost do U s moderním přírodním interiérem

Denní část. Zdroj: BoysPlayNice

Druhé křídlo, které je souběžné s přístupovou cestou, zahrnuje vstup a hlavní obytný prostor převýšený do krovu. Se dvorem ho propojuje prosklená stěna. Celé třetí křídlo slouží jako intimní ložnicová část a je uloženo co nejvíce do hloubi pozemku. 

Přečtěte si také:
Z ulice připomíná tradiční historické domy, směrem do zahrady ukazuje dům svou moderní tvář

Skryté úložné prostory, parapet na relaxaci, tři schody do zahrady

Za povšimnutí stojí způsob, jak jednotlivé hmoty na sebe navazují. Z vydlážděného nádvoří se po třech širokých schodech dostanete do zahrady. V interiéru dominuje bílá barva, světlé dřevo, mnoho přirozeného světla – díky velkým prosklením a vhodně umístěným oknům. V chodbě najdete mnoho skrytých úložných prostorů a okno s parapetem, na který si můžete sednout či lehnout a relaxovat.

Jihočeská venkovská usedlost do U s moderním přírodním interiérem

Chodba. Zdroj: BoysPlayNice

Jihočeská usedlost v Miletíně

architektonický ateliér: Atelier 111 architekti, s. r. o.

autoři: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl

lokalita: Dolní Miletín, ČR

zastavěná plocha: 336 m²  

užitná plocha: 233 

projekt: 2017

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Boys Play Nice

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: bílá minimalistický design přírodní materiály rodinne domy sedlové střechy velkoformátová okna Venkovská usedlost
Sdílejte článek

Diskuze