Z ruchu velkoměsta utekli do dřevostavby u lesa

Spojení s přírodou. Blízkost lesa. Třeba i večerní obloha plná hvězd. Tak charakterizují hlavní výhody svého bydlení za Prahou manželé Jana a Juraj. „Při pobytu v Praze si uvědomujeme − možná i kvůli vyššímu věku, že už je pro nás příliš rušná a hlučná.“
Reklama

Juraj a Jana neměli o svém bydlení „na stará kolena“ úplně přesnou představu. Oba věděli jen to, že touží propojit dům se zahradou a zároveň mít možnost komunikovat se sousedním domem, kde žije jejich dospělá dcera. „A pak už jsme jen měli některé okrajové představy o detailech, jako například velký šatník u ložnice,“ dodává Jana.

Koncept provozního uspořádání – dům v domě – se projevuje i ve fasádě. Obklad vnějšího domu je stejný na svislých stěnách i střeše. Jedná se o diagonálně skládanou maloformátovou krytinu z cembonitových šablon v cihlově červené barvě.

Koncept provozního uspořádání – dům v domě – se projevuje i ve fasádě. Obklad vnějšího domu je stejný na svislých stěnách i střeše. Jedná se o diagonálně skládanou maloformátovou krytinu z cembonitových šablon v cihlově červené barvě.

Vnitřní objekt má fasádu z dřevěných palubek skládaných vertikálně, s výraznou spárou. Oplechování a lem přesahů domu jsou tmavě šedé antracitové barvy.

Vnitřní objekt má fasádu z dřevěných palubek skládaných vertikálně, s výraznou spárou. Oplechování a lem přesahů domu jsou tmavě šedé antracitové barvy.

Architekt Pavel Horák však neponechal nic náhodě a „vytasil se“ s dotazníkem. „Ten nám hodně pomohl ke specifikaci naší životní situace a našich priorit, neměli jsme vyhraněné představy o struktuře a podobě domu,“ pochvaluje si Juraj. „Při navrhování na nás vůbec velice příjemně působila empatie pana architekta Horáka spojená s vysokou kreativitou. Na nejmenší naši pochybnost ihned reagoval novým zajímavým návrhem na úpravu původního řešení. Realizace pak proběhla v podstatě bez problémů.“

Všechno na jedné úrovni – z této základní charakteristiky bungalovu vyplývá nejen pohodlí při užívání, ale i příznivá cena jednoduché stavby. FOTO EKONOMICKÉ STAVBY
Přečtěte si také:

Hezký bungalov se záhradkou blízko přírody

„Okenici zatahujeme pouze tehdy, když má pršet. Jinak přes vnější okno chytáme ranní slunce,“ říká majitelka.

„Okenici zatahujeme pouze tehdy, když má pršet. Jinak přes vnější okno chytáme ranní slunce,“ říká majitelka.

Na ateliér Prodesi je upozornila kolegyně v práci, která jim ukázala článek o typovém domě Futura. „I když to tak na první pohled nevypadá, některé prvky z Futury se do našeho domu přenesly, například vysoké lomené stropy,“ upozorňuje majitel.

Vysoké lomené stropy, charakteristické pro dřevostavby ateliéru Prodesi, jsou prý inspirované skandinávskými dřevěnými kostely.

Vysoké lomené stropy, charakteristické pro dřevostavby ateliéru Prodesi, jsou prý inspirované skandinávskými dřevěnými kostely.

Na dotaz, co je při stavbě domu zaskočilo, odpovídají majitelé trochu netradičně: „Bohužel jsme nereagovali na počáteční výzvu a nezadali jsme předem cenový strop. Po předložení projektu a první kalkulaci nás pak cena trochu zaskočila.“ Nakonec se ale podařilo nalézt kompromis, když se snížily standardy některých prvků (podlahy, dveře, vytápění). „Stále se však domníváme, že celkový standard domu je velice slušný,“ uzavírá Juraj.

Vestavěný s citem

Architekt Pavel Horák koncipoval rodinný dům jako dvoupodlažní, s podélnou hmotou a sedlovou střechou. Objekt otevřel směrem do zahrady prosklenou jižní fasádou. Do přízemí umístil všechny obytné místnosti, hygienické zázemí domu a technickou místnost. Ve druhém, podkrovním podlaží, našel místo pokoji pro hosty. Prostor u schodiště je propojený s obývacím pokojem v přízemí.

Galerii majitelé původně nepožadovali, pouze zmínili možnost vestavěného patra jako občasného azylu pro vnučku. Za ní je ještě malá místnost pro hosty, využívaná ale hlavně jako „zašívárna“.

Galerii majitelé původně nepožadovali, pouze zmínili možnost vestavěného patra jako občasného azylu pro vnučku. Za ní je ještě malá místnost pro hosty, využívaná ale hlavně jako „zašívárna“.

„Samotný dům je navržený jako objekt vestavěný v zahradní stavbě – jakýsi dům v domě. Vytvořili jsme tím rozsáhlou krytou část teras a vstupu z jižní a východní strany. Vnitřní dům má takto zachovanou větší intimitu a zároveň je chráněn před přímým letním sluncem a povětrnostními vlivy. Na obytnou část objektu v přízemí navazuje krytá terasa, která pokračuje rampou do zahrady,“ vysvětluje Pavel Horák.

Vztah majitelů k přírodě potvrzuje i řešení střechy s nízkým sklonem, která je připravená pro výsadbu extenzivní zeleně. Foto MarDou
Přečtěte si také:

Malý pasivní dům navržený jako nenáročné bydlení pro začínajíci rodinu

Vnitřní terasu mají manželé zabydlenou jako alternativní pracovnu. „Využíváme ji podle okamžitého nápadu, ale je nám tam vždy příjemně,“ usmívají se spokojeně majitelé.

Vnitřní terasu mají manželé zabydlenou jako alternativní pracovnu. „Využíváme ji podle okamžitého nápadu, ale je nám tam vždy příjemně,“ usmívají se spokojeně majitelé.

Na atmosféru a také na provozní náklady má velký vliv geniální poloha domu. Zatímco v létě je v obývací části příjemný stín, v průběhu zimy nízké jižní sluníčko ohřívá byt přinejmenším stejnou měrou jako topení. V topné sezoně určují celou atmosféru malá kamna na dřevo. Elektrické radiátory a foukače jsou pak jenom doplňkovým zdrojem tepla.

Od jara do podzimu je venkovní terasa podél domu součástí obývacího prostoru. Stírá hranice mezi vnitřním prostorem a zahradou, čímž dokonale splňuje hlavní zadání investorů.

Od jara do podzimu je venkovní terasa podél domu součástí obývacího prostoru. Stírá hranice mezi vnitřním prostorem a zahradou, čímž dokonale splňuje hlavní zadání investorů.

Rodinný dům Ládví
Autor: Ing. arch. Pavel Horák, www.prodesi.cz
Spolupráce: Radim Oblouk
Užitná plocha: 138,4m² + 44,02m² 
Zastavěná plocha: 148 m²

Text: Dominika Záveská
Foto: Prodesi
Zdroj: Časopis HOME

Reklama

Komentovat