Zdroj: Marcus Peel

Nevěděli si rady s nefunkčním přízemím domu. Nakonec mu pomohlo až prosvětlení a originální propojení se zahradou

23. 07. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Projekt nnU House vznikl jako rozšíření přízemí domu z třicátých let minulého století, které realizovali architekti z ateliéru Studio Jayga Architects v anglickém Loughtonu. Tento zvláštní název odráží charakteristický pohled na rekonstruovaný dům ze strany zahrady. Na fasádě totiž dominují dvoje dveře ve tvaru písmene „n“ umístěné vedle sebe a vpravo od nich výklopný skleněný box – okno ve tvaru písmene „U“.

Mladá rodina potřebovala zkvalitnit životní prostor. Žili v jedné části dvojdomu z třicátých let, přičemž nejvíce je dusilo přízemí stavby. Sestávalo ze tří tmavých prostorů orientovaných k zahradě – ze staré
úzké kuchyně, stísněného obývacího pokoje bez oken a přístavby z osmdesátých let minulého století, která sloužila jako jídelna.

Přízemná rekonstruovaná část domu s mentolově béžovým retro interiérem

Základem nového prostoru je otevřená koncepce, která zahrnuje obývací pokoj a o pár schodů níže kuchyň s pracovním ostrůvkem a velkým prostorem na stolování. Zdroj: Marcus Peel

Všechny pokoje byly ve stejné výškové úrovni, téměř metr nad zahradou. Přístup do zahrady byl řešen pomocí strmých schodů. A jako by nebylo negativ dost, v těsné blízkosti domu stála další impozantní přístavba, která zakrývala to nejkrásnější – výhled do zahrady a zároveň omezovala tok přirozeného denního světla do tmavých prostorů.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce sloupové stodoly: Kouzelné podkrovní bydlení a terapeutické studio

Přístavbu zbourali, prostor otevřeli

Studio Jayga Architects pod vedením architekta Abula Mahdiho předělalo nefunkční přízemí ve světlý vzdušný prostor s moderním designem a přímou návazností na zahradu. Základem nového prostoru je otevřená koncepce, která zahrnuje obývací pokoj a o pár schodů níže kuchyň s pracovním ostrůvkem a velkým prostorem na stolování. Díky efektním dveřím a oknu, které autoři nazývají skleněným boxem, vzniklo silné propojení na nádhernou jednadevadesát metrů dlouhou zahradu.

Přízemná rekonstruovaná část domu s mentolově béžovým retro interiérem

Jedinečným prvkem rekonstruované části domu je výklopný bezrámový skleněný box, navržený jako zakřivené okno ve tvaru písmene „U“, ve kterém je možné sedět. Zdroj: Marcus Peel

Denní zónu dělí schody a střešní světlík

Snížení úrovně podlahy v interiéru (mezi obývacím pokojem a kuchyní) nejenže definuje funkční zóny otevřeného prostoru, ale též umožnilo položit podlahu v kuchyni a jídelně na stejnou úroveň, v jaké je zahrada. Do prostoru mezi těmito dvěma zónami je vložen lineární střešní světlík, díky němuž vniká přirozené světlo přímo do středu domu.

Přečtěte si také:
Novostavba, dostavba a rekonstrukce : Ovocný sad, palírna a bydlení na jednom pozemku

Posezení v okně s výhledem do zahrady i na oblohu

Jedinečným prvkem rekonstruované části domu je výklopný bezrámový skleněný box, navržený jako zakřivené okno ve tvaru písmene „U“, ve kterém je možné sedět. Nenabízí jen výhled do zahrady, ale i na oblohu, protože prosklení pokračuje i v části střechy. Zároveň přirozeně osvětluje denním světlem jídelní stůl.

Přízemná rekonstruovaná část domu s mentolově béžovým retro interiérem

Terazzo je použito i jako zástěna světle zelené kuchyňské linky. Zdroj: Marcus Peel

Oválný ostrůvek, terazzo a svěží zelená kuchyň

Kuchyňskou linku a ostrůvek na míru navrhlo Studio Jayga Architects. I v nábytku se odráží typický symbol přestavby – jemné křivky klenutých dveří a zakřiveného skleněného boxu. Kuchyňský ostrov ve tvaru elipsy je obložen oblými laťkami dřeva a zakončen barevnou terazzovou pracovní deskou.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce libockého řadového domu v neutrálním tónu

Opticky je položen přesně mezi dveře do zahrady. Terazzo je použito i jako zástěna světle zelené kuchyňské linky. Vnější plášť přístavby je obložen dřevem upraveným na místě pomocí starodávné japonské techniky „šou-sugi-ban“ (opalované dřevo).

Přízemná rekonstruovaná část domu s mentolově béžovým retro interiérem

Vnější plášť přístavby je obložen dřevem upraveným na místě pomocí starodávné japonské techniky „šou-sugi-ban“ (opalované dřevo). Zdroj: Marcus Peel

nnU House

architektonický ateliér: Studio Jayga Architects

hlavní architekt: Abul Mahdi

lokalita: Loughton, Essex, Anglie

plocha: 41 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Marcus Peel

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: barvy v interiéru kuchyně s ostrůvkem moderni bydleni Otevřený prostor přestavba domu přístavby retro design
Sdílejte článek

Diskuze