Nevyužitou zimní zahradu zbourali a nahradili ji přístavbou, kterou si ihned zamilovali

12. 04. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Když vaši sousedé začnou rekonstruovat, určitě i vy budete uvažovat nad touto možností. Sousední rekonstrukce ovlivnily i majitele edvardiánského terasového domu v jihozápadním Londýně. Tyto stavby jsou pro Londýn charakteristické, většina z nich však nevyhovuje modernímu životnímu stylu kvůli nedostatku světla a propojení s exteriérem.

Majitelé si přizvali architekty z ateliéru Proctor & Shaw, aby v rámci modernizace obytného prostoru propojili přízemí s níže položenou zadní zahradou a přístavbu co nejvíce prosvětlili. Kdysi prostor mezi interiérem a zahradou patřil zimní zahradě z PVC, která neplnila prakticky žádnou funkci. Takže první prací bylo její zbourání. Díky tomu získali prostor pro nové úrovně interiéru.

Okno s posuvnými dveřmi

Nový prostor slouží nejen k prosvětlení interiéru z opačné strany, ale též jako malý servisní dvůr. Zdroj: Stale Eriksen

Nová přístavba se přizpůsobuje terénu – pár schůdků odděluje starší část od přístavby, další dělí prostor mezi kuchyní a jídelní částí a poslední jsou mezi venkovní terasou a samotnou zahradou. 

Přečtěte si také:
Domek na severní Moravě, kteřý vznikl promyšleným spojením přístavby

Inspirace z aut

Ještě důležitější než samotné vertikální členění interiéru a exteriéru je originální řešení prosvětlení. Architekti si vzali příklad od automobilových designérů, kteří přizpůsobují okna karoseriím vozidel. Řešením jsou takzvaná čtvrtskla – „quarter glass“. 

Edvardiánské domy jsou pro Londýn charakteristické, většina z nich však nevyhovuje modernímu životnímu stylu kvůli nedostatku světla a propojení s exteriérem.

Kuchyň s jídelnou

Celá přístavba se nese v tlumených odstínech šedé a hnědé v kombinaci s měděnými doplňky. Zdroj: Stale Eriksen

Největší z oken s různými tvary je nad posuvnými dveřmi na terasu. Druhé čtvrtsklo dostalo podobu okna s výhledem do zahrady, v němž se dá sedět, třetí lichoběžníkové bezrámové okno nabízí pohled na nově vytvořené nádvoří v srdci domu. Tento prostor slouží nejen k prosvětlení interiéru z opačné strany, ale též jako malý servisní dvůr. Je propojen s užitkovým boxem, který skrývá hlučné spotřebiče. Čtvrtým z těchto netypických prosklení je velké trojúhelníkové střešní okno zasazené do trámů.

Ostrůvek z březové překližky

Dominantou kuchyně je ostrůvek z březové překližky s měděným povrchem, který má čestné místo uprostřed. Zdroj: Stale Eriksen

Mikrocement uvnitř i venku, dřevo a měď

Celá přístavba se nese v tlumených odstínech šedé a hnědé v kombinaci s měděnými doplňky. Dominantou kuchyně je ostrůvek z březové překližky s měděným povrchem, který má čestné místo uprostřed. Autoři rekonstrukce zvolili na povrchovou úpravu stěn bezešvý, lehce růžový mikrocement. Světle šedé velkoformátové dlaždice z interiéru pokračují i na terasu. Umocňují tak smazání hranic mezi interiérem a zahradou.

Přečtěte si také:
Přístavba rodinného domu, která změnila život celé rodině
Kuchyň a jídelna

Kuchyň s jídelnou. Zdroj: Stale Eriksen

Přístavba změnila domácím způsob života

A co říkají na přeměnu samotní majitelé? „Tento proces byl kreativní, zábavný a plný plodné spolupráce. Konečným výsledkem je mimořádný prostor, který změnil způsob našeho života. Je na něm mnoho věcí, které máme rádi: výška, otevřený strop, způsob, jakým ostrov s měděným povrchem odráží růžovou barvu a světlo, použití mikrocementu zevnitř i zvenčí a dramatický pohled na přístavbu zvenčí uprostřed noci,“ těší se z výsledku majitelé.

Velké trojúhelníkové střešní okno

Čtvrtým z těchto netypických prosklení je velké trojúhelníkové střešní okno zasazené do trámů. Zdroj: Stale Eriksen

Přečtěte si také:
Pražský byt, který vyžadoval specifický přístup: Každá z místností má vlastní emoce

Quarter Glass House

architektonický ateliér: Proctor & Shaw

lokalita: Wimbledon Park, Jižní Londýn

projekt: 2020

realizace: 2020

plocha domu před rekonstrukcí – 172 m²

plocha domu po rekonstrukci – 186 m²

přidaná plocha – 14 m²

existující zrekonstruovaná plocha: 35 m²

Sabína Zavarská

Foto: Stale Eriksen

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: přístavba domu prosklené plochy rodinne domy šikmé střechy stresni okna zimni zahrady
Sdílejte článek

Diskuze