Úsilí vložené do komplikované proměny rodinného domu z 30. let stálo za to

Staré domy z třicátých let minulého století není jednoduché přestavět. Kromě nevyhovující dispozice pro moderní život jsou zde i technické a estetické problémy. Navíc, téměř vždy již byly jisté snahy dům přestavět či upravit.
Reklama

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

původní stav

původní stav

Reklama

Dům v pražských Bohnicích prošel komplikovanou rekonstrukcí a je z něj zcela nový domov pro čtyřčlennou rodinu – na pohled i pocitově.

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek 

S novou energií

Architektonické studio ARCHPORT proměnilo starý dům v Bohnicích k nepoznání. Dům byl postaven ve třicátých letech, ale v sedmdesátých letech prošel renovací, která nebyla citlivá, právě naopak. Bohužel, tímto činem přišel o velkou část svého původního charakteru. Navzdory těmto negativům se podařilo architektem Vojtěchu Hyblerovi a Davidu Dvořákovi dát domu novou energii a potřebnou funkčnost v moderním smyslu.

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Z původního zůstaly jen zdi

Hned na úvod potrápil architekty špatný technický stav domu. Rozhodnutí bylo jasné: zachovat jen přízemní obvodové zdi. Toto rozhodnutí nejenže řešilo technický stav domu, ale zároveň zrušilo všechny zbytečné přístavby a snahy o rekonstrukci v sedmdesátých letech. Tím pádem mohli navrhnout zcela nový dispozici a pohrát si s prostorem podle potřeb a představ současných majitelů.

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Důležitá místa zvýraznili žlutou

Na fasádě dominuje šedá barva. Sedlová střecha domu dostala opláštění betonovými šindeli, takže je také šedá. Zpestřením této zdánlivě fádní fasády jsou výrazné vchodové dveře a původní pumpa v zahradě – obě jsou natřeny žlutou barvou. Tato poutavá a pozitivní barva se opakuje i v interiéru: na první pohled vás upoutá žluté schodiště, stěna vestavěné knihovny či židle v jídelním koutě. Zpestření je velmi osvěžující. Mimochodem, víte o tom, že výrazná žlutá barva bude top barvou v interiérech v roce 2019?

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Problémy při rekonstrukci

Při takových komplikovaných rekonstrukcích nic nejde zcela hladce. Navíc užitná plocha domu nebyla příliš velká. Sto osm metrů čtverečních pro čtyřčlennou rodinu není mnoho. Pomohla sofistikované řešení architektů, jejichž výsledkem je maximální otevření všech obytných ploch a minimum chodeb, které by ubíraly domu cenné metry. Z obývacího pokoje je přirozený přechod na terasu a do zahrady. Kromě toho zde jsou zabudovány „tajné“ posuvné dveře, přes které se dá dostat do pracovny majitele. Speciální roli v interiéru hraje zeleň.

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Z garáže sauna a zázemí na grilování

Neodmyslitelnou součástí domu po rekonstrukci je zastřešená terasa a zahradní domek. Z původní garáže se stala sauna se zázemím pro grilování. Ostrými výraznými a zároveň střídmými rysy připomíná funkcionalismus v té lepší podobě. Podobně, i celý dům je po zbavení všech nánosů stylově čistý, střízlivý. Stal se plnohodnotným zázemím pro rodinu, a zároveň je vizuálně atraktivní a vnímavý vůči okolí

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Dom v Bohnicích ve zkratce

architektonický ateliér: ARCHPORT

architekti: Vojtěch Hybler a David Dvořák

realizační firma domu: JTM Partners s.r.o.

realizační firma interiéru: ACER DESIGN s.r.o.

návrh zahrady a interiérové zeleně: Stanislav Hybler

lokalita: Praha-Bohnice

projekt: 2014 až 2016

realizace: 2016 až 2017

užitná plocha: 173,5 m2

zastavěná plocha: 108 m2

plocha pozemku: 362 m2

Sabína Zavarská
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Reklama
Reklama

Komentovat