Mottem rekonstrukce bylo „nebourat, ale zachraňovat!“ Typický venkovský dům v malém městě

20. 07. 2021
Diskuze (2)
Sdílet

Typické venkovské domy s podélným tvarem, verandou po celé délce jedné zdi, hospodářskými přístavbami či spíží na konci domu najdeme prakticky v každé obci na Slovensku. Podobně vypadal i dům ve slovenském městě Šaľa, který zůstal jako jediný zachovaný svědek rozmachu první československé republiky.

Architekt Zoran Samol s úctou k této stavbě zvolil při rekonstrukci postup „nebourat, ale zachraňovat“. Dokonce i dispozice zůstala do velké míry zachována. Stavba z roku 1928 v původním stavu patřila staré rodačce z města Šaľa. Byl to malý dělnický dům, s jedním pokojem větším, hlavním, s oknem do ulice, následovala kuchyň, koupelna a sklad.

Pionierska4

Typickým prvkem je veranda před domem. Zdroj: Matej Hakár

Typickým prvkem byla veranda před domem a kůlna za ní. Všude kolem byla zahrada. Použité materiály? Nepálená plná cihla, na střeše pezinská taška, veranda vytvořená ze smrkových hranolů na podstavcích, podlaha z prostého betonu.

Přečtěte si také:
Malý dům s velkým funkčním prostorem

Interiér pro jednoho

Celá rekonstrukce proběhla téměř do puntíku podle návrhu, průběžně upravovali jen barvy a výběr zařízení. Některé detaily řešil architekt spolu s majitelkou přímo na místě – podle zjištěného stavu. Při rekonstrukci takto starého domu se totiž můžete dočkat různých překvapení, o kterých jste ani netušili. Celému návrhu dominuje jednoduchost: dispozice vytvořená pro jednoho člověka, podlahy i nábytek jsou řešeny tak, aby snesly zátěž, i prach.

Pokoj s jídelnou a píckou

Celému návrhu dominuje jednoduchost: dispozice vytvořená pro jednoho člověka, podlahy i nábytek jsou řešeny tak, aby snesly zátěž, i prach. Zdroj: Matej Hakár

Pod omítkou našli rok výstavby

Podobně jako veranda i interiér ve velké míře využívá smrkové dřevo, které celý prostor zútulňuje. Když se časem mírně zkroutí, nevadí – na tento přirozený proces mysleli nábytkáři už při návrzích – udělali například větší mezery mezi panely šatníku, které zároveň slouží k otvírání.

Přečtěte si také:
Moderní interpretace typického venkovského domu

Všechno, co bylo použitelné a funkční, zůstalo zachováno a dostalo šanci na druhý život. Není divu, majitelka domu měla silný dlouholetý vztah k tomuto prostoru a ten bylo důležité přenést do nového návrhu. Jako symbol tohoto pouta a historie domu zůstal nad dveřmi vyrytý rok výstavby domu. Ten byl odkryt úplně náhodně při opravě omítek.

Jídelna s malou kuchyní

Podobně jako veranda i interiér ve velké míře využívá smrkové dřevo, které celý prostor zútulňuje. Zdroj: Matej Hakár

Okno do ulice zazdili, stopy zůstaly

Jednoduchý moderní interiér, kterému dominuje dřevo, působí po proměně čistě, prostorně a útulně. Není tu nic zbytečného, ale zároveň nic potřebné nechybí. I když v interiéru najdete více zajímavých detailů, nás kromě lavice v kuchyni zaujalo speciální malé okénko na fasádě směřující do ulice. Původní velké okno bylo zazděno, nové velké okno je umístěno směrem do dvora.

Přečtěte si také:
Poctivý venkovský interiér v montovaném domě postaveném za 4 dny!

Zazdění čelní fasády je však přiznáno a velikost i umístění původního okna se dá stále lehce vyčíst. Do horního rohu architekt umístil malé okénko z barevného sklobetonu, které propouští atmosférické světlo do ložnice, zároveň ale chrání soukromí majitelky. Toto okénko je ze strany interiéru ukryto pod dvěma křídly, na kterých je z vnitřní strany zrcadlo, což umocňuje rozptýlení světla a ozvláštňuje atmosféru v ložnici.

Čtyři roky rekonstrukce – podle toho, jak se podařilo našetřit peníze

„Majitelka starého domu v Pionýrské ulici mě oslovila, protože se jí líbil jiný prostor, který jsem navrhoval. Dokončení rekonstrukce trvalo čtyři roky. Za veškerý čas strávený na této stavbě musím říci, že je jedním z nejlepších investorů, se kterými jsem pracoval. Všechno, co se částečně podařilo během rekonstrukce dokončit, se vždy setkalo s opravdovou radostí a nadšením. Dům jsme dokončovali postupně, když se našetřily peníze na další etapu. Sama majitelka je pracující důchodkyně a měla na začátku skromný rozpočet, který nedovoloval dokončit všechno najednou. Mnoho detailů jsme zhotovovali sami s pomocí přátel během víkendů,“ popisuje průběh rekonstrukce architekt Zoran Samol.

Koupelna v bílé s vanou

Koupelna. Zdroj: Matej Hakár

Rekonstrukce domu ve městě Šaľa

architektonický ateliér: ORA Architekti

autor: Ing. arch. Zoran Samol

spolupráce: Ing. arch. Martina Barborjaková

návrh zahrady: Bc. Martin Malachovský

výroba nábytku: Dielňa HAUS

lokalita: Šaľa

celková užitná plocha: 65,7 m²

realizace: 2017 – 2021

Sabína Zavarská
Foto: Matej Hakár

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: betonova dlažba rodinne domy staré domy venkovské domy
Sdílejte článek

Diskuze

  • moc zdařilé

    Marcela
  • Jak stavební co mám dělat

    Dominik