Zrekonstruovaný dům plný barev

Už to budou dva roky, co bydlí mladí manželé Františka a Marián v domě ze 60. let minulého století. Společně ho rekonstruují a přetvářejí k obrazu svému. Hodně toho už stihli, ale mnoho je teprve čeká. Nevadí jim to a naopak říkají, že je to baví.
Reklama

V současnosti obývají majitelé přízemní podlaží, které si přizpůsobili tak, aby jim na komfortní život postačovalo i první roky po narození miminka. Jelikož rozloha přízemí je 81 m², jde v podstatě o nadstandardní prostor pro kuchyň, obývací pokoj, ložnici a koupelnu s toaletou.

obývací pokoj

FOTO MIRO POCHYBA

Na rekonstrukci patra pak dojde v budoucnu, až se změní potřeby rodiny. Přednost dostane nejprve zahrada o rozloze 790 m² a po ní hned fasáda domu.

„Když jsme dům kupovali, líbila se nám hlavně jeho poloha a rozložení místností. Společně jsme si dokázali představit, co a jak proměnit, aby to bylo podle našich představ. Těšila nás myšlenka, že toto místo bude naším rodinným zázemím a právě zde budou jednou vyrůstat naše děti,“ říká Františka. „Postupně budeme měnit téměř všechno. Vidíme to tak, že tento dům je odsouzen k tomu, aby byl naším celoživotním dílem,“ vtipně a zároveň přesvědčivě dodává Marián.

drevená skrinka

Vysoká skříňka dostala nový pestrobarevný nátěr a dobře slouží dál. FOTO MIRO POCHYBA

Hezký, funkční a finančně dosažitelný

Krátce po svatbě, kdy se majitelé pustili do přestavby domu, měli přísně vymezený rozpočet, který nesměli překročit. Jinými slovy, museli pořídit hodně muziky za málo peněz. Zároveň však nechtěli upouštět ze svých nároků. Trvali na tom, že interiér musí být zařízen tak, aby odrážel jejich vkus i osobnosti.

Přečtěte si také:

Domek plný lásky: Rodičovský dům zkrášlen zrestaurovaným nábytkem

„Líbily se nám originální kousky, které se u nás buď nedaly koupit, nebo byly pochopitelně drahé, takže jsme si je nemohli dovolit. Tento problém nám pomohl vyřešit sám dům, lépe řečeno to, co v něm zůstalo po předchozích majitelích. Zvažovali jsme, zda starý nábytek vyhodíme, nebo jej zrenovujeme. My jsme v něm viděli obrovský potenciál a toto je výsledek,“ vysvětluje Františka.

Konferenční stolek

Obývací pokoj je příjemně barevný. Konferenční stolek zbyl v domě po původních majitelích a Františka ho natřela tyrkysovou byrvou. FOTO MIRO POCHYBA

„Pocit domova, kam se vždy rádi vracíme, a jeho atmosféra, kterou máme rádi, jsou pro nás to nejdůležitější.“

Místo splněných snů

V domě snad není místnost, ve které by nebyl recyklovaný nábytek nebo zařízení. „Velmi jsme toužili mít v domě trámy, a tak jsme si je v kuchyni vyrobili ze staré původní palubkové podlahy a následně jsme je patinovali,“ vzpomíná Marián.

A jelikož podlahy bylo dost, vystačila i na jídelní stůl. Ten majitelé barevně sladili s trámy. „Jeho kovová podnož je však z jiného stolu, který jsme také objevili na půdě,“ doplňuje manželka. V kuchyni si podle vlastních představ vytvořili i tyrkysové poličky jako součást již koupené kuchyňské linky. Snad nejvíce manželé zbožňují jejich osobní „Narnii“, tedy přechod z obývacího pokoje do ložnice.

„Vytvořili jsme ho z historických dveří jedné starodávné skříně,“ hrdě prezentují svůj nápaditý skvost. Mezi zajímavé prvky však rozhodně patří knihovna v obývacím pokoji, která původně sloužila na odkládání nářadí ve sklepě. Konferenční stolek je stejně jako mnoho dalších věcí po předchozích majitelích, jen mu Františka dala novou barvu. „Starou komunistickou skříňku na doklady a pracovní stolek, který měl původně typický komunistický vzhled, jsme opět trošku upravili a dnes působí více skandinávsky.“

kuchyně

Majitelé velmi toužili mít v domě trámy, a tak si je v kuchyni vyrobili ze staré původní palubkové podlahy a následně je patinovali. A protože materiálu bylo dost, vystačil i na jídelní stůl. FOTO MIRO POCHYBA

Kreativní žena, zručný muž

Dveře, které mají Františka a Marián v koupelně, jsou jakousi imitací vrat typických pro zemědělské stodoly. „Majko je vytvořil z palubovky a kovového systému, který také vyrobil sám,“ nešetří uznáním Františka a dodává, že svůj příběh má za sebou i umyvadlová skříňka v koupelně.

„Tu jsme také, jak jinak, vytvořili ze starého nástavce na skříň, který byl kdysi v chodbě a sloužil k odkládání věcí. Vyhovoval nám velikostí a líbil se nám i tvarem, tak jsme mu dali novou povrchovou úpravu, dokoupili zlaté úchytky a doplnily nožičky, které jsme našli kdesi v domě,“ vysvětluje s úsměvem.

Dotváření interiéru se neřídí sešněrovanými pravidly, ale instinktivně plyne podle osobního vkusu a vlastní kreativity. Františka a Marián jsou však dosti odlišné osobnosti a ne na všem se hned zpočátku shodli. Mísením jejich představ tak vznikl eklektický, pohodu vyzařující domov.

Vchod od ložnice

Vchod od ložnice tvoří dveře starožitné skříně. FOTO MIRO POCHYBA

Martinin pohled

Interiér, který vytvořili Marián a Františka se mi moc líbí. Je veselý, osobitý, zabydlený a jeho nesporným přínosem je i to, že se mladému páru podařilo resuscitovat starý nábytek. Povedlo se jim ušetřit finance za zařízení, ale hlavně svým dílem přispěli k trendu, který razí i nejrenomovanější výrobci nábytku.

Recyklace, ať už prostřednictvím materiálů, nebo celých výrobků považuju pro udržitelný rozvoj za důležitou a těší mě, když vidím, že mladá generace takto uvažuje. Tady se navíc ze starých věcí staly příjemné veselé kousky, které do interiéru vnáší barvy a pozitivní atmosféru. Eklekticky zařízený byt nebo dům může být někdy pěkný průšvih. Není snadné sladit různorodé prvky v harmonický celek. Františce a Mariánovi se to ale podařilo s grácií.

recyklované skřínky v koupelne

I v koupelně se najde pár recyklovaných kousků, které dobře zapadají do celého konceptu. FOTO MIRO POCHYBA

zrekonstruovaný dům z 60. let

obytná plocha přízemí 81 m²

dispozice 2+1

lokalita Nová Baňa,Slovensko

TEXT: KRISTÍNA FALŤANOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis Home

Reklama

Komentovat