A co takhle dát si: bungalov?

A co takhle dát si: bungalov?

10. 10. 2014
Diskuze (0)
Sdílet

Ve spolupráci s předním developerem Ekonomické stavby jsme se rozhodli představovat vám projekty studentů, kteří se vydali na architektonickou dráhu. Snad se vám budou líbit.

Na začátku studie byla vize vytvoření funkčního a cenově dostupného bydlení pro čtyřčlennou rodinu ve formě dnes velmi oblíbených a často stavěných bungalovů. Tvar domu se řídil heslem „v jednoduchosti je krása“, a tak se pod valbovou střechou nacházejí pouze 2 kubické hmoty (symbolicky rozděleno na společenskou část s kamenným obkladem a soukromou část s bílou omítkou) bez zbytečných dalších výklenků či rizalitů. Na fasádách domu jsou pouze 3 základní materiály (tmavé dřevo, bílá omítka a kamenný obklad). Především jižní fasáda je pak výrazně prořezána velikými okny spojujícími interiér domu se zahradou. Díky zmíněným přednostem naplňuje dům maximálně očekávání majitelů a svůj účel.

Schémata výhledů: V hlavních komunikačních osách se nikdy nestane, že by člověk byl zavřen v nějaké ošklivé tmavé místnosti bez oken či s malými okny. Vždy po vstupu do místnosti je naproti nebo ve výhledu člověka průhled na zahradu, a tím je zajištěn i dostatečný přísun světla.

Schémata výhledů: V hlavních komunikačních osách se nikdy nestane, že by člověk byl zavřen v nějaké ošklivé tmavé místnosti bez oken či s malými okny. Vždy po vstupu do místnosti je naproti nebo ve výhledu člověka průhled na zahradu, a tím je zajištěn i dostatečný přísun světla.

Světlo především

Velké prosklené plochy zaručují velmi dobře prosvětlený a tím pádem i příjemný interiér. Všechny obytné místnosti ihned po vstupu nabízejí výhled na zahradu a vzhledem k tomu, že téměř všechna okna sahají až k zemi a jsou bez parapetu, je možnost skrz ně i na zahradu všude vyjít. Ani v hlavním komunikačním uzlu – chodbě nechybí okno pro zpříjemnění tohoto velmi často opomíjeného prostoru. V zimě se část prosklených ploch stane zdrojem tepelných zisků a ušetří tak náklady na vytápění, v létě budou okna částečně zastíněna přesahem střechy a zbylé stínění poskytnou žaluzie. Největší prosklení se nachází v obývacím pokoji, kde rodina tráví většinu času. Zde je celá jedna stěna prosklena posuvným zasklením, které se může díky pojezdům odsunout ke stěně a přes léto tím maximálně propojit obývák s terasou. V tu chvíli si obyvatelé domu mohou užívat hlavní výhody bydlení v rodinném domě – kontaktu se zahradou.

Bungalov pro čtyřčlennou rodinu „Lucie“.

Bungalov pro čtyřčlennou rodinu „Lucie“.

„Věřím, že propast mezi některými architekty a širokou veřejností se dá odstranit, pokud dokáže architekt občas potlačit své ego a naslouchat skutečným potřebám lidí.“

Obývací pokoj – vizualizace

Obývací pokoj – vizualizace

Dispozice domu

Dům je rozdělen na 3 zóny – společenskou, dětskou a část rodičů. Páteří těchto zón je chodba, která zde získává i funkci úložného prostoru. Velká skříň umístěná v chodbě pojme spoustu věcí, které člověk neužívá denně a nepotřebuje je mít u sebe v pokoji. Pro lidi, co rádi čtou, studie nabízí variantu vytvořit dech vyrážející knihovnu přes celou stěnu. Soukromá část pro rodiče (ložnice s vlastní koupelnou) je umístěna v severovýchodním rohu domu. Ložnice nabízí jednak výhled ke vchodu na pozemek pro lepší přehled o dění v domě, jednak veliké okno orientované na východ za ranními paprsky slunce. Ložnice nemá společnou stěnu s dětskými ani s obývacím pokojem, čímž jsou zajištěny velmi dobré akustické podmínky uvnitř domu. Dětské pokoje jsou orientovány směrem na jih do zahrady, aby byly po celý den dostatečně osluněny a přirozeně osvětleny. Mezi pokoji je umístěna druhá koupelna tvořící mimo jiné i akustickou bariéru. Koupelna díky šikovnému uspořádání nabízí dvě umyvadla, otopný žebřík, nadstandardně velkou sprchu a vanu s výhledem ven. Společenská část obsahuje nezbytné vstupní prostory s navazující šatnou/technickou místností a dále pak dostatečně velký obývací pokoj připravený pojmout i návštěvy. Obývací pokoj je spojený s ostatními společenskými místnostmi a vzniká tak jedna velká místnost obsahující obývací pokoj, jídelnu a kuchyni. Právě propojení společných prostorů do jedné značně podporuje společný život a komunikaci v rodině. V kuchyňské části se nachází velká kuchyňská linka ve tvaru U, řada tří velkých skříní (2 spížové skříně + lednice) nahrazujících spíž, která by zabírala mnohem více místa při stejném užitku. Kuchyň doplňuje šikovně umístěné okno pro okamžitý kontakt se vstupem na pozemek. Může sloužit třeba pro přebrání nákupu rovnou z auta, bez nutnosti procházet celým domem.

Kuchyň – vizualizace

Kuchyň – vizualizace

Koupelna – vizualizace

Koupelna – vizualizace

Bc. Patrik Janoušek
Student posledního ročníku oboru Architektura a stavitelství na ČVUT v Praze. Jeden semestr vystudoval v rámci programu Erasmus v Dánsku na VIA Horsens University. Nyní mimo jiné působí ve firmě Ekonomické stavby, kde se snaží vytvářet především dobře fungující moderní domy.

TEXT RED
FOTO AUTOR

Kategorie: Bungalovy projekty Stavební materiály
Tagy: bungalov dum interier navrh rodinny
Sdílejte článek

Diskuze