Zdroj: istock.com

Chutné pikantní recepty, které zahřejí a podpoří naše zdraví

11. 02. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Patříte mezi milovníky pálivých jídel, a tak jména jako Carolina Reaper, Habanero či Jalapeňos pro vás nejsou španělskou vesnicí? V tom případě vás potěšíme recepty na vynikající pikantní pokrmy z pálivých papriček, které nejenže díky své pálivosti tělo doslova zahřejí, ale v určité míře také podpoří naši imunitu.

Pálivé papričky v sobě obsahují mnoho zdraví prospěšných benefitů, které lidské tělo v přiměřeném množství potřebuje. Jen pamatujte – některé recepty jsou skutečně pálivé, tak na to při přípravě myslete a extrémně pálivé papričky si raději vyměňte za méně pálivé (jalapeňos). To platí zvlášť pro lidi, kteří trpí na obtíže se žaludkem.

Jak vlastně papričky podporují naši imunitu?

Pálivé papriky jsou zdraví prospěšné. Co se týče vitaminu C, dokážou dokonce předčit pomeranče v poměru 3 : 1. Jsou také plné vitaminů A, B a E. Některé studie naznačují, že kapsaicin působí jako antioxidant, který chrání vaše buňky a pomáhá tlumit záněty.

Přečtěte si také:
Vypěstovat si vlastní chilli papričky není v domácích podmínkách složité

Co dalšího dokážou chilli papričky s naším tělem:

  • zaženou migrény,
  • prodlužují život,
  • pomáhají při léčbě rýmy,
  • urychlují metabolismus,
  • zklidňují artritidu,
  • pomáhají v boji s rakovinou,
  • posilují tělo,
  • a mnoho dalšího.
Chilli-papricky-recepty

Zdroj: istock.com

Piri-piri kuře

Kuře piri-piri můžete buď péct v troubě, nebo ho grilovat – záleží na vás, kterou variantu si vyberete. Pokud nemáte rádi příliš pálivé maso, upravte si množství chilli papriček v marinádě piri-piri podle sebe.

Ingredience

  • 1 kuře (asi 2 kg), můžete zvolit také konkrétní kuřecí části – prsa, stehna

Na piri-piri marinádu

  • 2 sušené piri-piri papričky (můžete vyměnit za Jalapeňos)
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 6 červených chilli papriček
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 2 citrony, odšťavněné
  • špetku soli

Postup

Nejprve si připravte marinádu. Marinádu připravíte tak, že sušené chilli papričky a ocet vložíte do hrnce a přivedete k varu. Sundejte z plotny a nechte chilli nasáknout octem, zároveň počkejte, dokud ocet nevychladne.

Vložte červené chilli papričky, česnek, namočené sušené chilli papričky a ocet do kuchyňského robotu a ten párkrát zapněte, aby se ingredience hezky zmixovaly dohromady (robot zapněte opravdu jen na chvíli či párkrát pulzněte, aby se ingredience pouze lehce rozmixovaly).

Přidejte uzenou papriku, oregano, tymián, cukr, špetku soli a citronovou šťávu. Znovu zapněte robot a ingredience nechte rozmixovat tak, aby vytvořily pastu, a dejte stranou.

Kuře vložte do mělké misky a malým nožem vytvořte řezy o hloubce 1 cm. Ujistěte se, že jste nezapomněli ani na nohy a spodní stranu kuřete. Kuřecí maso přelijte marinádou a vmasírujte důkladně do řezů. Přikryjte a nechte chladit alespoň 4 hodiny, lepší by však bylo přes noc.

Až budete připraveni vařit, zahřejte troubu na 180 °C (každá trouba peče jinak, tak na to myslete). Kuře pečte 1 hodinu, poté zvyšte teplotu na 220 °C a pečte dalších 30 až 35 minut, dokud neuvidíte, že se na vnější straně kuřete vytvořila kůrka. Vyjměte z trouby a nechte 30 minut odpočinout. Podávejte s bramborovými klínky nebo bramborami ve slupce, salátem coleslaw, kukuřičnými klasy namazanými máslem a hráškem.

Piri-piri kuře

Zdroj: istock.com

Sýrová omeleta s chilli

Rychlá a snadná klasika, na kterou budete potřebovat pouze šest ingrediencí. S pikantními papričkami chutná prostě božsky.

Ingredience

  • 1 jarní cibulka
  • několik snítek čerstvého koriandru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • ½ –1 lžička nasekané čerstvé červené chilli papričky nebo špetka sušených chilli vloček
  • 25 g jemně nastrouhaného čedaru
  • volitelně – můžete si přidat i kus slaniny či šunky, pokud budete chtít

Postup

Jarní cibulku spolu s koriandrem nakrájejte najemno. Vejce rozšlehejte se solí a pepřem. V malé pánvi rozehřejte olej, vložte do něj cibuli, koriandr a chilli a chvilku míchejte, aby trochu změkly. Nalijte vejce a míchejte, dokud se dvě třetiny nevymíchají do obsahu pánve.

S vejcem již nijak nemanipulujte a nechte ho „usadit“ zpět na dno pánve, rozprostřete sýr a vařte asi minutu, dokud omeleta neztuhne a sýr se nerozpustí. Omeletu opatrně přeložte pomocí nože a přesuňte z pánve na servírovací talíř. Konzumujte, dokud je omeleta horká a sýr ještě roztavený.

Sýrová omeleta s chilli

Zdroj: istock.com

Nanuky z manga, chilli a tequily

V tomto receptu se doslova dokonale spojí pikantnost papriček spolu s ledovou chutí mangové zmrzliny. A jelikož je to recept pro dospělé, tak nebude chybět ani kapka „horké“ tequily.

Ingredience

  • 3–4 malá zralá manga, vypeckovaná a oloupaná (potřebujete 500 g dužiny manga)
  • šťáva a kůra ze 2 limetek
  • 140 g moučkového cukru
  • ¼ lžičky pálivého chilli prášku a nějaké navíc k podávání
  • 50 ml tequily

Postup

Dužinu manga dejte do mixéru a zpracujte dohladka. Protlak následně přelijte přes jemné sítko. Přidejte limetkovou šťávu, kůru, cukr, chilli prášek a tequilu a promíchejte, dokud nebude směs hladká a rovnoměrně spojená. Směs nalijte a rovnoměrně rozdělte do formy na nanuky.

Formu dejte do mrazáku a chlaďte 30–45 minut. Vložte tyčinky zmrzliny (dřívka) a nechte zmrazit alespoň 4 hodiny nebo přes noc, dokud zcela neztuhnou. Chcete-li zmrzlinu vyjmout z formy, ponořte formu na několik sekund do horké vody a poté zmrzlinu opatrně vyjměte. Každou z nich posypte trochou chilli prášku navíc a podávejte.

Nanuky z manga, chilli a tequily

Zdroj: istock.com

Pikantní fazolová polévka s chilli

Na přípravu této vydatné fazolové polévky, kterou můžete podávat jako snadnou, rychlou večeři či si ji zabalit jako oběd do práce, budete potřebovat minimální čas na přípravu.

Ingredience

  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička jemného chilli prášku
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 g plechovku (nejlépe rozmixovaných) fazolí, scezené a propláchnuté
  • 1 červená paprika, nakrájená na velké kostičky
  • tortilla chipsy, jako přílohu
  • 4 klínky limetek, k podávání

Postup

V hlubší pánvi rozehřejte olej a na střední teplotě na něm orestujte nakrájenou cibuli do měkka. Přidejte česnek a rajčatový protlak, míchejte 1–2 minuty, dokud se nespojí. Přisypte koření a vařte další 1 min. Vhoďte nakrájená rajčata, plechovku naplňte do poloviny vodou a přidejte do pánve. Zalijte vývarem a vařte odkryté na střední teplotě 10–15 minut.

Okořeňte a poté tyčovým mixérem vyšlehejte dohladka. Přidejte fazole a červenou papriku a vařte dalších 15 minut, dokud paprika nezměkne. Podávejte v miskách s malou hromádkou tortilla chipsů a plátkem limetky.

Pikantní fazolová polévka s chilli

Zdroj: istock.com

Text: Claudie Kornelová
Foto: istock.com
Zdroj: Chilli recipes

Kategorie: Recepty
Tagy: chilli papričky nanuky paprika polévky vareni
Sdílejte článek

Diskuze