Jak si můžete upéci dokonalou pizzu s křupavým základem
Je-li ve vaší rodině pizza jedním z nejoblíbenějších jídel, určitě vás už napadlo udělat si ji doma. A možná jste už i několik způsobů přípravy vyzkoušeli. Ať ano, nebo ne, máme pro vás několik tipů, jak si můžete upéci dokonalou pizzu s křupavým základem, výbornou omáčkou a bohatým obložením podle vašich chutí.
Deset tipů na dokonalou domácí pizzu
Jaká mouka je na pizzu nejvhodnější?
Nejlepší moukou na pizzu je mouka 00. Dodá křupavou kůrku s množstvím velkých, vzdušných bublinek. Je velmi jemně mletá a vhodná též na výrobu těstovin. Můžete použít i mouku označenou jako chlebová mouka.
Jak udělat těsto na pizzu
Těsto na pizzu se skládá jen ze čtyř ingrediencí – mouky, čerstvého droždí, vody a soli. Zpracováním a mísením těsta se lepkový protein v mouce zvětší a natáhne, což způsobí nakynutí těsta. Můžete mísit ručně nebo pomocí mixéru na mísení těsta. Obvykle to trvá přibližně deset minut. Přitlačením prstu zkontrolujte, zda je těsto dostatečně vymíseno – jamka po prstu by měla rychle zmizet.
Nechejte těsto vykynout
Necháte-li těsto dostatečně dlouho vykynout, získá lepší strukturu i chuť. Recepty se liší, ale optimální je čtyřhodinové kynutí – těsto přikryjte vlhkým hadříkem nebo naolejovanou fólií.
Vyválení těsta na pizzu
Když je těsto připraveno, bude pružné a poddajné, takže ho můžete snadno vytáhnout do požadovaného tvaru rukama. Případně použijte váleček. Myslete na to, že pizza by měla mít rovnoměrnou tloušťku po celém povrchu.
Čerstvá rajčatová omáčka na pizzu
Famózní rajčatová omáčka na pizzu vyžaduje specifický druh rajčat na vaření, konkrétně San Marzano. Mají silnou slupku a dužinu, obsahují mnohem méně vody než běžná salátová rajčata. Jsou sladká a nemají mnoho semen. Rajčata oloupejte, nahrubo nakrájejte a povařte s trochou česneku a s pepřem do zhoustnutí.
Omáčka z konzervovaných rajčat
Nemáte-li čerstvá rajčata, můžete použít konzervovaná. Opět však nejlépe fungují italská švestková rajčata San Marzano. Rajčata vyjměte ze šťávy a rozdrťte je rukama nebo drtičem na brambory, aby si zachovala texturu, přidejte trochu mořské soli a černého pepře. Výsledkem je jednoduchá, ale chutná omáčka.
Jaký sýr použít na pizzu?
Možností je nekonečně! Ale na pravou italskou pizzu je vhodná mozzarella. Na druhé straně, při přípravě klasické Margherity se používá i parmazán, který má slanější a pikantnější chuť. Další sýry vhodné na pizzu jsou Provolone, Fontina a Cheddar, dají se kombinovat i s mozzarellou. Důležité je, abyste mozarellu nechali dobře okapat. Potom už stačí použít vaše oblíbené obložení: houby, šunku, salám, různé druhy zeleniny, slaninu, olivy…
Jak dosáhnout křupavého základu?
Většina z nás nemá doma takový luxus, jakým je pec na pizzu. Jak tedy dosáhnete křupavého základu? Podstatné je, aby trouba byla důsledně rozehřátá. Na pečení použijte kovovou misku na pizzu, plech na pečení nebo litinovou pánev. Díky nim získáte podobný efekt jako z pece na
pizzu – základ se rychle opeče a těsto bude rovnoměrně křupavé. Další možností je péci pizzu v předem rozpálené litinové pánvi na varné desce a potom ji vložit pod gril, aby se opekla svrchu.
Vyrobte si vlastní chilli olej
Kapka chilli oleje oživí každou pizzu. Můžete si vyrobit vlastní tak, že do malé láhve s olivovým olejem namočíte chilli papričku a necháte několik dnů odstát. Můžete přidat i různé bylinky, například bazalku nebo tymián. Výborně funguje i česnekový olej, kterým potřete těsto, především okraje, před přidáním rajčatové omáčky.
Investujte do kráječe na pizzu
Kráječe na pizzu nejsou drahé a perfektně krájejí upečenou pizzu. Kromě toho vám pomohou při krájení těžko zpracovatelného těsta filo a listového těsta.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com