Lososová hostina: 5 neodolatelných receptů, které rozproudí chuťové buňky!
Vítejte v říši luxusu a lahodných chutí, kde se losos stává králem talíře! Připravte se na gastronomickou jízdu plnou elegance a špičkových receptů, které povznesou nejen vaše chuťové pohárky, ale i kulinářské umění.
Grilovaný losos s bylinkovým máslem
Ingredience:
- 4 lososové filety (cca 150 g každý)
- 4 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce čerstvě nasekané petržele
- 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
- 1 lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Plátek čerstvého citronu (pro ozdobu)
Postup:
- Ve skleněné míse nebo malém hrníčku smíchejte máslo, nasekanou petržel, kopr, tymián a česnek. Přidejte citronovou šťávu a promíchejte dohladka. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř.
- Lososové filety osolte a opepřete z obou stran.
- Předehřejte gril na střední teplotu. Lososové filety potřete olivovým olejem, aby se předešlo přilnavosti na grilu. Lososa grilujte asi 4-5 minut z každé strany, dokud není maso pevné a šťavnaté.
- Hotový pokrm přendejte na talíře a na každý filet nanesete štědrou porci bylinkového másla. Ozdobte plátkem citronu a ihned podávejte.
Losos na pečených citronech
Ingredience:
- 4 lososové filety (cca 150 g každý)
- 2 citrony (1 na plátky, 1 na šťávu)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička medu
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl podle chuti
- Čerstvý koriandr nebo petržel (pro ozdobu)
Postup:
- V míse smíchejte olivový olej, šťávu z jednoho citronu, nasekaný česnek a med. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř.
- Lososové filety osolte a opepřete z obou stran.
- Citrony omyjte a nakrájejte na tenké plátky, které rozprostřete na pekáč nebo plech na pečení (vytvoříte tím podklad pro lososa).
- Lososové filety položte na podklad z citronů a potřete je připravenou citronovou marinádou. Nechte marinovat minimálně 20 minut, ideálně déle pro lepší proniknutí chutí.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vložte lososa a pečte asi 15-20 minut, nebo dokud maso není pevné a prošpikované citronovými tóny.
- Hotového lososa servírujte přímo na citronových plátcích. Ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželí.
Caesar salát z lososa
Ingredience:
Pro lososa:
- 4 lososové filety (cca 150 g každý)
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Citronová šťáva (z 1 citronu)
Pro krutony:
- 4 plátky bílého chleba, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného česneku
- Sůl a pepř podle chuti
Pro Caesar dresink:
- 1/2 šálku majonézy
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku (utřené)
- Sůl a pepř podle chuti
Zbytek salátu:
- 2 římské saláty
- Parmazán (nastrouhaný)
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Lososové filety osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Kapka citronové šťávy dodá osvěžující nádech. Lososa grilujte na středně vysoké teplotě asi 4-5 minut z každé strany nebo dokud není propečený.
- Na plech dejte kostičky chleba a promíchejte je s olivovým olejem, sušeným česnekem, solí a pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut, nebo dokud krutony nebudou zlatavě hnědé.
- V míse smíchejte majonézu, strouhaný parmazán, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a utřený česnek. Dochuťte solí a pepřem.
- Salát natrhejte na menší kusy a umístěte do mísy. Na salát položte grilované lososové filety, krutony a strouhaný parmazán. Polejte čerstvě připraveným Caesar dresinkem. Na závěr posypte čerstvě mletým černým pepřem.
Bylinkový tatarák z lososa
Ingredience:
- 300 g čerstvého lososa, nakrájeného na malé kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička kaparů, nasekaných
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 lžička křenu (dle chuti)
- 1 lžička čerstvě nasekané petržele
- 1 lžička čerstvě nasekaného kopru
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Toast nebo bagetky
Postup:
- Čerstvý losos nakrájejte na malé kostičky. Ujistěte se, že odstraníte všechny kosti.
- V míse smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, kapary, jemně nasekaný česnek, křen, petržel a kopr. Přidejte šťávu z citronu a promíchejte.
- Do marinády přidejte nakrájeného lososa a důkladně promíchejte. Mísu přikryjte. Lososa nechte marinovat v lednici po dobu asi 30 minut, aby se chutě promísily.
- Po marinování dochuťte tatarák solí a čerstvě mletým černým pepřem. Případně přidejte další citronovou šťávu nebo křen podle chuti.
- Tatarák z lososa servírujte na toastu, s bagetou, nebo jako součást předkrmu na krekrech. Pokud chcete, můžete ozdobit další čerstvou nasekanou petrželí nebo koprem.
Lososové rizoto
Ingredience:
- 300 g lososa, nakrájeného na menší kousky
- 1 šálek arborio rýže
- 1 střední cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 šálku bílého vína
- 4 šálky vývaru (rybí nebo zeleninový)
- 1/2 šálku parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo kopr)
Postup:
- Kousky lososa osolte a opepřete. Na rozpálené pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a lososa na něm rychle opečte ze všech stran. Odložte stranou.
- Ve velkém hrnci rozehřejte zbylý olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a česnek a restujte do měkka. Přidejte arborio rýži a míchejte, dokud nebude mít zlatavou barvu.
- Přidejte bílé víno a za stálého míchání vařte, dokud se víno nevypaří.
- Postupně přilijte lžící po lžíci vývar, přičemž počkejte, až rýže tekutinu absorbuje, než přidáte další lžíci. V tomto procesu pokračujte, dokud není rýže měkká a krémová. To by mělo trvat asi 18-20 minut.
- Do rizota přidejte opečeného lososa a máslo a promíchejte. Vařte ještě 2-3 minuty, dokud není losos opravdu skvěle propečený.
- Přidejte parmazán, čerstvě mletý černý pepř a případně sůl. Rizoto podávejte teplé, posypané čerstvými bylinkami, případně dalším parmazánem.
Text: Claudie Kornelová
Foto: istock.com
Zdroj: Kniha – Salmon Cookbook: Salmon Recipe Book with Yummy Collection of Salmon Recipes od Fawn Brendan
Kniha – My Little Salmon Cookbook: Only the Best Salmon Recipes Every Chef Should Know! od Booksumo Press
Kniha – 285 Essential Salmon Recipes: Salmon Cookbook – The Magic to Create Incredible Flavor! od Allison Bundy
Kniha – Quick and Easy Salmon Recipes: Delicious Ideas for Every Occasion, Shown Step By Step with 300 Photographs od Jane Bamforth
Kniha – Salmon 365: Enjoy 365 Days With Amazing Salmon Recipes In Your Own Salmon Cookbook! od Mila Mason