
Točíte pořád jako přílohy k jídlu brambory a rýži? Zkuste těchto pět chutných a zdravých alternativ
Řízek, steak, játra, guláš, svíčková, losos, těstoviny, bramboráky… a kdo rád jí zdravě, ten může přidat květák nebo zeleninové karbanátky. Pokud jde o varianty obědových jídel, jsme kreativní. Jen u příloh to tak slavné není. Vzpomínejte - měli jste v poslední době něco jiného, než rýži, brambory nebo knedlíky? A ne, hranolky nebo krokety coby jiný způsob úpravy brambor vám neuznáváme.
Když řekneme, že možných příloh je mnohem více, mnozí se na nás asi budou dívat nedůvěřivě. Češi jsou konzervativní – budiž, na tom být konzervativní není v principu nic špatného. Jenže pokud jde o jídlo, je to poněkud falešný konzervatismus. Myslet si, že naši předkové jedli to stejné, je chybou. Samozřejmě znali brambory a rýži, ale tyto pochutiny nebyly vždy dostupné. Tak je často nahrazovali kroupami, hrachem, jáhlami, zeleninou, dokonce i houbami.
Abychom zdůraznili, že je svět příloh pestrý, rozhodli jsme se v našem výčtu pěti alternativních příloh tyto tradiční pochutiny vynechat a zaměřit se na méně známá jídla. Všechna ale velmi zdravá a rovněž univerzální z hlediska využití – můžete si je dopřát k uzenému bůčku i brokolicovým karbanátkům.
1. Pohanka
Nejdříve se ale trochu popřeme – začínáme totiž pohankou, která je naopak stejně tradiční, jako kroupy i hrách. Třeba v 16. století to bylo dominantní přílohové jídlo. Sice ji dnes vidíme na talířích strávníků málokdy, pořád ji ale bez problémů koupíte v každém supermarketu. Naprosto jednoduše se vaří – stačí spařit vařící vodou a nechat pár minut nabobtnat. A co vám taková příloha dá? Třeba cholin, který regeneruje jaterní buňky, pak vitamin C a E, a také aminokyselinu lysin, která pomáhá na opary. A jak pohanka chutná? Pokud se ptáte na náš názor – skvěle!
2. Batáty
Vypadají jako brambory, ale nejsou to brambory. Batátům se říká sladké brambory, přitom ve skutečnosti obsahují podobné množství sacharidů. Zato ale méně kalorií – 100 g batátů obsahuje podle webu Kaloricketabulky.cz 75 kcal (brambory mají 89 kcal). Přitom vás batáty nasytí na dlouhou dobu. A co chuť? Výborná, nejvíce jim to sluší na rozmarýnu, na česneku nebo na zázvoru.
3. Quinoa
Dostáváme se k exotičtějším pochutinám. Quinoa pochází původně z Jižní Ameriky, takže nejběžněji byla využívána jako přílohové jídlo třeba k smaženému morčeti. Pro dobrý oběd nemusíte lovit v kleci v pokoji vašeho dítěte, zkuste spíše tu quinou. Obsahuje hodně vlákniny, dále hořčík, vitamíny skupiny B (především B1, B2 a B6) a vitamín E.
4. Amarant
Amarant se chová podobně jako obilná zrna, ale není to obilnina. Zrníčka amarantu křupou v ústech trochu jako kaviár. Vaří se docela dlouho – 25 až 30 minut. Za trpělivost vás odmění velkým množstvím železa, což je dobré pro lidi bojující s chudokrevností. Také obsahuje hořčík, zinek a vápník. Posiluje obranyschopnost, odbourává stres.
5. Bulgur
Je moc dobrý, chutná lehce po oříšcích. A vaří se podobně jako rýže. Bulgur je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B i minerálních látek. Pro ty, co rádi jedí ekonomicky, máme dobrou zprávu – je to velmi levná potravina. Půlkilové balení koupíte klidně za 30 korun.
Text: Marek Konvalinka
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis HOME