Toto jsou 3 TOP recepty roku 2019 ze sociálních sítí
I když je rok 2019 už za námi, přinesl mnoho zajímavých nápadů, které si můžeme přenést do budoucnosti. Například: recepty na dobroty, které získaly na sociálních sítích nejvíce hlasů. Víte, které patřily k nejoblíbenějším?
Lívancový tác (Máslové lívance)
Tento recept je skvělým tipem na víkendovou snídani, třeba i do postele. Základem jsou máslové lívance, které uložíte na tác s různými druhy doplňků: bobulové ovoce, jogurt, džem, nakrájený banán, nutela, máslo, slanina, arašídové máslo aj. Každý si k nim dá to, na co má chuť, nebo vyzkouší více druhů.
Na máslové lívance potřebujete:
2 hrnky univerzální mouky
2 lžíce cukru
1 lžíce prášku do pečiva
1/2 kávové lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
2 hrnky podmáslí
2 velké vejce
1 polévková lžíce vanilkového extraktu
¼ hrnku nesoleného másla, rozpuštěného a mírně ochlazeného
máslo nebo olej na opékání na pánvi
Postup přípravy lívanců
Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V samostatné misce smíchejte podmáslí, vejce, vanilku a rozpuštěné máslo. Přidejte k suchým přísadám a vytvořte jednotnou hmotu.
Předehřejte pánev (ideálně určenou přímo na lívance) na mírném ohni a namažte ji máslem nebo olejem. Nalejte menší dávky těsta a opékejte. Když je okraj suchý a uprostřed se objevují bublinky, je čas lívance otočit. Druhou stranu opékejte kratší dobu. Podávejte ihned.
Banánovo-čokoládový chlebíček
Lehký, jednoduchý, rychlý a chutná výborně.
Na banánový chlebíček potřebujete:
1 hrnek univerzální mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
1 lžička sody bikarbony
1/2 kávové lžičky mořské soli
3 velké hnědé banány, rozmačkané
1/4 hrnku nesoleného másla, roztopte a nechejte mírně vychladnout
1/4 hrnku řepkového nebo kokosového oleje
3/4 hrnku hnědého cukru
1 velké vejce
1 kávová lžička vanilkového extraktu
1 hrnek rozdrobených čokoládových lupínků
Postup přípravy chlebíčku
Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte formu na pečení. Smíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a mořskou sůl.
Rozmačkané banány smíchejte s rozpuštěným máslem a olejem, promíchejte. Přidejte cukr, vejce, vanilkový extrakt. Suché přísady vmíchejte do vlhkých přísad. Přidejte 3/4 hrnku čokoládových lupínků.
Těsto nalejte do připravené formy. Posypte zbylými lupínky a pečte 50 až 65 minut – testujte párátkem. Nechejte vychladnout, vyklopte a podávejte. Dobrou chuť!
Toskánsky salát s tuňákem a fazolemi
Ze zdravých receptů získal velmi mnoho pozitivních hodnocení tento jednoduchý a zdravý salát.
Na toskánský salát potřebujete:
4 hrnky špenátu nebo jiného oblíbeného listového salátu
1 konzerva fazolí – 425 g
1 konzerva tuňáka
1/2 hrnku cherry rajčátek
1/4 hrnku nakrájených oliv
tenké plátky z jedné červené cibule
2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
šťáva z 1/2 citronu
1/4 hrnku drceného sýra feta
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy salátu
Fazole propláchněte a nechejte vodu odtéci, všechny ingredience smíchejte. Pokapejte olivovým olejem a šťávou z citronu, přidejte sýr feta, pořádně promíchejte. Dochuťte solí a černým pepřem. Dobrou chuť!
Sabína Zavarská
foto: istock
zdroj: huffpost.com