Tradiční české jídlo se probojovalo do top 100 nejlepších na světě. Není to svíčková ani česnečka
Prestižní žebříček TasteAtlas Awards každoročně porovnává stovky tradičních jídel z celého světa. Výsledky vycházejí z více než milionu recenzí a hodnocení od lidí, kteří daná jídla opravdu ochutnali. V aktuálním žebříčku 2024/25 se mezi stovku nejlepších dostalo i jedno české jídlo – i když jen těsně.
A jaké pochoutky letos zabodovaly?
První místo si letos vysloužila kolumbijská lechona – celé vepřové, plněné rýží, hráškem a směsí koření, pečené pomalu několik hodin, až má dokonale křupavou kůži a šťavnaté maso.
Druhá příčka patří ikonické neapolské pizze a třetí místo obsadil brazilský steak picanha – šťavnatý kousek hovězího masa grilovaný na způsob churrasca, který je v Jižní Americe považován za opravdový gurmánský zážitek.
Sladká specialita z Valašska
Ako jediný český zástupce obsadil 99. místo valašský frgál – kulatý koláč typický pro Zlínsko. Nejde přitom o žádný obyčejný moučník. Frgál mívá průměr kolem 30 centimetrů a plní se různými náplněmi – nejčastěji hruškovou, makovou, tvarohovou nebo povidlovou. Za původní se považuje právě hruškový.
Od roku 2013 má frgál ochranné označení EU jako tradiční regionální specialita. Označení „pravý valašský frgál“ tak mohou nést pouze koláče, které vznikly přímo v tomto regionu.
Proč zaujal právě on?
Podle TasteAtlas zaujme valašský frgál hlavně svou autentičností a chutí. I když je připravován z jednoduchých surovin, působí slavnostně a výjimečně. Lidé oceňují jemné, měkké těsto, poctivou vrstvu náplně a fakt, že frgál má v české kuchyni pevné místo – ať už jde o běžné dny nebo slavnostní chvíle.
Česká kuchyně stále v kurzu
V loňském ročníku žebříčku bodovala česnečka, která se umístila na 50. místě. Letos ji vystřídal právě frgál, který ukazuje, že i české sladké pečivo má světu co nabídnout. Tradiční pochoutka z valašských pecí si tak našla cestu i k mezinárodnímu publiku.
Galerie:
- Radost z domácího vaření
- Valašský frgál
- Kolumbijská lechona
- Neapolská pizza s kouřovým okrajem
- Picanha z grilu
Text: Karolína Mechová
Foto: Shutterstock
Zdroj: 100 Best Dishes in the World – TasteAtlas Awards 24/25
Co je to prosím „celé vepřové“? Je to myšleno jako celé sele? Děkuji za upřesnění.
zřejmě kus krkovice vcelku, nebo celý oříšek kýty, já nejraději kus bůčku
Tak ze Zlínska určitě neee,… to je specialita původně z Frenštátu, potažmo Rožnova, tam se tato tradice ještě udržela, v době zániku, potom se toho ale chytla bohužel komerce. Asi z toho Zlína. Jednoduché kynuté těsto s nějakou náplní. Ideálně hruškovými povidly, ale hrušky na Valašsku valem ubývaly a hruškové křížaly, ze kterých se tato povidla dělaly, byly ekonomicky neúnosné. nebyly sušárny. Nahradila je švestková povidla. Za socíku ještě tvaroh, co by místní dostupná komodita. Ale ovcí v JZD taky ubývalo. Takže kravský. Sledovanost v mléčné lize byla u krav. Zbytek pro náročnost valem ubýval.
Omlouvám se: ta povidla dělala ;-(
Je to k pousmání, že zrovna „frgál“. Když jsem se kdykoliv před svou již nežijící babičkou z Rožnova zmíní, že její Frgal je výborný, tak mi ho málem vzala z ruk. Ona vždy dělala jen valašský vdolky, protože Frgal byl pro ni nepodařený koláč, který se rozdával dětem. 😁
Tak každý má jiné vzpomínky, pro nás byly frgále vzácností, slavnostní kousek mezi obyčejným. Dostávali jsme ho k jídlu na jarních prázdninách, pouze ve středu, pouze když se lyžovalo na Bílé. jiné dny to by jen kus salámu, rohlík, fidorka a pohárek horkého čaje z termosky. K snídani bývala hustá horká polévka a horký čaj v hospodě a večeře jen jednotné jednoduché hospodské cokoliv. V 80. tých letech nebylo moc na výběr pro děti na ROH akci ve Frenštátu. Ale frgál byl korunou sněžného týdne.