Zdroj: Shutterstock

Tradiční české jídlo se probojovalo do top 100 nejlepších na světě. Není to svíčková ani česnečka

Prestižní žebříček TasteAtlas Awards každoročně porovnává stovky tradičních jídel z celého světa. Výsledky vycházejí z více než milionu recenzí a hodnocení od lidí, kteří daná jídla opravdu ochutnali. V aktuálním žebříčku 2024/25 se mezi stovku nejlepších dostalo i jedno české jídlo – i když jen těsně.

A jaké pochoutky letos zabodovaly?

První místo si letos vysloužila kolumbijská lechona – celé vepřové, plněné rýží, hráškem a směsí koření, pečené pomalu několik hodin, až má dokonale křupavou kůži a šťavnaté maso.

Druhá příčka patří ikonické neapolské pizze a třetí místo obsadil brazilský steak picanha – šťavnatý kousek hovězího masa grilovaný na způsob churrasca, který je v Jižní Americe považován za opravdový gurmánský zážitek.

Kynutý koláč krájený na díly s mákem, povidly, tvarohem a ovocem pod máslovou drobenkou; jemné těsto, nasládlé a voňavé, s příjemnou kyselkavostí ovoce.

Valašský frgál Zdroj: Shutterstock

Sladká specialita z Valašska

Ako jediný český zástupce obsadil 99. místo valašský frgál – kulatý koláč typický pro Zlínsko. Nejde přitom o žádný obyčejný moučník. Frgál mívá průměr kolem 30 centimetrů a plní se různými náplněmi – nejčastěji hruškovou, makovou, tvarohovou nebo povidlovou. Za původní se považuje právě hruškový.

Od roku 2013 má frgál ochranné označení EU jako tradiční regionální specialita. Označení „pravý valašský frgál“ tak mohou nést pouze koláče, které vznikly přímo v tomto regionu.

Přečtěte si také:
Mexická kuchyně zahřeje tělo a potěší oko. Vyzkoušejte ty nejznámější pokrmy

Proč zaujal právě on?

Podle TasteAtlas zaujme valašský frgál hlavně svou autentičností a chutí. I když je připravován z jednoduchých surovin, působí slavnostně a výjimečně. Lidé oceňují jemné, měkké těsto, poctivou vrstvu náplně a fakt, že frgál má v české kuchyni pevné místo – ať už jde o běžné dny nebo slavnostní chvíle.

Přečtěte si také:
Točíte pořád jako přílohy k jídlu brambory a rýži? Zkuste těchto pět chutných a zdravých alternativ

Česká kuchyně stále v kurzu

V loňském ročníku žebříčku bodovala česnečka, která se umístila na 50. místě. Letos ji vystřídal právě frgál, který ukazuje, že i české sladké pečivo má světu co nabídnout. Tradiční pochoutka z valašských pecí si tak našla cestu i k mezinárodnímu publiku.

Galerie:

Text: Karolína Mechová
Foto: Shutterstock
Zdroj: 100 Best Dishes in the World – TasteAtlas Awards 24/25

Kategorie: Recepty
Tagy: dezert moučník peceni Recepty vaření
Sdílejte článek

Diskuze