Znáte nejjednodušší způsob, jak oloupat a nasekat česnek? Šéfkuchaři používají osvědčenou techniku, která vám přípravu česneku výrazně urychlí
Ať už připravujete kuřecí maso, dušenou zeleninu, karbanátky, marinádu, nebo dresink – česnek udělá každé jídlo ještě chutnějším. Nemluvě o tom, že je plný zdraví prospěšných látek. Jediným problémem je jeho loupání. Tenké vrstvy slupek se neodstraňují nejsnáze, naštěstí i na to vymysleli šikovní kuchaři zjednodušení.
Odstraňování jemné česnekové slupky kousek po kousku je nejenže zdlouhavé, ale slupky mají tendenci lepit se na prsty, což celý proces ztěžuje. V některých prodejnách jste možná viděli už předem oloupané stroužky, ty však nejsou tak čerstvé, což se odrazí i na chuti. Jak tedy nejjednodušeji oloupat česnek? Jak to dělají zkušení šéfkuchaři?
Loupání česneku metodou drcení
Na tuto jednoduchou, a přece účinnou metodu nepotřebujete nic víc než desku na krájení a kuchařský nůž.
Krok č. 1
Vyberte z česneku jeden stroužek, položte ho na desku na krájení kořenovým koncem směrem k vám. Aby deska neklouzala, podložte ji vlhkou kuchyňskou utěrkou.
Krok č. 2
Přiložte plochou stranu patnácticentimetrového až dvaceticentimetrového kuchařského nože na stroužek česneku tak, aby ostrá strana směřovala od vás. Rukou jemně uhoďte po ploché straně na stroužek přiloženého nože. Někdy je třeba stroužek přitlačit ještě jednou.
Tento trik mírně rozdrtí stroužek česneku a uvolní slupku. Potom ji snadno odstraníte za pár sekund a pokračujete dále s ostatními stroužky, které do jídla potřebujete.
Proč je metoda loupání česneku rozdrcením nejlepší?
Jedním z důvodů, proč ji má v oblibě mnoho kuchařů a hospodyněk, je fakt, že nepotřebujete žádné speciální nástroje nebo vybavení. Potřebujete jen desku na krájení a kvalitní nůž.
Zároveň takto oloupete česnek bez toho, že byste museli přerušit přípravu jídla na nějakou dobu – uděláte to rychle vedle ostatních věcí, dokonce takto stihnete oloupat česnek i za chvíli kratší, než je třeba k rozehřátí oleje na pánvi.
Bonusem navíc je skutečnost, že při tomto způsobu loupání česneku stroužek zároveň jemně rozdrtíte, čímž se uvolní část síry a zintenzivní se chuť česneku.
Jak nasekat česnek úplně najemno, aby vynikla jeho chuť?
Sekání česneku najemno je klíčovou zručností v každé kuchyni, určitě ji využijete i v té vaší. Malé kousky česneku jídlu dodají intenzivnější chuť než nahrubo nasekaný česnek. Je to proto, že poškozené buňkové stěny česneku uvolňují sloučeniny alliin a alliinázu, které navzájem reagují a vytvářejí aromatickou sírovou sloučeninu alicin. Čím víc jsou buňkové stěny narušeny (sekáním, mletím, drcením), tím je česnekové aroma ostřejší.
Použijte stabilní desku na krájení (nebo ji podložte vlhkou utěrkou) a připravte si ostrý nožík. Nejprve česnek nakrájejte podélně na tenké plátky. Posouvejte prsty tak, abyste se nepořezali. Potom otočte nakrájený česnek o devadesát stupňů, přidržte horní část nože levou rukou při desce a kývavým pohybem nakrájejte česnek.
Špička nože zůstává stále na desce, ale konec rukojeti nože posouváte doleva a doprava a nahoru a dolů po česneku, abyste ho nakrájeli na velmi malé kousky. Jednou nebo dvakrát v procesu sekání setřete najemno nasekaný česnek z čepele nože a pokračujte.
Takto připravený česnek použijte do patnácti minut, abyste dosáhli co nejlepší chuti.
Sabína Zavarská
Zdroj: eatthis.com, thekitchn.com
Foto: istock.com
A co klíčky ? Sabíno