Ohromte rodinu dokonalým vánočním stromkem: Tipy k výběru a péči
Na vytvoření správné vánoční atmosféry se podílí mnoho faktorů. Jedním z nejsilnějších je krása a vůně živého stromku. Pokud si vyberete správný typ stromku a budete s o něj dobře starat, vydrží zdravý a krásný až do Tří králů, tedy do 6. ledna.
1. Před koupí
Dřív, než se vydáte na nákup stromku, změřte výšku místnosti, do které ho umístíte, a nezapomeňte zohlednit výšku stojanu na stromek. Stejně tak je třeba brát v úvahu šířku stromu, která bývá rozličná. To je důvod, proč byste neměli kupovat zabalený vánoční stromek bez toho, aniž byste ho viděli v plné kráse.
Když kupujete strom zabalený v síti, nevíte, co vás čeká po jeho rozbalení. Výšku sice vidíte, ale ne šířku, rozmístění větviček ani hustotu. Má to však i praktický důvod – stromy svázané delší čas v síťovině nemohou profitovat z cirkulace vzduchu. Výsledkem je, že strom se začne zahřívat, shodí jehličí a bude se rozkládat podstatně rychleji.
Z množství druhů jehličnanů se za nejspolehlivější vánoční stromy považují kavkazské jedle (jedle Nordmannova, Abies nordmanniana), stříbrné jedličky (smrk pichlavý glauca), jedle korejské (Abies koreana), jedle bělokoré (Abies alba), ale i některé druhy borovic.
U nás je oblíbená zejména voňavá borovice lesní (Pinus sylvestris) a borovice černá (Pinus nigra). Ze smrků jsou tradiční smrk ztepilý (Picea abies), smrk pichlavý (Picea pungens) a smrk omorika (Picea omorika).
Hlavní výhodou smrku omorika je jeho štíhlá koruna s mírně převislými větvemi. Jestli máte menší pokoj, který chcete ozdobit vánočním stromečkem, nebo málo místa, tento strom je ideální volbou.
Víte o tom, že jedle bělokorá je známá jako jeden z prvních druhů jehličnanů využívaných jako vánoční stromek? Pochází ze střední a jižní Evropy a ve volné přírodě roste od Pyrenejí až po Karpaty. Je však velmi citlivá na čistotu ovzduší, zvěř a klimatické změny. Kromě vánočních stromků se zužitkovává na dřevo a na výrobu esenciálních olejů.
2. Jak vybrat to nejlepší
Nejdůležitější je vybrat si zdravý strom. Zdraví stromu má velký vliv na to, jak dlouho vydrží v interiéru pěkný a svěží. Existuje několik věcí, které byste měli mít na paměti při výběru dokonalého vánočního stromečku.
Nejprve zkontrolujte jeho barvu. Prohlédněte všechny větvičky, jehličí, a když si všimnete jakéhokoliv šedého nebo hnědého zbarvení, je to znakem toho, že stromek už není v nejlepší kondici. Problémem je, že někteří prodejci stromky osvěžují barvami, proto si všímejte i dalších indicií.
Sledujte, zda mu opadává jehličí nebo drží pevně. Nejlepším ukazatelem zdraví stromu je test pádem. Uděláte ho jednoduše: podržte strom pár centimetrů nad zemí a následně ho rázně pusťte. Pokud při tom opadne více jehličí, znamená to, že není čerstvý.
Ne všechny stromy jsou však stejné. Jehličí smrku ztepilého má tendenci padat více než jehličí jiných stromů. V tomto případě ani test pádem nemusí být nejlepším ukazatelem čerstvosti.
Existuje i další způsob, jak zkontrolovat pevnost jehličí. Přejeďte rukama po větvích a uvidíte, kolik jehliček opadne. Je běžné, že spíš opadává vnitřní jehličí stromu, ale jehličí na vnějších částech větví by mělo držet pevně.
Vyberte si strom, který je alespoň částečně ve stínu a dále od cestiček, kudy chodí nakupující. Vydrží déle, protože už byl naučený na méně přímého slunečního světla, a tedy neshodí jehličí tak rychle, jako kdybyste stromek ze slunce postavili do tmavšího koutu bytu.
3. Když ho přinesete domů – první kroky
Rozřezejte síť, aby se větve mohly uvolnit a vrátit do své přirozené polohy. Odřízněte 2,5 cm z kmene, tak se otevřou jeho póry – je to podobné, jako když dáváte čerstvé květiny do vázy. Pokud je strom skutečně čerstvý, na řezu se objeví míza, kterou se strom snaží zahojit ránu.
Díky řezu dokáže stromek lépe absorbovat vodu, kterou potřebuje, aby vydržel déle svěží. Dalším krokem je tedy umístění kmene stromu do vědra s vodou ven na stinné a před větrem chráněné místo.
Tam zůstane až do zdobení. Dřív, než stromeček přenesete do interiéru, jemně ho oklepejte, aby opadaly všechny uvolněné jehličky, a připravte pro něj stojan, který se dá naplnit vodou, aby vydržel déle.
4. Péče o vánoční stromek
Zamysleli jste se nad tím, co odrazuje nejvíce lidí od nákupu živého vánočního stromku? Je to především obava, že nevydrží během celé sezóny, že brzy opadá, uschne, zvadne. I na to existují finty. Funguje to jednoduše – čím dřív stromek postavíte do interiéru, tím je vyšší riziko, že nevydrží vypadat svěže až do ledna.
Na koupi stromu je ideální druhý a třetí prosincový týden. Po koupi se ho snažte udržovat co nejdále od tepla a dopřejte mu dostatek vody. Zdravé čerstvě řezané stromy vydrží v interiéru krásné až čtyři týdny. Starejte se o něj podobně, jako se staráte o drahou kytici květin.
Vězte, že zanedbaná péče se velmi rychle odrazí na jeho kráse, dokonce ze dne na den. Nepřítelem živých řezaných stromů není jen teplo, ale i světlo. Nejméně správné místo pro stromek uvnitř je blízko krbu, pece či radiátoru. U otopných těles uschne nejrychleji. Ideální místo znamená několik hodin přirozeného světla každý den.
Stromek také pravidelně stříkejte vodou, aby získal další hydrataci. Odmění se nejen krásou, ale i vůní. Hladinu vody ve stojanu nebo v nádobě, do které jste ho uložili, kontrolujte pravidelně – ideálně každý den.
Budete překvapení, kolik vody dokáže zkonzumovat. Během prvních týdnů řezaný stromek vypije až jeden dva litry vody denně, takže ji vždy v případě potřeby doplňte. Tušili jste, že stromy nepijí jen vodu? Zkušení zahrádkáři doporučují pro stromek namíchat limonádu! Stačí ve vodě rozpustit cukr, díky kterému bude vánoční stromek déle svěží.
Dalším málo známým trikem je neumisťovat do blízkosti stromku misky s ovocem. I když to může být pěkné a efektní, etylenový plyn z ovoce působí i na rostliny a stromy, v důsledku čehož rychleji opadá jehličí.
A co vánoční osvětlení na stromek? Nejvhodnější jsou řetězy z LED světel, protože nezahřívají větve a nevysušují je tak jako staromódní žárovky. Jestli ještě používáte starou soupravu, určitě investujte do nového osvětlení, vyplatí se to i z hlediska úspory energie. Nové LED diody šetří energii. Jak ještě ušetříte? Nenechávejte stromek svítit, když jdete spát nebo nejste doma.
5. Co je lepší pro planetu – živý, nebo umělý vánoční stromek?
Kromě nádherné svěží vůně a zelené barvy existuje spoustu dalších důvodů, proč dnes mnohé rodiny upřednostňují živý stromek před umělým.
Odhady říkají, že na vypěstování živého stromku použijeme 10krát méně materiálů a 5krát méně energie než na výrobu umělého. Proto se na živé vánoční stromy díváme jako na udržitelný obnovitelný zdroj s nižší uhlíkovou stopou, než jakou s sebou nesou umělé stromy.
Živé stromy jsou plně biologicky rozložitelné a je možné je recyklovat a kompostovat. Pozitivní informací je snaha mnoha společností vysadit jeden a více stromků namísto jednoho právě poraženého.
Pěstování vánočních stromků ve speciálních školkách určených jen na tento účel podle odborníků na ekologii prospívá životnímu prostředí. Je to proto, že tyto jehličnany dokážou absorbovat celé tuny kysličníku uhličitého ročně.
Fotogalerie
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shuttersrtock
Zdroj: časopis HOME