Polévkové zahřátí na zimu
Polévka je pro některé lidi nejoblíbenějším chodem. Speciálně v zimě, kdy se z ní při správných ingrediencích může stát účinný bojovník proti chorobám.
Čočkovo-špenátová
Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA
2 šálky předem namočené čočky
100 g čerstvého špenátu
1 konzerva krájených rajčat
1 velká cibule
3 velké mrkve
2 stonky celeru
3 stroužky česneku
2 šálky hustého vývaru (popř. bujón)
3 bobkové listy
čerstvá bazalka
sůl
koření
olivový olej
parmazán na posypání
1. Ve velkém hrnci na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek (ten přidáme až po chvíli, aby nezhořkl). Pak přimícháme nadrobno nakrájenou mrkev a celer. Po 5 minutách přidáme čočku a restujeme spolu ještě asi 5 minut.
2. Zalijeme vývarem a vodou téměř až po okraj hrnce, opepříme, osolíme, přidáme bobkový list a vaříme přikryté asi 15 minut.
3. Když zelenina začne měknout, přidáme i rajčata a vaříme doměkka.
4. Těsně před dokončením dáme vařit i nahrubo nasekané špenátové listy a bazalku. Chvíli mícháme a hned odstavíme. Pokud má polévka sloužit jako hlavní chod, posypeme ji parmezánem a podáváme s čerstvým pečivem.
Léčivá – miso ramen
Čas potřebný na přípravu: 2,5 HODINY
kuřecí kosti na polévku (hřbety, krky…)
2 šálky nahrubo nasekaného čínského zelí
1 šálek výhonků (bambusové nebo mungo)
1 mrkev
4 stroužky česneku
2 PL olivového oleje
2 lžičky nastrouhaného zázvoru
3 jarní cibulky s natí
2 balíčky vaječných nudlí ramen
4 vejce
1 kostka uzeného tofu
2 čerstvé chilli papričky
1/2 šálku miso pasty
2 lžíce sójové omáčky
2 PL saké
1 lžička sezamového oleje
sůl
1. Kuřecí kosti pořádně omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, jemně osolíme a za jemného bublání necháme vařit asi hodinu a půl, dokud nezískáme hustý vývar.
2. Mezitím si uvaříme vajíčka natvrdo a připravíme si podklad pro polévku. V misce smícháme miso, sójovou omáčku, saké a sezamový olej.
3. Na menší pánvi rozpálíme olej a krátce osmahneme česnek a zázvor, ke kterým přidáme čínské zelí a mrkev. Po 2 až 3 minutách odstavíme. Na této jisté pánvi krátce z obou stran osmažíme i horizontálně rozřezané tofu.
4. Ve středně velkém hrnci uvaříme nudle podle návodu.
5. Všechny složky polévky rovnoměrně rozdělíme do misek – 2 PL miso pasty a nudle zalijeme vývarem a dobře promícháme. Pak přidáme najemno nakrájenou cibulku, výhonky a zelí s mrkví. Navrch položíme tofu a rozkrojené vajíčko. Hned podáváme.
Krémová květáková
Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA
1 lžíce oleje
2 středně velké cibule
sůl
3 stroužky česneku
1 velký květák
1 šálek suchého bílého vína
4 šálky kuřecího vývaru
bílý pepř
olivový olej
čerstvý tymián
čerstvý petržel
starší chléb
1. Ve větším hrnci osmahneme na oleji najemno nakrájenou cibuli. Když je sklovitá, přidáme česnek a na drobné kousky rozebraný květák. Chvilku mícháme a pak zalijeme vínem, které necháme chvíli odpařovat.
2. Snížíme teplotu, přidáme vývar a opepříme. Vaříme, dokud květák není měkký.
3. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem úplně najemno.
4. Na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na proužky (nebo na kostičky) nakrájený chléb, který i jemně osolíme.
5. Polévku podáváme posypanou nasekanými bylinkami a čerstvými kousky topinky.
TEXT: LUCIA Kušnírová
FOTO: isifa/Shutterstock