Bydlení jako žádné jiné! Vydařená rekonstrukce podkrovního mezonetu

Citlivě zrekonstruovaný podkrovní byt nabízí originální bydlení v historickém centru Košic. Zážitek z bydlení v centru města přináší originálně zrekonstruované podkroví starého měšťanského domu. Kdysi zanedbaná půda rozvinula svůj potenciál naplno, a to díky odhodlání a vytrvalosti investorů – manželů Tyčiakových.
Reklama

„Inspirací k rekonstrukci byla myšlenka vytvořit špičkové bydlení přímo v centru Košic. Tehdy jsem ještě netušil, jestli byty budou sloužit nám nebo nájemníkům,“ vzpomíná majitel.

Reklama

Toto stylové bydlení se nachází v samém srdci Košic. Při rekonstrukci se využila okna a doplňkový sortiment od značky VELUX, které lze použít i při renovacích historických budov. FOTO MARTIN MATULA

Toto stylové bydlení se nachází v samém srdci Košic. Při rekonstrukci se využila okna a doplňkový sortiment od značky VELUX, které lze použít i při renovacích historických budov. FOTO MARTIN MATULA

Kuchyně svým vzhledem připomíná nábytkovou sestavu. Nechybějí tu otevřené police, které ji oživují. Nevšedním zpestřením je i výraznější vzorovaná tapeta tlumených barev. FOTO MARTIN MATULA

Kuchyně svým vzhledem připomíná nábytkovou sestavu. Nechybějí tu otevřené police, které ji oživují. Nevšedním zpestřením je i výraznější vzorovaná tapeta tlumených barev. FOTO MARTIN MATULA

Jedinečný genius loci

Renovace pod drobnohledem památkového úřadu je vždy výzvou. Majitel však měl od začátku zájem zachovat co nejvíc původních prvků a vytvořit jedinečný genius loci podkroví. Ve spolupráci s architekty se mu podařilo zrealizovat dvě originální bytové jednotky, které v současnosti košičtí památkáři hrdě prezentují jako mimořádně vydařený příklad rekonstrukce historické střechy. Pracovníci památkového úřadu ocenili přístup investora a košického dua architektů Kristíny Kristiánové a Stanislava Mráze.

Přečtěte si také:

Kdy se vám vyplatí investovat do rekonstrukce podkroví

„Vážíme si hodnotných historických konstrukcí a detailů. Snažili jsme se zachovat co nejvíce původních částí. Ponechali jsme celou konstrukci krovu a vyměnili jsme jen jeho poškozené části a krokve. Zateplení jsme realizovali nad krovovou konstrukcí, čímž jsme v prostoru přiznali krokve a neubrali jsme tak nic z vnitřního prostoru,“ vysvětlují architekti, kteří renovaci zastřešili. Podstřešní prostor členěný dřevěnými prvky tak i díky nim nabízí útulné a zároveň moderní bydlení. Původní trámy plní nosnou funkci – v místech, kde nebylo možné pro nevyhovující stav zachovat originální dřevo, se použilo nové, jehož vzhled byl vizuálně přizpůsobený tomu původnímu.

V bytě nechybějí dvě koupelny s toaletami. Ta na spodním podlaží se nachází hned za paralelní kuchyní. FOTO MARTIN MATULA

V bytě nechybějí dvě koupelny s toaletami. Ta na spodním podlaží se nachází hned za paralelní kuchyní. FOTO MARTIN MATULA

Dřevěné trámy dodávají bydlení pod střechou jedinečnou atmosféru – většina z nich je původní, měnily se jen poškozené části. FOTO MARTIN MATULA

Dřevěné trámy dodávají bydlení pod střechou jedinečnou atmosféru – většina z nich je původní, měnily se jen poškozené části. FOTO MARTIN MATULA

Architektonická čistota, řemeslná zručnost

Při pohledu do interiéru zaujme nejen architektonická čistota, ale i řemeslná zručnost zhotovení. Majitel se vyjadřuje uznale i o realizační firmě J.M.J.Pro, která práce na této rekonstrukci vykonávala. Stojí za ní bratři Šarišští ze Zborova u Bardejova, kteří se dlouhá léta věnují právě rekonstrukcím historických památek. Jeden z nich dokonce studoval práci s dřevem až v Japonsku. „Vždy si dokázali citlivě poradit i se zdánlivě neřešitelnou situací. Spolupráce s nimi byla skutečně na vysoké úrovni,“ vzpomíná spokojený majitel.

Domácí paní chtěla, aby na ložnici navazovala koupelna. Majitelé se nakonec rozhodli pro atypické řešení, v rámci kterého je koupelna umístěna ve skleněné konstrukci. FOTO MARTIN MATULA

Domácí paní chtěla, aby na ložnici navazovala koupelna. Majitelé se nakonec rozhodli pro atypické řešení, v rámci kterého je koupelna umístěna ve skleněné konstrukci. FOTO MARTIN MATULA

Zasklenou koupelnu na míru vyhotovili Rudolf Rafael a Ondrej Timko z košické společnosti TITO. Pozůstává z bezrámových skleněných panelů s posuvnými vstupními dveřmi. Realizace koupelny byla náročná nejen z hlediska navrhovaného řešení. Komplikovaná byla i doprava jednotlivých kusů a montáž v členitém podkrovním prostoru. 

Dřevo se ve formě trámů a stolku pod umyvadlem objevuje i v koupelně na horním podlaží. Zajímavým ozvláštněním je obklad z drobné mozaiky. FOTO MARTIN MATULA

Dřevo se ve formě trámů a stolku pod umyvadlem objevuje i v koupelně na horním podlaží. Zajímavým ozvláštněním je obklad z drobné mozaiky. FOTO MARTIN MATULA

Romantické bydlení pod hvězdami

Dvojice mezonetových bytů se nachází na nejvyšším poschodí měšťanského domu pod střechou vysokou 9 m. Každý z nich má rozlohu přibližně 100 m2. Ten, který jsme navštívili my, je orientovaný do Hlavní ulice a nabízí komfortní úkryt před ruchem města i jedinečný výhled na hvězdy přímo z postele. Vchází se do něj z prostranné vstupní části, z níž vede schodiště do soukromé noční zóny. Společenské zóně dominuje útulný obývací pokoj. Z něho se vystupuje na vyvýšenou platformu s kompaktní kuchyní a jídelním koutem.

Jednoduchou bílou kuchyň tvoří skříňky IKEA doplněné pracovní deskou ve stejné barvě. „Nechtěli jsme tyto statické, nepřenosné věci řešit nákladně, protože stále stojíme před otázkou, zda žít v bytě, nebo v domě se zahradou,“ objasňuje majitelka. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ
Přečtěte si také:

Podkroví v srdci Prahy plné dobrých nápadů

Celé spodní podlaží působí mimořádně prostranně, čehož se podařilo dosáhnout i praktickým umístěním neviditelných úložních prostorů za trámy. Noční části na horní galerii dominuje lůžko s romantickým výhledem na noční oblohu, navazuje na něj i poměrně extravagantní zasklená koupelna. „Koupelna u ložnice byla přáním mé manželky. Já jsem během pracovních cest nasbíral mnoho inspirací – jednou z nich byla zasklená stěna, za kterou jsme koupelnu nakonec umístili,“ prozradil domácí pán.

Tradiční postel nahrazují matrace umístěné ve snížené části vyvýšeného pódia. Majitelům takové řešení plně vyhovuje. FOTO MARTIN MATULA

Tradiční postel nahrazují matrace umístěné ve snížené části vyvýšeného pódia. Majitelům takové řešení plně vyhovuje. FOTO MARTIN MATULA

LED podsvícení

Spodní linie trámů, probíhající rovnoběžně s podlahou, je podsvícena LED pásy. Tento vizuální efekt umocňuje příjemnou atmosféru a pomáhá při orientaci v prostoru.

Prosvětlený interiér

V celém podkroví se majitelé rozhodli namontovat dřevěná střešní okna od značky VELUX, která se dají použít i při renovacích historických budov. Do interiéru přinesli dostatek denního světla a umožňuji také efektivní větrání. „Vzhledem na metodiku památkového úřadu bychom v tomto případě směrem do ulice nemohli umístit vikýř, na druhé straně, střešní okna přinášejí do interiéru mnohem víc denního světla než fasádní okna, případně vikýř,“ vysvětlují architekti. P

odkroví chrání před přehříváním vnější markýza od značky VELUX, která zadržuje teplo ještě před okenní tabulí. Pro ještě větší provozní komfort jsou okna vybavena systémem dálkového ovládání VELUX INTEGRA®, který automaticky reguluje i ovládání stínicích doplňků. Architekti jsou v případě této rekonstrukce mimořádně spokojeni s adekvátním prosvětlením interiéru. „Denní světlo má velmi významnou úlohu v životě člověka. Jsou-li střešní okna správně orientovaná, dokážou v interiéru zázraky – což dokazuje i tento případ,“ dodávají svorně.

Domácí se rozhodli nepoužívat v ložnici ani noční stolky. Příruční lampy se nacházejí volně na podlaze. Díky tomuto řešení tak plně vyniká použité dřevo a výhled na oblohu. FOTO MARTIN MATULA

Domácí se rozhodli nepoužívat v ložnici ani noční stolky. Příruční lampy se nacházejí volně na podlaze. Díky tomuto řešení tak plně vyniká použité dřevo a výhled na oblohu. FOTO MARTIN MATULA

Originální schodiště vzniklo opláštěním homogenní ocelové konstrukce dřevem. FOTO MARTIN MATULA

Originální schodiště vzniklo opláštěním homogenní ocelové konstrukce dřevem. FOTO MARTIN MATULA

Celistvost zvýrazněná souhrou detailů

I když byla rekonstrukce těchto prostorů dlouhá a náročná, majitelé i architekti se z konečného výsledku skutečně těší – jsou hrdí nejen na to, že se do interiéru podařilo přirozeně zakomponovat značnou část původních trámů, ale i na propracované technické detaily. „Kromě atypického řešení krokvové konstrukce jsme zvlášť hrdí na celkovou renovaci historického prostoru, v kterém se podařilo dodatečně vytvořit nadposchodí,“ dodávají architekti. Skutečnou výzvou byla i realizace zasklené koupelny. Všechno se vyrábělo na míru. Od kovových oddělovacích a zpevňovacích konstrukcí na skla přes samotná skla, která přešla speciální povrchovou úpravou – chemickým leptáním, až po kování a posuvné systémy na ovládání jednotlivých panelů,“ dodává Rudolf Rafael ze společnosti TITO, která atypickou konstrukci realizovala.

Kdysi tu měl otec pracovnu, už dlouho však byla tato část podkroví v domě prázdná. „Bylo mi líto, že tak úžasně velký prostor je nevyužitý. Nic tu nebylo, jen se tudy procházelo do pokojů mých dvou bratrů. To, že mi teď chodí přes pokoj, mi vůbec nepřekáží – je to jen dvakrát za den, ráno do práce a večer z práce. Ráno většinou ještě spím,“ směje se Nikola. FOTO: Dano Veselský
Přečtěte si také:

Povedená rekonstrukce podkroví starého venkovského domu

Majitelé do rekonstrukce investovali nemalé finanční prostředky, ale oba byty mají natolik rádi, že by ani jeden neprodali. „Půvab tohoto podkroví má pro nás nevyčíslitelnou hodnotu. Garantuji vám, že takové byty v Košicích nenajdete,“ uzavírá hrdý majitel.

Díky velkorysému vstupu nejsou společné příchody a odchody z bytu problémové. Otevřený koncept bydlení, výběr materiálů a barev člověka hned dobře naladí. FOTO MARTIN MATULA

Díky velkorysému vstupu nejsou společné příchody a odchody z bytu problémové. Otevřený koncept bydlení, výběr materiálů a barev člověka hned dobře naladí. FOTO MARTIN MATULA

TEXT: EVA FAČKOVÁ
FOTO: MARTIN MATULA
ZDROJ: Stavba a rekonstrukce rodinného domu

Reklama

Komentovat